24 Kasım 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Girne16°C
  • Mağusa15°C
  • İskele15°C
  • Güzelyurt12°C
  • Lefke14°C

BM: 2021’DE HER 4,4 SANİYEDE BİR ÇOCUK VEYA GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler (BM), 2021’de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümünün gerçekleştiğini, önlem alınmaması halinde 2030’a kadar daha fazla çocuk veya gencin yaşamını yitirebileceğini bildirdi.

BM: 2021’de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç hayatını kaybetti

10 Ocak 2023 Salı 08:13

Birleşmiş Milletler (BM), 2021’de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümünün gerçekleştiğini, önlem alınmaması halinde 2030’a kadar daha fazla çocuk veya gencin yaşamını yitirebileceğini bildirdi.
BM Çocuk Ölümleri Tahminleri Kuruluşlar Arası Grubu’nun (BM IGME) yayımlanan son raporuna göre, 2021’de 5 milyon çocuk 5 yaşından önce hayatını kaybederken, 5-24 yaş arası 2,1 milyon çocuk veya genç yaşama veda etti.

BM’nin yayımladığı bir diğer rapora göre, aynı dönemde 1,9 milyon bebek ölü doğdu.

2000 yılından bu yana dünya genelinde her yaşta daha düşük ölüm riski kayda geçerken, küresel olarak 5 yaş altı çocuk ölümleri yüzde 50 azaldı.

Bu süreçte, 5-24 yaş arası çocuk ve gençlerin ölüm oranında yüzde 36, ölü doğum oranında ise yüzde 35’lik düşüş yaşandı. Ölümlerin azalmasına en önemli etkenlerden biri olarak, kadın, çocuk ve gençlerin faydalandığı temel sağlık sistemlerine yapılan yatırımlar gösteriliyor.

Ancak 2010 sonrasında ölüm oranlarındaki düşüş önemli ölçüde azalmaya başlarken, 54 ülke, 5 yaş altı çocuk ölümleri için belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini tutturamama riskiyle karşı karşıya.

2030’a kadar yaklaşık 59 milyon çocuk ve genç ölebilir

2021’de her 4,4 saniyede bir çocuk veya genç ölümünün gerçekleştiğini açıklayan BM, sağlık sistemlerinin yeteri kadar geliştirilmemesi halinde 2030’a kadar yaklaşık 59 milyon çocuk ve gencin ölebileceği, 16 milyon bebeğin ise ölü doğum nedeniyle kaybedilebileceği uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Direktörü Anshu Banerjee, çocukların hayatta kalma şansının sadece doğduğu yere göre şekillenmesi ve hayat kurtarıcı sağlık hizmetlerine ulaşmada yaşanan eşitsizliklerin büyük bir adaletsizlik olduğunu belirtti.

Banerjee, “Dünyadaki tüm çocuklar, ihtiyaçlarının karşılanması, hayata en iyi şekilde başlamaları ve geleceğe umutla bakabilmeleri için güçlü temel sağlık hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

En fazla çocuk ölümü Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’da

Sahra Altı Afrika ve Güney Asya çocuk ölümlerinin en çok yaşandığı bölgeler olarak öne çıkarken, Sahra Altı Afrika’da 2021’deki tüm 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 56’sı, Güney Asya’da ise yüzde 26’sı görüldü.

Sahra Altı Afrika’da doğan çocuklar dünyada en fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kalırken, bu riskin Avrupa ve Kuzey Amerika’da doğan çocuklardan 15 kat daha fazla olduğu belirtiliyor.

COVID-19 salgını direkt olarak çocuk ölümlerini etkilemese de salgının gelecekte bu riski artırabileceği tahmin ediliyor.

Raporlar, aşılama kampanyaları, beslenme hizmetleri ve temel sağlık hizmetlerine ulaşımdaki eksiklere dikkati çekerken, bu durumun sağlık ve refahı uzun yıllar boyunca tehlikeye atabileceği belirtiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER