• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Lefkoşa 7 °C
  • Girne 11 °C
  • Mağusa 4 °C
  • İskele 4 °C
  • Güzelyurt 6 °C
  • Lefke 7 °C

GAÜ’de 21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi

GAÜ’de 21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı düzenlendi








GAÜ İletişim ve Eğitim Fakülteleri ile Bayrak Radyo ve Televizyon Kurumu işbirliğinde düzenlenen 21 Aralık Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı.

İlk konuşmayı yapan GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doçent Doktor Neriman Saygılı, Milli Mücadele ve Şehitleri Anma Programı'na Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın ailesininde katıldığını ifade ederek, Doktor Nihat İlhan’la ilgili anılarını anlattı.

Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Umay Türkeş de Kıbrıs’ta ve tüm Türk coğrafyalarında çok şehitler verildiğini vurgulayarak, Türk tarihinin en yıkıcı olaylardan birinin de Kıbrıs’ta yaşandığını belirtti.

GAÜ Rektör Yardımcısı Doçent Doktor Oya Ertuğruloğlu da 59 yıl önce Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla, Türklerin adadan yok edilmesi için saldırıların başladığını; bu tarih sonrası soykırım hareketine dönüşen olayları anımsattı.
Bu soykırım hareketinin tarihin utanç sayfalarında yerini aldığını ifade eden Ertuğruloğlu, Kumsal baskınının da bu vahşetteki katliamlardan biri olduğunu, milli mücadelenin bugün de sürdüğünü, bir daha yaşanmaması için tarihten ders almak gerektiğini söyledi.

Doktor Nihat İlhan’ın kızı Yardımcı Doçent Doktor Ayşe Şebnem İlhan da bugün KKTC topraklarında adı tarihe kanlı harflerle yazılmış, şehit edilmiş bir ailenin ferdi olarak konuşmanın çok zor olduğunu ifade etti.

Ayşe Şebnem İlhan, ‘Vatan sağolsun’ diyen bir babanın evladı olmaktan gurur duyduğunu kaydetti.

Ayşe Şebnem İlhan, babasıyla ilgili anılarını ve kumsal katliamı günü yaşananlarla ilgili babasından duyduklarını anlatarak, Kıbrıs Türkü’nün zor şartlarda verdiği varlık mücadelesinin önemini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da 59 yıl önce Kıbrıs Türk halkının büyük acılar yaşarken, geleceklerinin ne olduğunu bilmeden mücahit ruhu ile direndiklerini anlatarak, kumsal baskını gecesi yaşananların tüm dünyaya manşet olduğunu, o gece benzeri görülmemiş bir katliam yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Elazığ’a giderek, Mürüvvet İlhan ve evlatlarının kabirlerini ziyaret ettiğini anımsatan Tatar, bugün burada yaşanabiliyor ve milli, manevi duygular ve devletle yola devam edilebiliyorsa bunun şehitler sayesinde olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

İlhan ailesine sabırlar dileyen Tatar, aileyle yıllar önce tanıştığını, Nihat İlhan’ın katliamdan yıllar sonra yaptığı KKTC gezisinde kendisiyle görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, bu acıyı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını kaydetti.

Anavatan Türkiye’nin de desteklediği iki eşit egemen devletten vazgeçilmeyeceğini ifade eden Tatar, “Bu devlet de KKTC’dir, bugünlere kolay gelinmediğini bilerek, onur ve şerifimizi ezdirtmeden yola devam edeceğiz” dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doktor Nihat İlhan’ın kızı Yardımcı Doçent Doktor Ayşe Şebnem İlhan’a plaket ve çiçek verdi.

Sonrasında Dilan Hafız isimli öğrenci günün anlam ve önemini belirten şiiri okudu.

Programda daha sonra sanatçı Ayşegül Zaim şehitlerin anısına şarkı ve türküler seslendirdi.

Programın sonunda ise K ve GAÜ işbirliğinde hazırlanan, yönetmenliğini GAÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yardımcı Doçent Doktor Muharrem Özdemir’in yürüttüğü, Tabip Binbaşı Nihat İlhan ve olayın tanıkları ile yapılan röportajların yer aldığı, “Kucakta 3 Çocuk Sırtta 27 Mermi” belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.