GLOBAL VE YEREL KRİZLER SON DÖNEMDE EKONOMİLERİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK SINAVLAR OLDU
COVID-19 salgınıyla başlayan, Rusya-Ukrayna Savaşı, küresel gıda ve enerji krizleri ile bunlara bağlı fiyat artışlarıyla devam eden süreç dünya ekonomileri için adeta sınava dönüşürken Türkiye, bunların yanında aynı dönemde spekülatif kur atakları, deprem

03 Nisan 2023 Pazartesi 12:03
Global ekonomi, Amerika-Çin gerilimlerin etkisini bertaraf edemeden, 2020 yılında önce COVID-19 salgınından etkilendi. Takip eden yıllarda Rusya-Ukrayna Savaşı ve beraberinde gelen küresel gıda ve enerji krizleri, maliyetlere de yansıyan sınamalara dönüştü.
Türkiye ekonomisi, bu badirelerin yanında bir de kur atakları, iklim değişikliği nedeniyle yurdun farklı yerlerinde etkili olan doğal afetler ve son olarak asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerle ortaya çıkan yıkımın yansımalarıyla mücadele yürüttü.
Ülkelerin sınırlarını kapatmak zorunda kaldığı, üretim yerlerinin kapılarına kilit vurduğu, insani ve sosyal sorunların yanı sıra ağır ekonomik sonuçlara yol açan COVID-19 salgının başladığı 2020 yılından bu yana yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisini zorlu politikalar üretmeye yöneltti. Salgın döneminde iş dünyasına sağlanan kefalet destekleri, yeni iş modeli çözümleri, alınan sağlık tedbirleri sayesinde hizmet sektörü ayakta kalırken sanayinin çarkları döndü.
Salgının etkilerinin azalmaya başladığı ve ekonomik toparlanmanın sürdüğü 2021 yılı sonunda spekülatif kur ataklarıyla karşılaşan Türkiye ekonomisi, bunlara da kur korumalı mevduat ve katılma hesabı (KKM) uygulamalarıyla karşılık verdi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin koordinasyonunda uygulanan KKM sistemi sayesinde döviz kurlarındaki yüksek volatilitenin önüne geçilirken yatırımcılar kurlara endeksli manipülasyonlara karşı korumaya alınmış oldu.
Salgının ardından savaş dengeleri sarstı
Tüm dünya henüz salgının etkisini yeni yeni üzerinden atmaya başlarken bu kez Rusya-Ukrayna Savaşı tüm dengeleri alt üst etti. "Dünyanın tahıl ambarı" olarak nitelendirilen Ukrayna'dan sevkiyatlar bir süre tamamen durdu. Çatışmalar sürdükçe artan küresel gıda krizine bağlı olarak fiyatlardaki artış, ülkeleri enflasyon sorunuyla yüzleştirdi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması da enerji krizini derinleştirdi. Hem enerji tedariki hem de gıda sevkiyatındaki çıkmazlar dünya çapında milyonlarca insanın gıda kıtlığı sebebiyle hayatını kaybetmesi riskini gündeme getirdi. Küresel gıda krizindeki bu akut durum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "lider siyaseti" olarak nitelendirdiği görüşmeleri neticesinde Tahıl Koridoru Anlaşması ile çözüme kavuştu.
Türkiye, tüm bu küresel darboğazların yaşandığı dönemde, yangın, sel gibi doğal afetlerle mücadele ederken asrın felaketine yol açan Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde can kayıplarının yanı sıra altyapı, konut, sosyal alanlardaki fiziki varlıklarda ağır ekonomik sonuçlar da ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının hazırladığı raporda, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yol açtığı felaketin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün yaklaşık 2 trilyon lira (103,6 milyar dolar) düzeyinde olduğu tahmini yapıldı. Türkiye yaraları sarmaya devam ederken bir yandan hasar gören altyapıları onarıp diğer yandan depremde evini kaybeden vatandaşlar için kalıcı konutlar yapıyor. Öte yandan depremzedelere ayni ve nakdi desteklerin de sağlandığı bu dönemde, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), SGK çalışanlarının teşviki, aile destek programları, borç yapılandırma düzenlemeleri, emekli maaşlarında artışlar gibi ekonomik anlamda birçok konu da hayata geçiriliyor.
"Tabloyu tümden değiştirecek bir potansiyelin önü açıldı"
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, AA muhabirine, son 10 yıldır yaşanan küresel gelişmelerin alışılagelmiş birçok davranışı ortadan kaldırdığını belirterek, 2017 yılında başlayan Amerika ile Çin arasındaki ticari ve siyasi gerginliklerin, hemen ardından dünyayı derinden etkileyen COVID-19 salgınıyla en üst düzeye ulaştığını söyledi.
Özellikle salgının dünyayı ekonomik açıdan yeni davranış kalıplarına ittiğine dikkati çeken Şener, küresel ve bölgesel anlamda yeni ekonomik örgütlenmeler, yeni ittifaklar ve tedarik zinciri halkalarında büyük kırılmalar yaşandığını bildirdi.
Şener, salgın dolayısıyla uygulanan genişlemeci para politikalarının ABD ve dünya için enflasyonu büyük bir sorun haline getirdiğine işaret ederek, önce gıda ardından da enerji fiyatlarında büyük artışlar yaşandığını, tedarik zorlukları da eklenince küresel çapta büyük bir enflasyonla karşılaşıldığını anlattı.
Ardından gelen Rusya-Ukrayna Savaşı'nın süreci daha da içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade eden Şener, şöyle konuştu:
"Bu kadar büyük sorunların yaşandığı son üç yıllık dönemde özellikle makro açıdan Türkiye ekonomisi birçok alanda pozitif ayrışmayı başarmıştır. Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle küresel çapta ekonomiler küçülürken Türkiye ekonomisi büyümesini devam ettirmeyi başaran ender ülkelerden biri olmuştur. Türkiye 2020'de yıllık yüzde 1,9, 2021'de yüzde 11,4 ve 2022'de yüzde 5,6 büyüme kaydetmiştir. Türkiye pandemi ve sonrasında üretime ara vermemiş, ihracatta 250 milyar dolar seviyeleri aşılarak yıllık bazda yüzde 25'lere varan bir ihracat büyüme trendi yakalanmıştır. Ayrıca bu dönemde sanayi üretimi de hız kesmemiştir. Pandemi döneminde önemli istihdam düzenlemelerine imza atılmış, insanların işlerini kaybetmemesi için kısa çalışma ödeneğinden işten çıkarma yasaklarına ve ücretsiz izin uygulamalarına kadar birçok önlem alınmıştır. Üretim ve istihdamın hız kesmemesi için birçok yeni enstrüman geliştirmiştir. Türkiye pandemi sürecine en hızlı reaksiyon gösteren ve başarı elde eden ülkelerden biri olmayı başarmıştır. Türkiye yürüttüğü politikayla Rusya-Ukrayna Savaşı'na da dünyada en pozitif katkı sağlayan ülke olmuştur. Türkiye'nin Tahıl Koridoru oluşturmadaki gayret ve başarısı dünyayı büyük bir gıda ve tedarik krizinden çıkarmayı başarmıştır."
Şener, ayrıca Karadeniz’de bulunan yeni doğal gaz rezervleri ve Türkiye'yi dünya açısından önemli bir doğal gaz merkezi haline getirme çabalarının, ekonomik anlamda ülkenin yeni bir güç kaynağı oluşturmasına yol açtığına dikkati çekerek, "Bulunan rezervlerin uzun vadeli ekonomik etkileri Türkiye'ye pozitif katkı sağlayacaktır. Cari açığın finansmanı, enflasyona katkı, uzun vadede yurt dışından borçlanma ihtiyacının azaltması, Türkiye ekonomisinin daha dirençli hale gelmesi, yapılan yatırımların istihdamı artırması, yeni sözleşmelerde pazarlık gücünün artması, ihracatta daha rekabetçi hale gelinmesi, gaz fiyatlarının belirlendiği bir merkez oluşturulması gibi orta ve uzun vadede ekonomik tabloyu tümden değiştirecek bir potansiyelin önü açılmıştır. Türkiye sadece enerjinin topraklarından transit geçirildiği bir ülke değil, enerji, ticaret ve lojistik merkezi olması olma yolunda başarılı bir ülkedir. Enerji bağımsızlığı ekonomik ve siyasi güç ve bağımsızlık için önemli bir kriterdir." dedi.
Türkiye'nin son dönemde deprem başta olmak üzere afetlerle de büyük bir mücadele içinde olduğunu anımsatan Şener, bu anlamda önemli adımlar atıldığını dile getirdi.
Şener, EYT gibi çok uzun yıllara dayalı sorunların çözümü, çalışanların gelir durumlarının artırılması çabalarının da dikkate değer olduğuna işaret ederek, bütün bunların yanında üretim, istihdam ve ihracat odaklı bir politika benimsenmiş olmasının toplumun refahına ilerleyen aşamalarda önemli katkılar sağlayacak bir yol haritasını oluşturduğunu kaydetti.
"Üretimi, reel ekonomiyi finansal sistemle dengeli yürütenler doğru patikada"
İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Dirican da 2000 yılı sonrası teknolojik ivmelenme ve 2008 küresel finansal kriz ile "siyah kuğu" olarak adlandırılan ekstrem risklerin sıkça yaşandığı ve yaşanacağı bir döneme girildiğini söyledi.
Dirican, 20. yüzyılın başındaki 3. Sanayi Devrimi ve 1. Dünya Savaşı'nı takip eden 1929 Buhranı sonrası ekonomilerin talep yönlü sorunlar yaşadığını, 21. yüzyılın başındaki 4. Sanayi Devrimi, Orta Doğu’daki sorunlar ve Rusya-Ukrayna Savaşı ile artan nükleer savaş riskinin, 2020 COVID-19 salgını, küresel enflasyon ve bankacılık kriziyle devam ettiğini, ekonomilerin arz yönlü sorun yaşadığını anlattı.
"Üretimi, reel ekonomiyi finansal sistemle dengeli bir şekilde yürütenler doğru patikada. Küresel ekonomide birçok değişimler yaşanacak." diyen Dirican, İsviçre, Japonya, İngiltere merkez bankaları ve Fed'in bilançolarında da görülen tahvil faizlerindeki son dalgalanmalara dikkati çekti. Dirican, Fed'in ve ABD hazinesinin artan faiz yükünün gelişmiş ekonomilerin bütçe açıkları, yapışkan enflasyon süreci ve sorununun gelecek yıllara daha fazla yayılacağını bildirdi.
Dirican, "Önümüzdeki dönemde cari denge makas farkını hangi yöntemle gidereceğimiz, finansal ekonomiyle mi, üretim ekonomisiyle mi dengeye gelmeye çalışacağımızı bizlere gösterecek." diye konuştu.
TRT
GALERİLER
Cumhurbaşkanlığı’nda istişare toplantısı gerçekleştirildiCumhurbaşkanı Ersin Tatar Başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 10 Nisan’da TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın adaya yapacağı ziyaret, Teknofest ve inşaası tamamlanmak üzere olan Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkelerinin03 Nisan 2025 Perşembe 20:53KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Girne Şubesi’ni ziyaret ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Girne Şubesi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Tatar ziyaretinde, lokalde bulunan vatandaşlarla sohbet ederek, Kıbrıs konusunda izlenen iki devletli çözüm siyaseti ve Ce03 Nisan 2025 Perşembe 20:31KIBRIS
Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandıBakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı. Cumhurbaşkanı’nın başkanlık ettiği ve 2 saate yakın süren toplantıyla ilgili açıklama yapılmadı.03 Nisan 2025 Perşembe 20:28KIBRIS
Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında toplandıBakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığında toplandı. Toplantıyla ilgili açıklama Başbakanlık’tan geldi. Toplantının gündemiyle ilgili ise resmi açıklama yapılmadı.03 Nisan 2025 Perşembe 20:28KIBRIS
Sağlık Bakanlığı, Volkan Konak’ın ölümüyle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yaptıSağlık Bakanlığı, Sanatçı Volkan Konak’ın ölümüyle ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, 112’ye yapılan çağrının ardından sağlık ekiplerinin 8 dakika içinde olay yerine giderek sanatçıya müdahale ettiği03 Nisan 2025 Perşembe 17:27KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar, 2. Merit İlkokullararası Futbol Şenliği’ne katılan öğrencilere kupa ve madalyalarını takdim ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Girne Bölgesi’nden 9 ilkokulun katılımıyla gerçekleşen 2. Merit İlkokullararası Futbol Şenliği’nin kupa ve madalya törenine katıldı. Karaoglanoglu Orhan Dural Stadyumu’nda gerçekleşen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar03 Nisan 2025 Perşembe 16:33KIBRIS
Alayköy İlkokulu’na yeni tesisAlayköy İlkokulu’nun Çok Amaçlı Spor Tesisi, düzenlenen törenle açıldı. Bin 300 metrekarelik spor tesisi, öğrencilerin furbol, basketbol, voleybol ve hentbol gibi branşlarda rahatlıkla spor yapmalarına olanak sağlıyor.03 Nisan 2025 Perşembe 13:28KIBRIS
KKTC’nin ilk Başbakanı Çağatay için kabri başında tören düzenlendiKKTC’nin ilk Başbakanı merhum Mustafa Çağatay ölümünün 36’ncı yıl dönümünde kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Törende yapılan konuşmalarda Mustafa Çağatay’ın ülkeye yaptığı hizmetler vurgulandı.03 Nisan 2025 Perşembe 13:13KIBRIS
Alara Ghaffari Avrupa Şampiyonu…Başbakan Üstel:Genç sporcumuzun gösterdiği azim ülkemizdeki her gence örnek olmalıdır Estonya’nın başkenti Tallin’de düzenlenen ve 11 gün sürecek olan Avrupa Bilardo şampiyonasına katılan Kuzey Kıbrıs Bilardo Federasyonu (BFNC) olarak ülkemizi temsil eden milli takım kadrosunda Kadınlar kategorisinde katılan milli sporcumuz Alara Gh03 Nisan 2025 Perşembe 10:46KIBRIS
Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı Tatar başkanlığında toplandıBakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın başkanlığında toplandı. Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık yapmak üzere Başbakanlık’a gelen Cumhurbaşkanı Tatar’ı, Başbakan Ünal Üstel karşıladı.02 Nisan 2025 Çarşamba 16:13KIBRIS
VİDEOLAR
Dünyanın en küçük kalp pili geliştirildiABD’li bilim insanları, pirinç tanesinden daha küçük olan ve vücuda enjekte edilebilen dünyanın en küçük kalp pilini geliştirdi. Geçici bir kalp düzenleyici olarak tasarlanan bu yeni cihaz, ışıkla kontrol edilebiliyor ve belirli bir süre sonra vücutta ken03 Nisan 2025 Perşembe 07:46DÜNYA
Cumhurbaşkanı Tatar: Cenevre’de uzlaşılan 6 başlığa ilişkin istişarede bulundukCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile görüşmesinde gayriresmi Cenevre toplantısında uzlaşılan 6 başlığa ilişkin istişarede bulunduklarını dile getirdi.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:53KIBRIS
Disipilin Tüzüğü ikinci kez görüşüldüDisiplin Tüzüğü, Başbakan Ünal Üstel’in davetiyle hükümet ortakları, öğretmen sendikaları, Barolar Birliği ve ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile ikinci kez görüşüldü.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:33KIBRIS
Tatar:Amacımız her iki tarafın iş birliğiyle, çeşitli projelerde, her iki halkın yararına olabilecek bir takım açılımların yapılabilmesidirCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum lider Nikos Hristodulidis ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde düzenlediği basın toplantısında görüşmeyi değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre’de üzerinde uzlaşılan 6 başlık üzerinde görüştüklerini b02 Nisan 2025 Çarşamba 13:58KIBRIS
Liderler “İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi” kurulmasını kararlaştırdıCumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Lider Nikos Hristodulidis bugün ara bölgedeki görüşmede “İki Toplumlu Gençlik Teknik Komitesi”nin kurulmasını kararlaştırdı. 15 Nisan’a kadar BM’ye bildirilecek komite üyelerinin 35 yaşından küçük olması gerekiyor.02 Nisan 2025 Çarşamba 13:26KIBRIS
Liderler görüşmesi tamamlandı… 24 Nisan’dan önce yeni bir görüşme yapılacak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı. Saat 11.00 sıralarında tamamlanan görüşme bir buçuk saat sürdü. Ara bölgedeki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Ofis b02 Nisan 2025 Çarşamba 11:28KIBRIS
Cumhurbaşkanı Tatar:Bizim siyasetimizin temelinde sonuna kadar devletimize ve egemenliğimize sahip çıkmak vardırCumhurbaşkanı Ersin Tatar, bayram ziyaretleri kapsamında bayramın üçüncü gününde sırasıyla TBK Gazisi Mustafa Güzaltan, şehit Nuh Ahmet’in eşi Kübran Öznuh ve TMT Mücahidi Aysel Nihat Erduran’ı evlerinde ziyaret etti.02 Nisan 2025 Çarşamba 09:53KIBRIS
Liderlerin ara bölgedeki görüşmesi başladı…Cenevre’deki gayriresmi 5+1 toplantıdan sonra Kıbrıs’taki iki lider bu sabah bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Lider Nikos Hristodulidis’in görüşmesi saat 09.17’de başladı.02 Nisan 2025 Çarşamba 09:38KIBRIS
Liderler görüşmesi bugün ara bölgede yapılacakCumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis bugün ara bölgede görüşecek. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın ev sahipliğinde saat 09.02 Nisan 2025 Çarşamba 07:45KIBRIS
Dışişleri Bakanlığı’ndan 1 Nisan açıklaması…Dışişleri Bakanlığı, EOKA terör örgütünün kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Rum Yönetimi ve Yunanistan tarafından yayınlanan mesajlar ve yapılan kutlamaların, Rum/Yunan zihniyetinin Kıbrıs politikasında geçmişten bugüne herhangi bir değişiklik olmadığını göz01 Nisan 2025 Salı 16:26KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.