BİTKİLERE KARŞI “KÖR” MÜYÜZ?
İnsanlığın tüketim hızı bazı canlıların varlığını tehlikeye atıyor. Mesela bitkilerin… Nesli tükenmekte olan bitkilerden bahsedeceğimiz bu haberde, pek bilinmeyen bir kavram olan bitki körlüğünü de anlatacağız.
20 Eylül 2022 Salı 10:53
Bilinçsiz tüketim, önemsememek, var olandan daha fazlasını talep etmek… Tüketiciyi kaybetmek istemeyen ve kendine bağlı tutmak için üretimi hiç durdurmayan firmalar, tükettiğinin kaynağını pek de sorgulamayan insanlar... Yeryüzü kaynaklarının sınırsız olmadığını şimdi de nesli tükenmekte olan bitkilerin gündeme gelmesiyle hatırlıyoruz.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayımlanan bir raporda, 12 çeşit yabani bitki türü neslinin tükenme tehdidiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.
Biz de raporda bahsi geçen 12 bitki ve diğer bitki türleriyle ilgili durumu, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bilimi, Botanik Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hatice Demiray’a sorduk. Demiray ile bitkilerin neslinin tükenmesine yol açan nedenlerden biri olarak görülen “bitki körlüğü” üzerine de konuştuk…
Bitki körlüğü nedir?
Bitkileri görememe ya da fark edememe… Bitki körlüğü terimi ilk olarak 1999 yılında ABD’li Botanikçiler Wandersee ve Schussler tarafından açıklandı. İnsanların çevredeki bitkileri fark etmemeleri ve onların önemini anlayamamasını ifade eden terimi Prof. Dr. Demiray şu sözlerle anlatıyor:
“Bu terim insanların çevrelerindeki bitkileri görememeleri ve bunun sonucunda da bitkilerin biyosferdeki ve insan ilişkilerindeki önemini kavrayamamasını belirtiyor."
Bitkiler tüm canlılar ve ekosistemin temelini oluşturuyor
Bitkiler yerkürenin yüzde 60’ını kaplıyor. Ancak tüm canlıların ve ekosistemin temelini oluşturan bitkilere karşı duyarsızlaşmış olmak, bitkilere değer vermeyi de zorlaştırıyor. Prof. Dr. Demiray bitkilerin önemini şu sözlerle anlatıyor:
“Bitkiler insanlara ve hayvanlara besin, ilaç, oksijen ve barınacak alan sağlıyor. 400 bin kadar karasal bitki türü olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, çevremizdeki bitkilere, bitki körlüğü de denilen, değer vermeme eğilimi bitki koruma girişimlerini geride bırakabiliyor.”
Nesli tükenmekte olan yabani bitkiler
Bitki türlerinin günümüzde karşı karşıya oldukları tehditler habitat kaybı, iklim değişikliği, istilacı böcekler ve hastalıklar olarak sıralanıyor. Peki, hangi bitkiler nesli tükenme tehlikesi altında? Prof. Dr. Demiray bu soruyu şöyle yanıtlıyor:
“Dünya üzerinde çeşitli ekosistemlerin biyoçeşitliliği içinde var olan tıbbi ve aromatik bitkiler, global pazarların önemli gelir kaynağı. Dünyada günümüzde ticari olarak tüketilen ürünlerin bileşenleri yüzde 60 ila 90 gibi yüksek bir oranda yabani bitkilerden elde ediliyor.”
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen bu ürünler de yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda.
BM araştırmaları da, yabani bitki bileşenlerine olan talebin büyüyerek son 20 yılda yüzde 75’ten fazla değer kazandığını gösteriyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, doğal ortamlarından aşırı toplanması sebebiyle habitat kaybı riski ile karşı karşıya. Bu bitki türlerinin yüzde 21’i ise tehdit altında. Yüzde 9’unun da yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Yabani bitkilerden elde edilen ürünlerin üretimine hız kesmeden devam eden şirketler, pazarın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Yani böylesine büyük bir tehdidin varlığını göz ardı ediyorlar. Yapılan araştırmada en önemli 12 adet yabani bitki bileşeni öne çıkarılarak konunun önemi vurgulanıyor.
Her gün kullanılan ürünlerde bulunan yabani bileşikler
Yabani bitkiler, yediğimiz çikolatadan kullandığımız krem, parfüm veya saç bakım ürünlerine hatta ilaçlara kadar uzanan bir yelpazeyi oluşturuyor. İşte o bitkiler ve bazı kullanım alanları:
Shea yağı (Vitellaria paradoxa): Yenebilen bitkisel yağlardan en eskiden bilineni ve bin yıldır tüketiliyor. Afrika’nın shea ağacının fındık türü tohumlarından elde ediliyor. Kakao yağına eş değer sağlıklı yağlar açısından zengin bu bitki, dondurma ve fırında pişmiş gıdalarda kullanılıyor.
Brezilya kestanesi (Bertholletia excelsa): Amazon bölgesinde, Amazonlar'ın ekosistemi için önemli olan yabani, uzun ağaçlardan hasat ediliyor. Ancak yetiştiği orman yok olma tehdidi altında…
Akasya reçinesi (Arap zamkı, E414): Soda yapımında temel bileşen... Afrika’nın Sahel bölgesinde bulunan iki farklı Akasya ağacı türünün özünden elde ediliyor. Bu ağaçlar çölleşmeyi durdurmakta önemli bir rol oynayarak toplayıcılarına (özellikle küçük ölçekli çiftçilere) gelir sağlıyor. Fakat iklim değişikliği ile gittikçe artan bir tehdit altındalar.
Arap zamkı ve Brezilya kestanesi gibi yabani bileşenler dondurmalarda da kullanılabiliyor.
Meyan balı (Glycyrrhiza glabra, liquorice): Meyan bitkisinin köklerinden elde edilen bitkisel bir çay. Özbekistan ve Azerbaycan’ın kırsal bölgelerinden elde ediliyor.
Ardıç (Juniperus communis): Avrupa’da bulunan bu bitki, Asya ve Kuzey Amerika’da da görülüyor. Tıbbi ve hoş koku amaçlarıyla kullanılıyor.
Günlük (Frankincense, Boswellia sacra): Parfümlerin en bilinen bileşeni... Kuzey-Doğu Afrika’daki Boswellia türünün reçinesinden elde ediliyor. Miktarı ve toplama koşulları üzerindeki bilgiler ise oldukça eksik.
Argan yağı (Sideroxylon spinosum): Deri veya saç bakım ürünlerinin büyük bir çoğunluğu Fas’ta bulunan argan ağacının tohumlarından elde edilen argan yağı içeriyor.
Baobab yağı (Adansonia digitata): Cilt bakım ürünleri Afrika’nın Sahara bölgesinde bulunan ekmek ağacının tohumlarından elde edilen baobab yağı gibi bitki bileşeni içeriyor. Cilt bakım ürünlerinde shea yağı, argan yağı ve frankincense bulunuyor.
Candelilla mumu (Euphorbia antisyphilitica): Kozmetiğin olduğu gibi ayakkabı cilalarının ve sakızların da önemli bir bileşeni. Arı mumuna alternatif vegan bir ürün olarak satılıyor. Ekstresi Meksika Chihuahuan Çölü'nde bulunan bir çalıdan elde ediliyor.
Diyet ürünleri, bitkisel ve geleneksel ilaçlar da yabani bitki bileşenleri içeriyor.
Afrika kirazı (Prunus Africana): Hassas Afrika kiraz ağacının kabuğundan elde edilen Pygeum, erkeklerdeki prostat tedavisinde kullanılıyor.
Hint sümbülü (Nardostachys Jatamansi): Himalaya’ların yüksek irtifalarından toplanan kritik tehlikede olan otsu bir bitki. Aromaterapi ve kozmetikte kullanıldığı gibi epilepsi ve histeri gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor.
Altınmühür (Hydrastis canadensis): ABD ve Kanada’da bulunuyor. Ağız, solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında kullanılan hassas bir orman bitkisi.
“Tüketimi azaltmak yerine sürdürülebilir bir kültür hayata geçirilebilir”
Bitkilerle ilgili gelinen bu durum akıllara, ‘Tüketimi azaltmak mümkün mü?’ sorusunu getiriyor. Prof. Dr. Demiray’a göre, sürdürülebilir bir kültür geliştirmek, tüketimi sonlandırmaktan çok daha faydalı olabilir.
“Çevre ve halk sağlığı açısından önemleri bilindiğinden beri bu ürünlerin kullanımının azaltılması yerine sürdürülebilir bir kültürü hayata geçirmek çok daha faydalı olacaktır. Bitki doku kültürü gibi laboratuvarda kontrollü koşullarda üretilerek yok olma tehdidi altında olan bitkilerin yeniden rejenerasyonu mümkün.”
Grafik: Hafize Yurt
TRT
GALERİLER
- PGM, okullara yönelik sosyal medya ve veri güvenliği eğitimi veriyorAdli Ses ve Konuşma İnceleme Uzmanı Mustafa Ersözlü, Polis Genel Müdürlüğü’nün (PGM) sosyal medya ve veri güvenliği konusunda okullarda bilgilendirme çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti… Mustafa Ersözlü, bu çalışmaların, okullardan gelen talepler doğrultu28 Kasım 2024 Perşembe 20:27KIBRIS
- TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC’de coğrafi veri altyapısı oluşturmayı amaçlıyoruzTC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Afetlere karşı daha dirençli bir toplum inşa edilmesi ve doğal kaynaklarımızın daha etkin yönetimi gibi alanlarda coğrafi bilgi sistemlerinin daha etkili kullanımını destekleyecek adımlar atacağız.28 Kasım 2024 Perşembe 19:47KIBRIS
- Kemal Bozay: Her 2-3 yılda bir uyanıyoruz ve Kıbrıs konusunda aynı federasyon hikayesiyle karşılaşıyoruzTürkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Kıbrıs meselesinde, her 2-3 yılda bir uyanarak aynı federasyon hikayesiyle karşılaştıklarını kaydederek, yeni bir şeye ihtiyaç olduğunu vurguladı.28 Kasım 2024 Perşembe 19:27KIBRIS
- Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine görüşme sürüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 68 Milyar 970 Milyon 569 bin TL’lik Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Maliye Bakanı Özdemir Berova, milletvekillerinin sorularını da yanıtladığı bütçe görüşmesinde ek mesailerle ilgili de28 Kasım 2024 Perşembe 19:18KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar’a Lefkoşa Maratonu’nda kullanacağı numara takdim edildiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Lefkoşa Maratonu’nu organize eden Lefkoşa Türk Belediyesi yetkililerini kabul etti. Kabulde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, 1 Aralık Pazar günü “Kahramanlarımızla Zafere Koşuyoruz” sloganıyla 12’ncisi düzenlenecek Lefkoşa Maratonu28 Kasım 2024 Perşembe 19:13KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, Çorum Belediye Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşkın’ı ve beraberindeki heyeti kabul ederek, görüştü. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi28 Kasım 2024 Perşembe 19:13KIBRIS
- Tatar, Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü ve beraberindeki heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve beraberindeki heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade etti.28 Kasım 2024 Perşembe 19:13KIBRIS
- Komitede Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 68 Milyar 970 Milyon 569 bin TL’lik Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. İlk sözü CTP Milletvekili Salahi Şahiner aldı.28 Kasım 2024 Perşembe 19:13KIBRIS
- TÜRSAB ve KITSAB’dan KKTC turizmi için işbirliğiTürkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB), Türkiye ile KKTC arasındaki turizm hareketliliğinin gelişimi konusunda işbirliği geliştirme kararı aldı.28 Kasım 2024 Perşembe 19:13KIBRIS
- Milli master atlet Ayten Benli’nin hayatı belgesel oluyorKıbrıs Kadın Öyküleri Derneği (KÖDER), “Hayatımıza Değer Katan Kadınlarımız” adıyla çektiği belgesel filmler serisinin 28’incisinde, uluslararası başarılarıyla da tanınan milli master atlet Ayten Benli’nin hayatını konu alıyor.28 Kasım 2024 Perşembe 15:46KÜLTÜR SANAT
VİDEOLAR
- Milli Eğitim Bakanlığı ile DAÜ bütçesi komiteden geçtiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 16 Milyar 700 Milyon 959 bin TL’lik Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi ile 6 Milyar 572 Milyon 217 bin TL’lik Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) bütçesi oyçokluğuyla onaylandı.28 Kasım 2024 Perşembe 15:38KIBRIS
- Depremle ilgili hukuki süreci takip eden komite, İsias hakkındaki bilirkişi raporunu değerlendirdiTürkiye Cumhuriyeti’ndeki Depremle İlgili Hukuki ve Adli Sürecin İzlenmesine İlişkin Geçici ve Özel (Ad-Hoc) Komite, Dokuz Eylül Üniversitesi/İstanbul Teknik Üniversitesi bilirkişi raporuyla, İsias Otel davasında tutuksuz yargılananlar dahil tüm sanıkları28 Kasım 2024 Perşembe 15:38KIBRIS
- Komitede DAÜ bütçesi tartışılıyor… Bakan Çavuşoğlu: “DAÜ konusunda siyaset yapmıyorum, gerçekleri konuşuyorum”Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 6 milyar 362 milyon 217 bin TL’lik DAÜ bütçesi görüşülüyor. Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu komite toplantısında yaptığı konuşmada, “DAÜ’ye istediğini vermek, DAÜ’yü bitirmektir” diyerek,28 Kasım 2024 Perşembe 15:26KIBRIS
- TC Milli Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs’ın NATO’ya üyelik girişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirttiTC Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları “Mevcut durumda, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin NATO’ya üyelik başvurusu bulunmamaktadır, ancak girişimleri dahi Türkiye açısından kabul edilemez bir gelişmedir.28 Kasım 2024 Perşembe 14:58KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar:Ülkenin gelişip kalkınmasında kadının rolü önemlidirCumhurbaşkanı Ersin Tatar, İşte Kadın 7’nci Fotoğraf Yarışması’nın ödül törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Tatar ödül töreninde yaptığı konuşmada, etkinlikte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti, gerçekleşt28 Kasım 2024 Perşembe 13:08KIBRIS
- Komitedeki bütçe maratonunda bugün son günCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ndeki bütçe maratonunda bugün son gün… Komite UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay başkanlığında saat 10.35’te toplandı.28 Kasım 2024 Perşembe 12:18KIBRIS
- “Çocuğun Sanat ve Sporla Buluşması” projesine destekKybele İnner Wheel ile Urla-İzmir İnner Wheel Kulübü ortaklaşa altın ve mücevherat defilesi düzenliyor. “Çocuğun Sanat ve Sporla Buluşması” projesine destek amacıyla düzenlenecek defile 30 Kasım Cumartesi günü saat 14.28 Kasım 2024 Perşembe 12:18KIBRIS
- İsias Davası dosyasına yeni bilimsel/hukuki değerlendirme: Sanıkların kusurları olası kast düzeyinde6 Şubat depreminde Grand İsias Otel’de hayatını kaybeden Serin İpekçioğlu’nun annesi Pervin Aksoy İpekçioğlu ve babası Sertaç İpekçioğlu’nun vekilleri avukat Hasret Güney Doğan ile avukat Yiğit Gökçehan Koçoğlu tarafından talep edilen bilimsel/hukuki değe28 Kasım 2024 Perşembe 10:08KIBRIS
- Yükseköğrenim burs başvuruları için YÖBİS sistemi iki günlüğüne yeniden açılacakYüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Behcet Çelebi, herhangi bir nedenle burs müracaatında bulunamayan öğrencilerin burs müracaatlarını gerçekleştirebilmeleri için, 29-30 Kasım tarihlerinde (her iki tarih de dahil) burs sisteminin (YÖBİS) yeniden28 Kasım 2024 Perşembe 10:08KIBRIS
- 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik 2025 bütçesini görüşerek, oy çokluğuyla kabul etti.27 Kasım 2024 Çarşamba 22:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.