22 Eylül 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Girne26°C
  • Mağusa22°C
  • İskele22°C
  • Güzelyurt24°C
  • Lefke27°C

DEVLET DESTEKLİ PROJE SAYESİNDE BADEM ÜRETİCİSİ OLDULAR

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Çömlekköy'de, vasfını yitirmiş orman arazisine devlet desteğiyle kurulan bademlik, vatandaşlar için gelir kapısı oldu.

Devlet destekli proje sayesinde badem üreticisi oldular

08 Eylül 2022 Perşembe 11:43

Çömlekköy'de atıl durumdaki orman arazisinin üretime kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 6 yıl önce 130 dönümlük alana yüzde 80 hibeyle 6 bine yakın badem fidanı dikildi.

Köy sakinlerinin imece usulüyle çalılardan ve otlardan arındırdığı arazinin fidanlığa dönüştürülmesinde yüzde 80 devlet desteği alan üreticiler, ağaçların olgunlaşmasıyla hasadı yapmaya başladı.

Buğday, arpa ve ayçiçeği gibi ürünlerin ekildiği bölgede oluşturulan bademlikte birim alandan elde edilen yüksek gelir üreticilerin yüzünü güldürdü.

Devlet desteğiyle badem üreticisi olan köylüler hasatta ağaç başına ortalama 20-30 kilogram verim aldı.

"Tahmin ettiğimizden yukarı bir kazanç sağlıyoruz"

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, bademin çiftçiler için alternatif bir ürün olduğunu ve verimli biçimde hasada bu yıl başlandığını söyledi.

Aynı zamanda köydeki üreticilerden biri olan Öztürk, 6 yıl önce çalılık olan ve hayvanların dahi girmediği arazinin katma değer oluşturan bir alana dönüştürülmesinin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Üretimin çeşitlenmesi anlamında faydalı bir çalışma yapıldığını anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"Projeye köyden 15 üretici katıldık. Yüzde 80'i devlet destekli yüzde 20'si köylüler tarafından karşılandı. Biz burasını imeceyle temizledik, fidanlarını diktik ve bademliği oluşturduk. Geçen yıl biraz badem almıştık, bu sene de yoğun olarak verimli hasat başladı. Badem üretimi bizim için yeni bir uğraş. Çok verimli ve tahmin ettiğimizden fazla kazanç sağlıyoruz. Bu yıl ağaç başına 20-30 kilogram verim alırız diye düşünüyoruz. Köye ek bir gelir oldu, güzel bir gelir elde edeceğimizi düşünüyoruz."

Öztürk, badem üretiminin kuru tarımla kıyaslandığında çok kazançlı olduğunu vurguladı.

Masrafının az olması üreticilerin ilgisini çekiyor

Çömlekköy Muhtarı Feridun Ertürk de ilerleyen dönemlerde köyde badem üretiminin artacağını söyledi.

Bademin yüksek getirisiyle çiftçilerin ilgisini çektiğine değinen Ertürk, "Bereket versin, şimdi hasat yapıyoruz. Masrafsız bir ürün. Bakımını yapıp ilacını attık. Benim 300 fidanım var. Böyle güzel verim olduktan sonra ben 10 dönüm daha ekerim aynı şekilde komşularımız da eker. İlk yıllar verim alınmadı ama bundan sonra emeğimizin karşılığını inşallah alacağız" dedi.

TRT

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER