İlk ve Orta eğitim öğrencilerine, gelecekteki yaşamlarında yardımcı oalcak, girişimci tutum ve davranışların geliştirilmesi ve ayni zamanda girişimci yeteneklerinin ortaya çıkarılmasınha yönelik hazırlanan “KKTC’nin Girişimci Çoçukları” projesi ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.
“KKTC’nin Girişimci Çoçukları” projesi, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Türkiye Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofisi, KKTC Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği, Ünal-Tangül Çağıner Vakfı ve Kuzey Kıbrıs Turkcell’in desteği ile gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Genel Orta Öğretim Daire Müdürü Cengiz Uzun Basın toplantısındaki konuşmasında, “KKTC’nin Girişimci Çoçukları” projesi kapsamında, Girişimcilik dersinin müfredata girmesinin çoçukların yaratıcılığında önemli bir etki olduğuna değindi.
Uzun, “2021 yılında 5 ve 6 okulda 10-12 gün öğretmenleri eğiterek, yıl bohyunca öğretmenlerle ve ailelerle buluşarak, girişimcilikle ilgili yarışma projeleri düzenledik. 7’inci sınıfta okuyan bir çoçuğun fikrini projeye dönüştürebilmesi, çok büyük bir kazanım olmuştur.”
Türkiye Kalkınma ve Ekonomik İş Birliği Ofis Kordinatörü Ömer Cihan’da, “KKTC’nin Girişimci Çoçukları” projesinin önemine işaret ederek, bilginin en büyük değer olduğuna vurgu yaptı.
Cihan,“Güzel bir noktaya geldik, Bu proje sürekli bir nitelik kazanır ve nesiller boyunca Kıbrıs’ta Girşimcilik bir ekol haline gelir”dedi.
Projeye öğretmenlerin eğitimi konkasından katkı koyan Anadolu Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mehmet Başar ise, 2012 yılından beri Girişimcilik eğitimlerinin ilköğretimde müfredata girmesi konusunda çalışmalar yapıklarıunı anlattı.
Başar, “Hayalimizin ötesinde bir noktaya geldik. Girişimcik dersinin müfredata girmesinin önemi, gişimciliğin kültür haline gelmesini sağklamak , buda ancak eğitimle olabilecek bişey. İç girişimcilik, kurum içi girşimcilik, kamu girişimciliği gibi alanları da var, bu alanlarıda biz ancak eğitimle çoçuklara aktarabilirdik.” dedi.
Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu da, hazırlanan Projelerde bilimden destek alınmasının önemine vurgu yaptı.
Kavuklu, “Sivil toplum örgütleri projelerinde bilimden destek alması gerekir. Paydaşların birbiriyle uyum içerisinde çalışması toplumda çok büyük değişimlere yol açabilir.” dedi.
Kıbrıs Genç İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Gavani de, girişimciliğin çoçuklkar üzerindeki faydalarını anlatarak, 12 ile 13 yaşlarındaki çoçukların, girşimcilik dersleri ile özgüven kazandığını vurguladı.
Gavani,“ Hayal gücü bizler için önemliydi.Bunu başardık. Birçok çoçuğumuza ve alimeze dokunduk. Çoçuklar birlikte çalışarak, toplumun faydasına hareket etmeyi de öğreniyor.” dedi.
Kuzey Kıbrıs Turkcel Genel Müdürü Murat Küçüközdemir de, girişimciliğin, altyapı varsa mümkün olabileceğini belirterek, teknoloji açısından internetin hızlandırılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Küçüközdemir, “Mobil ve fiberoptik yatırımlar ilegirişimcilikle ilgili, projelerin önünü açabileceğiz.”dedi.
Tangül ve Ünal Çağıner Çoçuklara Yardım Vakfı Müdürü Nilay Tunçalp Kaya da, projeye katkı koyan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Çoçuklara katkı koymanın önemine işaret Kaya, bunun gibi güzel ve önemli projelkere katkı koymaya devam etmek isdediklerini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.