40 BİN KİŞİDEN VERİ ALINDI: TÜRKİYE'NİN AKCİĞER KANSERİ RİSK HARİTASI OLUŞTURULACAK
Türkiye'de her yıl 41 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. 2020 yılında kurulan "Akciğerimizi Okuyoruz" platformu ile akciğer kanseri risk faktörleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla yeni bir proje hayata geçirildi. 81 ilden

16 Kasım 2022 Çarşamba 18:33
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD), AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteği ile 2020 yılında "Akciğerimizi Okuyoruz" internet platformunu akciğer kanseri risk faktörleri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla hayata geçirdi.
Platform üzerinden bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişiden elde edilen ve akciğer kanserinde erken teşhis konusunda toplumda farkındalık yaratacak veriler düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı.
"Akciğer kanserinin erken tespiti başarılı tedavi olasılığını artırır"
Toplantıda konuşan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Dinçer, "Sosyal sorumluluk projelerimiz kapsamında halkı kanser hakkında bilgilendirmek, Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların en iyi tedaviye ulaşması için gereken çabayı göstermek, hem hekime hem tedaviye ulaşımı hızlandırmak gibi misyonumuz var" dedi.
Yıllar süren eğitimler sonunda onkoloji uzmanı olunabildiğini belirten Dinçer, "Şu anda sayımız yavaş yavaş arttı. Belki de Türkiye'ye yetecek seviyeleri ulaştı. Biz bu dernek kapsamında siyasi otoriteyle, Sağlık Bakanlığıyla, zaman zaman ortak çalışmalar yapıyoruz. Organik görüşler, öneriler, sunmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dinçer, akciğer kanserinin erken bir evrede tespit edilmesinin, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını artırdığına vurgu yaptı:
"Genellikle akciğer kanseri belirtileri, hastalık ileri bir evreye gelene kadar ortaya çıkmaz. Akciğer kanseri bazı belirtiler gösterse bile, enfeksiyon ya da sigaradan kaynaklanan etkiler olarak düşünüldüğü için atlanır ve tanı gecikir. Akciğer kanserinin ileri evrelere gelmeden erken teşhis edilmesi için şimdiye kadar düz akciğer filmleri (röntgenogram), balgamda tümör hücrelerinin aranması (sitoloji) ve yüksek riskli insanlarda bronkoskopi denilen bir araç yardımıyla solunum yollarının incelenmesi gibi yöntemlerin kullanıldığı birçok çalışma yapılmıştır. Bunların hiçbiriyle akciğer kanserine bağlı ölümlerin azaltılamadığı görülmüştür."
[Grafik: TRT Haber]
Anketlerde kişilerin sigara kullanımı, yaşanan şehir gibi pek çok veri yer alıyor
"Akciğerimizi Okuyoruz" projesinin önemine vurgu yapan Dinçer, şu ifadeleri kullandı:
"Bir web sitesi oluşturuldu. Kişiler anketlerle, kişisel verileri, sigara içip içmedikleri, kaç yıldır içtikleri, yaşları, yaşadıkları iller gibi pek çok veriyi girdiler. 40 binin üzerinde giriş var. Türkiye'yi temsil eden ve çok geniş tabanlı bir veri tabanımız oluştu. Alışkanlıklarınıza göre bir kanserdeki riskiniz nedir? Bu konuda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Sigara içme alışkanlıklarının dökümünü bu platformdan görmeye çalışıyoruz. Başlama yaşları, içme miktarları içen kişilerin yaşları mevcut olan riskler gibi pek çok veriye ulaşılabiliyor. Katılımcılarda kendi riskini görebiliyor bu konuda. Bu toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla yapılmış bir çalışma. Biz bu sayede kişilerin kanser hakkında daha bilgili, bilinçli olmaları ve tercihlerini ona göre gözden geçirmelerini arzu ediyoruz."
"Bilim çok hızlı ilerliyor. Onkoloji alanındaki ilerlemeler biraz daha fazla"
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Özlem Sönmez ise özellikle onkoloji alanında bilimin çok hızla ilerlediğine dikkat çekti:
"Bunu geç fark eden kişilerin 'Son evreymişim, benim için yapılacak bir şey yokmuş demesini istemiyoruz. Bilim çok hızlı ilerliyor. Onkoloji alanındaki ilerlemeler biraz daha fazla. Her geçen gün yeni bir ilaç bizim pratiğimize giriyor."
Sönmez, akciğer kanserinin en önemli sebebinin sigara olduğuna vurgu yaptı:
"Sigara, akciğer kanserinin tartışmasız en önemli sebebidir ve akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sorumludur. Sigaraya başlama yaşı, günlük tüketilen sigara sayısı, kaç yıldır sigara içildiği önemlidir. Akciğer kanserinin diğer bir önemli sebebi ise hava kirliliğidir.
Hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü tarafından mutlak kanserojen olarak kabul edilmiştir. Asbest (fren tamiri, izolasyon, gemi inşaatı gibi iş ortamlarında çalışanlarda maruziyet artar), radon gazı (toprakta doğal olarak bulunur, iyi havalandırılmayan ev ve iş yerlerinin altındaki toprakta bulunan miktara bağlı olarak kapalı mekan havasındaki radon miktarı artabilir) maruziyeti de akciğer kanseri riskini artıran nedenlerdendir. Bunların yanı sıra ailede 50 yaşından önce akciğer kanseri teşhisi konmuş yakınları olanlarda da risk iki katına çıkmaktadır."
"Türkiye'de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor"
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gül Ergör ise erkeklerde akciğer kanseri görünme sıklığında Türkiye'nin dünyada 1'inci olduğunu söyledi:
"2020 yılında GLOBOCAN veri tabanında yayımlanan bilgilere göre Türkiye'de her yıl 41 bin kişiye yeni akciğer kanseri tanısı konuluyor. Bu kişilerin 34 binini erkek 7 binini ise kadınlar oluşturuyor. Türkiye Kanser İstatistikleri 2018 yılı sonuçlarına göre ise akciğer kanseri tanısı alanların yüzde 19’u bölgesel, yüzde 28’i yakın dokulara yayılım (metastaz) ve yüzde 53’ü ise uzak dokulara yayılım (metastaz) yapmış durumdadır. Konulan tanıların maalesef yarısından çoğunun geç tanı olması oldukça üzücü. 2040 yılına kadar yılda 75 bin kişinin akciğer kanseri hastası olacağı tahmin ediliyor."
"Akciğerimizi Okuyoruz" projesi kapsamında farkındalık oluşturulduğunu vurgulayan Ergör, "Çalışmaya katılan kişilerin cevaplarının paylaşılması ikinci bir farkındalık. Önemli olan, burada tekrar tekrar vurgulanması gereken özellikle sigara konusu. Sigara mücadelesi uzun soluklu bir mücadele. Öyle çabuk pes edilecek bir şey değil. Hemen başarılacak bir şey değil. Sürekli mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Gençlerin başlamasını engellememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle iş birlikleri yapıyoruz"
Projeye koşulsuz destek veren AstraZeneca Türkiye'nin Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle iş birlikleri yaptıklarına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı:
"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'de kanser ölümlerinin yüzde 18’i akciğer kanseri nedeniyle gerçekleşiyor. Bu gerçek, toplumda akciğer kanseri ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının önemini daha da artırıyor. AstraZeneca olarak biz de dünya çapında 40 yılı aşkın bilgi birikimiz ile tanı, tarama, tedavi ve erken erişim programları olmak üzere her aşamada hastaların yanında olabilmek için iş birlikleri gerçekleştiriyor, projeler geliştiriyor ve paydaşlarımıza destek veriyoruz.
Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefiyle hocalarımız, derneklerimiz ve bilim dünyası ile iş birliği halinde çalışıyoruz. Bu kapsamda akciğer kanserinde erken teşhis konusunda toplumda farkındalık yaratacak verilerin oluşmasına katkıda bulunan ‘Akciğerimizi Okuyoruz’ platformuna da koşulsuz destek olduk. AstraZeneca olarak sağlığa erişim hedefimiz doğrultusunda bilinçlendirme projelerimiz ile milyonlarca insana ulaşmayı desteklemeye ve toplumda hastalıklar hakkında farkındalık yaratmayı önceliklendirmeye devam edeceğiz."
Barış, yapılan çalışmanın toplumdaki bir kişide bile farkındalık oluşturmasının önemli olduğuna vurgu yaparak, "AstraZeneca olarak, özellikle akciğer kanseri tarafında hem tarama hem tanı hem tedavi basamaklarında olabildiğince derneklerimizle, bilim insanlarımızla birlikte hastalarımıza servis sunmaya çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Çalışmaya 81 ilin tamamından katılım sağlandı
Toplantıda edinilen bilgilere göre, dünya genelinde kanser hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan akciğer kanserinin başlangıç evresinde ortaya çıkan belirti ve bulguları çoğunlukla fark edilmiyor.
Özellikle sigara kullanan kişilerde öksürük gibi önemli belirtiler de büyük oranda dikkate alınmadığından bu durum akciğer kanserinin çok geç evrelerde fark edilmesine neden oluyor ve tedavi sürecini oldukça zorlaştırıyor.
"Akciğerimizi Okuyoruz" internet platformu üzerinden Türkiye genelinde 81 ilde yaşayan 38 bin 623 kişiden anonim şekilde veri elde edilirken, katılımcıların yüzde 63,4'ü erkeklerden, yüzde 36,6’sı ise kadınlardan oluştu.
Katılımcıların yüzde 52,5’ini 30-49 yaş arası kişiler oluştururken bu grubu sırasıyla yüzde 31,5 ile 50-69 yaş arası, yüzde 13 ile 18-29 yaş arası ve yüzde 3 ile 70 yaş üzeri kişiler takip etti.
Katılımcıların yaşadığı illere göre dağılımda ilk sırada yüzde 24,6 ile İstanbul yer aldı. Ankara yüzde 10,8 ile ikinci olurken İzmir yüzde 9,4 ile üçüncü oldu.
Akciğer hastalığı erkeklerde daha fazla görülüyor
Platform üzerinden bilgilerini paylaşanların yüzde 6,3'ü kronik obstrüktif akciğer hastası (KOAH) ve yüzde 0,8'i akciğer kanseri hastası olduklarını söyledi. Akciğer kanseri varlığının cinsiyete göre dağılımında katılımcı erkeklerin yüzde 1'i akciğer kanser hastası olduklarını ifade ederken kadınların yüzde 0,6'sı akciğer kanseri hastası olduklarını söyledi.
KOAH varlığının cinsiyete göre dağılımında ise erkek ve kadın oranları birbirine yakın çıktı. Buna göre erkeklerin yüzde 6,5'i kadınların ise yüzde 6,3'ü KOAH hastası olduklarını ifade etti.
Yaş gruplarına göre akciğer kanseri varlığında yüzde 3,6 ile 70 yaş üzeri kişiler ilk sırada. Bunu yüzde 1,4 ile 50-69 yaş arası, yüzde 0,4 ile 30-49 yaş arası ve yüzde 0,7 ile 18-29 yaş arası kişiler izledi. KOAH’ın ise en çok yüzde 19,5 ile 70 yaş üzeri kişilerde görüldüğü ortaya çıktı. Bunu yüzde 11,3 ile 50-69 yaş arası, yüzde 3,5 ile 30-49 yaş arası ve yüzde 2,2 ile 18-29 yaş arası kişiler takip etti.
Katılımcılarda hastalık öyküsüne bakıldığında ise her dört kişiden biri (yüzde 25,3) ailede akciğer kanseri olduğunu belirtti.
Erkeklerde sigara içenlerin oranı daha fazla
Neredeyse her iki kişiden biri (yüzde 48,4) sigara içtiğini belirtirken içmeyenlerin oranı yüzde 26,5 oldu. Sigarayı bıraktığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 18,2. Erkeklerde sigara içtiklerini söyleyenlerin oranı yüzde 51,7 olurken kadınlarda bu oran yüzde 42,8 oldu.
Ortaya çıkan bir diğer önemli sonuç ise kadınların erkeklere kıyasla çok daha fazla pasif içici konumda olması. Erkeklerin yüzde 4,8'i pasif içici olduğunu ifade ederken kadınlarda bu oran yüzde 10,3'e çıkıyor.
Sigarayı bırakmadan önce içme süresi ortalama 20 yıl
Halen sigara içenlerin içme süresini de ortaya çıkaran sonuçlara göre katılımcıların yüzde 31,3'ü 20-29 yıldır sigara içtiğini söyledi. Yüzde 26,8’i 10-19 yıl, yüzde 16,7'si 30-39 yıl, yüzde 14,6'sı ise 1-9 yıl sigara içtiklerini ifade etti.
40 yıldan fazla süre sigara içtiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 10,6. Katılımcıların yüzde 80,1'i günde 1-20, yüzde 18,3'ü ise 21-40 adet sigara içtiğini söylerken toplam sonuçlara göre günde ortalama 15 sigara içiliyor. Sigarayı bırakanlarda ortalama bırakma süresi 5 yıl oldu. Bırakmadan önce içme süresi ise ortalama 20 yıl olarak belirlendi.
Sigara haricinde hava kirliliği risk faktörlerinin başında geliyor
Verilere göre, sigara haricinde akciğer kanseri hastalığına neden olabilecek çeşitli risklere maruz kalım durumunda ilk sırada yüzde 7,1 ile hava kirliliği yer aldı. Bunu sırasıyla yüzde 3,3 ile verem, yüzde 2,9 ile elementler (ağır metaller, petrol ürünleri vb.) ve radyoterapi, yüzde 1,4 ile asbest ve yüzde 0,6 ile radon takip etti.
TRT
GALERİLER
Cumhurbaşkanı Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Antalya’da görüştüCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Antalya’da bir araya geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF2025) kapsamında Antalya’da bulunan Aliyev ve Tatar’ın i11 Nisan 2025 Cuma 11:27KIBRIS
Marketlerde “Dijital etiket” ve “Dijital karekod sistemi” uygulaması 2 Mayıs’ta başlıyor“Mal ve Hizmetlerin Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri (Değişiklik) Tüzüğü” resmi gazetede yayımlandı. Bakanlar Kurulu, Tüketicileri Koruma Yasası’nın 19’uncu maddesinin (3)’üncü fıkrasının verdiği yetkiye dayanarak, “Mal ve Hizmetl11 Nisan 2025 Cuma 10:47KIBRIS
TÜK Yönetim Kurulu Başkanı Garabli: “Üretici ve tüketici arasındaki dengeyi sağlayacağız”Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Garabli, üreticiler ile tüketiciler arasında dengeyi sağlamanın temel hedeflerden biri olduğunu vurguladı. TÜK’ten yapılan açıklamaya göre, bayram sonrasında görevi devralan Garabli, göreve başladı11 Nisan 2025 Cuma 10:47KIBRIS
Antalya Diplomasi Forumu 2025 başladıTürkiye’nin önde gelen uluslararası diplomasi platformlarından biri olan Antalya Diplomasi Forumu (ADF), bu yıl dördüncü kez kapılarını açtı. 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’daki NEST Kongre Merkezi’nde düzenlenen forum, “Ayrışan Dünyada Diplo11 Nisan 2025 Cuma 10:38KIBRIS
TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Öztürkler’i yeni makamında ziyaret ettiTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler’i yeni makam odasında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Cevdet Yılmaz, Öztürkler’e tablo takdim etti.11 Nisan 2025 Cuma 10:27KIBRIS
Antalya Diplomasi Forumu başlıyorDünya liderleri ve hükümet yetkilileri, 11-13 Nisan tarihlerinde “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” ana temasıyla düzenlenecek 4. Antalya Diplomasi Forumu’nda (ADF2025) bir araya gelecek.11 Nisan 2025 Cuma 09:28KIBRIS
TC Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık: “Bu projelerle, yeni ve nitelikli sağlık hizmetini Kıbrıslı vatandaşlarımıza sunmuş olacağız”Türkiye Sağlık Bakan Yardımcısı Hüseyin Kürşat Kırbıyık, 1. Etabına bu yıl başlanacak Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi tamamlandığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kamu hastanelerinin toplam yatak kapasitesinin 1.10 Nisan 2025 Perşembe 21:28KIBRIS
Üstel: Süreci önümüzdeki günlerde tamamlayıp ihaleye çıkacağızBaşbakan Ünal Üstel, Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi ile ilgili süreci önümüzdeki günlerde tamamlayıp ihaleye çıkacaklarını açıkladı. Üstel, Yeni Cumhurbaşkanlığı yerleşkesindeki konferans salonunda düzenlenen “Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi Tanıtım” toplan10 Nisan 2025 Perşembe 20:08KIBRIS
Sağlık Bakanı Dinçyürek: 2025, sağlıkta önemli bir dönüm yılı olacak Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek, 2025 yılının sağlık alanında önemli bir dönüm noktası olacağını vurguladı. “2025 yılı KKTC için sağlık yılı olacak” diyen Dinçyürek, yeni yatırımlar, altyapı güçlendirmeleri ve insan kaynağına yapılan desteklerle, halka dah10 Nisan 2025 Perşembe 20:03KIBRIS
Cevdet Yılmaz, Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi Lansmanında konuştu: Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi ile sağlık alanında KKTC’ye sağladığımız destekleri taçlandırmış olacağızTürkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi ile sağlık alanında KKTC’ye sağladıkları destekleri taçlandırmış olacaklarını” vurguladı.10 Nisan 2025 Perşembe 19:13KIBRIS
VİDEOLAR
Cumhurbaşkanı Tatar: Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi ile sağlık altyapımız daha da güçlenecekCumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin sıkıntılara rağmen sağlık alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin destekleriyle bugüne kadar bir çok yatırım yaptığına işaret ederek, Lefkoşa Yeni Devlet Hastanesi’nin de hızla tamamlanmasıyla ülkenin sağlık altyapısının daha10 Nisan 2025 Perşembe 18:33KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar: Barışın, huzurun, güvenliğin istikrarla devam etmesinin yegane sebebi TSK’nın adadaki varlığıdırCumhurbaşkanı Ersin Tatar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra barışın, huzurun, güvenliğin istikrarla devam etmesinin yegane sebebinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) adadaki varlığı olduğunu vurguladı.10 Nisan 2025 Perşembe 17:03KIBRIS
Orgenaral Bayraktaroğlu: Kıbrıs Türkü’nün destansı mücadelesi tarihte müstesna yerini almıştırTürkiye Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kıbrıs Türkü’nün destansı mücadelesinin tarihte yerini aldığını vurguladı. Orgeneral Bayraktaroğlu ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Bilal Topçu, Bağışç10 Nisan 2025 Perşembe 16:58KIBRIS
Yılmaz : Koşullar ne olursa olsun KKTC’nin yanında olacağız, Kıbrıs Türk halkıyla omuz omuza yürümeye devam edeceğizTC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bugün olduğu gibi gelecekte de koşullar ne olursa olsun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yanında olacaklarını, Kıbrıs Türk halkıyla omuz omuza yürümeye devam edeceklerini kaydetti.10 Nisan 2025 Perşembe 15:58KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC’nin egemenliğinin bağımsızlığının sembolü, kalbinin atacağı müthiş bir eser inşa ediliyorCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Metehan bölgesinde “KKTC’nin egemenliğinin, bağımsızlığının sembolü, kalbinin atacağı müthiş eserler inşa edildiğini” ifade ederek, ülkeye, halka, bağımsız yargıya hayırlı olmasını temenni etti.10 Nisan 2025 Perşembe 15:38KIBRIS
TC Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum: KKTC Master Planımızı hayata geçirecek adımlarımızı kararlılıkla atıyoruzTürkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Kıbrıs Türk halkının gelecek 50 yılını, 100 yılını garanti altına alacak KKTC Master Planımızı hayata geçirecek adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz” dedi.10 Nisan 2025 Perşembe 15:38KIBRIS
Yılmaz: Kıbrıs, bizim için özenle muhafaza edip güçlendirerek, yükselteceğimiz bir davanın adıdırTürkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye Yüzyılı aynı zamanda KKTC’nin ve Kıbrıs Türkü’nün yüzyılı olacaktır. Kıbrıs, bizim için özenle muhafaza edip güçlendirerek, yükselteceğimiz bir davanın adıdır” dedi.10 Nisan 2025 Perşembe 15:38KIBRIS
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Bağışçılar Madalya ve Berat Takdim Töreni yapıldıTürk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Bağışçılar Madalya ve Berat Takdim Töreni, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.10 Nisan 2025 Perşembe 15:38KIBRIS
TC MSB: Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da Türk düşmanlığı her geçen gün artıyor, genç nesillere ENOSİS arzusu veriliyorTC Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da Türk düşmanlığının her geçen gün arttığını, genç nesillere aileden başlayarak, okulda, kilisede, kışlada ENO10 Nisan 2025 Perşembe 15:27DÜNYA
Başbakan Üstel: Yeni Yüksek Mahkeme binamız, KKTC’nin adalet sistemini daha da güçlendirecekBaşbakan Ünal Üstel, “Bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adalet sistemini daha da güçlendirecek, devletimizin kurumsal yapısını sağlamlaştıracak yeni bir eserin, yeni Yüksek Mahkeme binamızın temelini birlikte atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.10 Nisan 2025 Perşembe 15:08KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.