İMROZ BASKINI: OSMANLI DONANMASI'NIN SON SAVAŞI
Osmanlı Donanması son savaşını dönemin en güçlü donanmasına sahip İngiltere karşısında verdi. Bu büyük mücadelenin başkahramanları ise Yavuz ile Midilli'ydi. İşte gizlilik içinde hazırlanan İmroz Baskını'nın hikayesi...
20 Ocak 2023 Cuma 15:44
Osmanlı Devleti, 105 yıl önce bugün son deniz savaşını yaptı. Sınırlı sayıda subayın haberdar olduğu bu harekata katılacak mürettebatın büyük bölümü, Marmara Denizi’nde bir tatbikat gerçekleştirileceğini sanıyordu.
Mürettep filo, 19 Ocak’ta Marmara Denizi’nde bir araya geldi. Yavuz Sultan Selim zırhlısında bir toplantı yapıldı ve komutanların çoğu harekattan ilk kez bu toplantıda haberdar oldu. Buna rağmen, baskın filosunun yola çıkması sadece yarım saat sürdü.
Hedef, bugünkü adı Gökçeada olan İmroz Adası’ydı. Düşman ise dönemin en güçlü donanmasına sahip İngiltere…
Gizli Alman ittifakı
Almanya’nın Fransa ve Rusya’nın ardından İngiltere ile savaşa girmesiyle Akdeniz, Alman gemileri için tehlikeli bir hal almıştı. 6 Ağustos 1914’te, Amiral Wilhelm Souchon komutasındaki Goeben ve Breslau, İtalya’daki Messina Boğazı’ndan çıkış yapıyordu. Gemilerin peşinde İngiliz ve Fransız gemileri vardı.
İngilizler, gemilerin 2 seçeneği olduğunu düşünüyordu ve buna göre önlem almışlardı. Ancak beklemedikleri bir şey oldu: Goeben ve Breslau rotasını Çanakkale Boğazı’na çevirdi.
Avrupa’da savaş başladığında tarafsızlığını ilan eden Osmanlı Devleti, 2 Ağustos’ta Almanya ile gizli bir ittifak anlaşması imzalamıştı. Alman gemilerinin Çanakkale Boğazı’ndan geçişi konusunda mutabakat sağlanamamış olsa da Başkomutan Vekili Enver Paşa, gemilere giriş izni verilmesini emretti.
Gemiler, 10 Ağustos’ta Çanakkale Boğazı’na girdi. 4 saat sonra gelen İngiliz gemilerine ise izin verilmedi. İngiltere, gemilerin Osmanlı karasularından çıkarılmasını istiyordu. Bunun üzerine Osmanlı diplomatik bir çözüm aramaya başladı.
Gemilerin satın alındığının açıklanması konusunda fikir birliğine varıldığını söyleyen Samsun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak, süreci şu sözlerle anlattı:
“Durum İtilaf Devletleri’ne bu şekilde izah edilecekti. Donanma’nın 2 tane ağır zırhlı gemiye ihtiyacı vardı. Daha önceden İngiltere’den sipariş verilmişti. İngiltere ise parası ödenmiş olduğu halde gemileri teslim etmemiş, parayı da iade etmemişti. Dolayısıyla bu ihtiyacın Almanya’dan satın alınan 2 gemiyle giderileceği söylendi.”
Mürettebat fes giydi, göndere Türk bayrağı çekildi
16 Ağustos’ta İstanbul’da bir devir-teslim töreni yapıldı. Alman personel fes giydi, göndere Türk bayrağı çekildi. Goeben’e “Yavuz Sultan Selim”, Breslau’a da “Midilli” adı verildi.
Amiral Souchon, Donanma Komutanlığı’na getirildi. Gemiler Osmanlı Donanması’na katılmış olsa da savaşın sonuna kadar Alman Donanması’nın emrinde kalacak, mürettebatın önemli kısmı da Almanlardan oluşacaktı.
Osmanlı savaşa dahil oluyor
Amiral Souchon, bir süre Marmara Denizi’nde tatbikat yaptıktan sonra Karadeniz’e çıkmak için izin istedi. Enver Paşa, Osmanlı Donanması’nın 29 Ekim'de Karadeniz’e açılması emrini verdi.
Souchon, Yavuz Sultan Selim ve Midilli dahil 11 parçadan oluşan Osmanlı Donanması ile Odessa, Sivastopol ve Novorossiysk limanlarını bombaladı. Böylece Osmanlı, 1. Dünya Savaşı’na fiilen girmiş oldu.
Rusya, İngiltere ve Fransa, 2 Kasım’da Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etti. Osmanlı hükümeti de 5 Kasım’da buna karşılık verdi.
Hedef: İmroz ve Limni
9 Aralık 1917’de Kudüs kaybedilmiş ve bu durum halkı umutsuzluğa sevk etmişti. Osmanlı yönetimi halka moral sağlayacak, orduya olan güveni tazeleyecek bir hedef arayışındaydı.
24 Ağustos 1917’de Osmanlı Donanma Komutanlığı’na atanan Amiral Hubert von Rebeur-Paschwitz de Karadeniz’deki Rus tehdidinin ortadan kalktığını ve gemilerin Ege’de İtilaf Devletleri’ne karşı kullanılmasının daha doğru olacağını belirtiyordu.
Değerlendirmeler sonucunda İngiltere’nin Ege’deki üssü olan Limni ve İmroz adaları hedef olarak belirlendi.
“Denizlere hakim olan dünyaya hakim olur”
Osmanlı Donanması’nın İngiliz Donanması karşısında elde edeceği başarı, hem başka cephelerdeki İngiliz baskısını azaltacak hem de Donanma'nın gücünü gösterecekti.
Samsun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak 20. yüzyılın başlarında donanmanın çok önemli bir askeri güç olduğunu vurguluyor:
“O dönemki doktrine göre denizlere hakim olan dünyaya hakim olur. Nitekim İngiltere de bunu uygulamıştır. ’Üzerinde güneş batmayan ülke’ olarak anılan İngiltere, sömürgeleri arasındaki bağlantıyı donanmasıyla sağlıyordu. Bu donanma 200-230 yıl boyunca da yenilememişti. Biz bu armadayı Çanakkale’de yendik. İmroz Baskını’na giden süreçte de bu motivasyonla yola çıkıldı. Öte yandan, İtilaf Devletleri’nin Ege Denizi’nde Yavuz Sultan Selim çapında bir gemisi de yoktu. Yavuz Sultan Selim’in bir alt sınıfı olan 2 monitör gemileri vardı.”
Baskın filosu Marmara’da
Planının gizliliği Gelibolu ile İmroz arasındaki mayın tarlaları hakkında keşif yapmayı olanaksız kılmıştı. Bu noktada plana dahil olan Mareşal Liman von Sanders, ele geçirilen ve Çanakkale Boğazı’ndaki mayınları gösteren haritayı Paschwitz’e gönderdi ve baskın için rota oluşturuldu.
Mayın hatları haritasının Donanma Komutanlığı’na çok geç gönderildiğini belirten Araştırmacı Yazar Selçuk Kolay, “Bu büyük bir hataydı. Denizciler için son derece önemli olan bu harita derhal Donanma Komutanlığı’na gönderilmek yerine yaklaşık 1 sene boyunca 5. Ordu Komutanlığı’nda tutulmuş ve ancak İmroz Baskını sırasında gönderilmişti. İlave olarak, hiç mayın taramamış gambotların kullanılması ve uçaklardan alınan çelişkili bilgilerle hareket edilmesi harekata büyük zarar vermiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Osmanlı’nın baskın filosu; Yavuz Sultan Selim zırhlı kruvazörü ile Midilli hafif kruvazörü başta olmak üzere Muavenet-i Milliye, Numune-i Hamiyet, Basra ve Samsun muhriplerinden oluşuyordu. Paschwitz, mürettep filodan Marmara’da ağır şartlar altında yapılacak bir eğitim için hazır bulunulmasını istedi. 19 Ocak’ta Marmara Denizi’nde hazır bulunan gemilerin komutanları bir toplantı yaptı ve İmroz Baskını resmiyete kavuştu. Filo, yaklaşık yarım saat sonra hedefe doğru yola koyulmuştu.
İtilaf Devletleri’nin savunma planı etkisiz kaldı
Gemiler, 20 Ocak 1918’de Çanakkale Boğazı’ndan çıkış yaptı. Sisli bir sabahtı. Yavuz Sultan Selim ve Midilli’nin Çanakkale Boğazı’ndan çıkış ihtimali üzerine konuşlanan 2 İngiliz destroyeri, gemileri göremedi ve savunma planları etkisiz kaldı.
Yavuz Sultan Selim, çıkış sırasında bir mayına çarptı. Küçük bir mayındı, gemide ciddi bir hasar meydana getirmemişti. Ancak ayarı bozulan cayro pusula büyük sıkıntılara yol açacaktı. Patlamanın ardından Yavuz Sultan Selim ve Midilli’nin Çanakkale Boğazı’ndan çıktığı haberi İtilaf Devletleri’ne ulaştı. Çoğunluğu İngiliz savaş gemilerinden oluşan deniz gücü hazırlıksız yakalanmıştı.
İngiliz monitörleri dakikalar içinde suya gömüldü
Paschwitz, hedefteki 2 İngiliz monitörünün kaçma ihtimaline karşı derhal muharebe emri verdi. Midilli bu emri yerine getirmek üzere harekete geçti, Yavuz Sultan Selim ise salvo atışlarıyla diğer gemileri tahrip ediyordu.
Midilli ile muharebeye girişen Lizard muhribi yoğun ateşe dayanamayıp gözden kayboldu. Midilli ise vakit kaybetmeden Raglan ve M-28 monitörlerini hedef aldı. Seri ve isabetli top atışlarına maruz kalan Raglan dakikalar içinde etkisiz kalmıştı.
Toplar, Midilli’yi hedef alan M-28 monitörüne odaklandı. M-28’in sancak bordası parçalandı ve gemi yan yattı. Yavuz Sultan Selim’in de muharebeye katılmasıyla monitör su altında kaldı.
Harekatın ikinci adımı: Mondros Limanı
Türk kruvazörleri harekata devam etti. Yavuz Sultan Selim, sepet direkli bir gemiyi batırdı, Midilli ise Kuzu Koyu’ndaki uçak istasyonunu ve akaryakıt deposunu imha etti. Monitörler batırıldıktan ve karadaki tesisler tahrip edildikten sonra harekatın ikinci kısmına geçildi. Mondros Limanı ve liman içindeki savaş gemileri bombalanacaktı.
İngiliz muhripleri Tigress ve Lizard, Yavuz Sultan Selim ile Midilli’yi takip etmeye başladı. Daha sonra onlara 2 savaş uçağı eklendi. Bu kuvvetler güzergahı zorlaştırsa da Yavuz Sultan Selim ve Midilli’ye engel olamıyordu.
Midilli kruvazörünün batışı
Cayro pusulası hasar alan Yavuz Sultan Selim’in rotası birkaç derece doğuya kaymış, gemiler İmroz’u koruyan mayın tarlasının içine girmişti. Stratejik bir manevra yapan Midilli bir mayına çarptı, hasar büyüktü…
Midilli’nin önde seyretmesinin doğru olmadığını söyleyen Araştırmacı Yazar Kolay, “Midilli mayın tarlasının ortasına düşünce felaketle karşılaşıldı. Yavuz önden gidiyor olsaydı mayınlardan fazla etkilenmeden Midilli’ye yol açmış olacaktı” yorumunda bulundu.
Midilli’yi yedeğine alıp halatla bölgede çıkarmak isteyen Yavuz Sultan Selim, ikinci kez mayına çarptı. Geminin cayrosu tamamen devre dışı kalmıştı ancak savaş kabiliyetini kaybetmemişti.
Yavuz Sultan Selim’in komutanı, seyir subayı ve muharebe dümencisi işlerini iyi biliyordu. Gemi rotasından bir derece bile sapmadan mayın tarlasından çıkmayı başardı. Art arda mayınlara çarpan ve İngiliz uçaklarının hedefi olan Midilli ise tamamen hareketsiz kalmıştı. Komuta gemiyi terk emri verdi. Midilli’nin 1912’de başlayan serüveni 6 yıl sonra Ege’de sona erdi.
Mürettebattan son selam
Midilli’nin komutanı Albay Georg von Hippel, Topçu Binbaşı Üsküdarlı Ahmet Hüsameddin Bey ve Makine Binbaşı Balatlı Mehmet Nuri Bey, kendi arzularıyla gemide kalmış ve orada şehit olmuşlardı.
Kendini Ege Denizi’nin soğuk sularına atan Midilli mürettebatı ise 3 defa “Hurra” diye bağırarak gemilerini ve komutanlarını son kez selamladı.
Türk muhripler, mürettebatı kurtarmak üzere olay yerine gitti ancak İngiliz muhripler buna izin vermedi. Kurtarma çalışmalarını ağırdan alan İngiliz muhripleri, Midilli’nin mürettebatından 5’i Türk eri olmak üzere sadece 172 kişiyi kurtardı. Harekatta 336 Alman denizci hayatını kaybetti. Midilli’de görev yapan 32 Türk askeri şehit oldu.
Bir savaş gemisinin uğradığı en büyük hava taarruzu
Paschwitz, Midilli’nin batmasıyla Mondros’a yapılacak harekattan vazgeçti. Savaş alanını terk eden Yavuz Sultan Selim, geri dönüş yolunda bir mayına daha çarptı. Gemi bir miktar yan yatsa da seyrine devam edebildi.
İngiliz uçaklarının saldırılarına maruz kalan Yavuz Sultan Selim’in yardımına Çanakkale’den kalkan Türk uçakları yetişti. Hava taarruzlarından kurtulan Yavuz Sultan Selim ve 4 muhrip Çanakkale Boğazı’ndan içeri girdi. Fakat bir seyrüsefer hatası sonucu Yavuz Sultan Selim, Nara Burnu'nda karaya oturdu.
Tarihin ilk uçak gemilerinden Ark Royal bölgeye gönderildi. İngiliz ve Yunan uçakları dalgalar halinde Yavuz Sultan Selim’e saldırıyordu. 20-25 Ocak’ta 60 uçakla 276 hücum yapıldı, 180 bomba atıldı. Bu 1. Dünya Savaşı’nda bir savaş gemisinin uğradığı en büyük hava taarruzuydu.
Turgut Reis zırhlısı ve 2 römorkör bölgeye gitti ve Yavuz Sultan Selim’e bağlandı. Kruvazörün yakınındaki kumlar temizlendi ve Yavuz Sultan Selim yeniden yüzdürüldü. Zırhlı, aldığı mayın yaralarına rağmen 20 mil süratle Marmara’yı geçti ve Dolmabahçe Sarayı önüne demirledi.
Yavuz’un dönüşü
Cumhuriyetin ilanıyla birlikte Türk donanması da yeniden yapılanmaya başlamıştı. Bu kapsamda Yavuz Sultan Selim zırhlısına da ihtiyaç vardı. Geminin ülke sınırları içindeki limanlarda onarılması kararlaştırıldı. Bu sayede Türkiye, bir muharebe kruvazörünün bakım ve onarımını yapabilecek niteliğe kavuşacaktı.
Geminin hasar almış olmasının bir noktada Osmanlı'nın lehine işlediğini belirten Prof. Dr. Çolak, "Mondros Ateşkes Antlaşması’nın maddeleri Osmanlı’nın ağır silahlarını İtilaf Devletleri’ne teslim etmesini gerektiriyordu. Yavuz Sultan Selim’i teslim almak üzere gelen İtilaf Devletleri heyeti, havuza çekilen geminin tamirde olduğunu görüyor ve üstündeki toplar söküldüğü için gemiyi almaktan vazgeçiyor. Böylelikle Osmanlı’da kalan gemi, tamiratı bittikten sonra tekrar amiral gemisi oluyor" diye konuştu.
Yavuz Sultan Selim’in onarım süreci 1930’da tamamlandı. Zırhlının ismi 1936’da “Yavuz” olarak değiştirildi ve donanmanın lokomotifi oldu. Yıllar içinde birçok görev üstlenen gemi, 4 Kasım 1954'te donanma envanterinden düşüldü.
Midilli 75 yıl sonra bulundu
Midilli’nin batığı ise tam 75 yıl sonra 5 Kasım 1993’te bulundu. Araştırmacı Yazar Selçuk Kolay, Dalgıç Tosun Sezen ve Sonar Uzmanı Max de Rham batığı araştırmak için Ege Denizi’ne açıldı. Araştırmanın 4. gününde geminin yeri tespit edildi.
Dalış hazırlıklarını tamamlayan araştırma ekibi batığa doğru inmeye başladı. Selçuk Kolay, süreci şöyle anlattı:
“Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Vural Bayazıt kayıp gemilerimizle ilgili çalışma yapmamı önerdi. Böylelikle ortaya Midilli Projesi çıktı. Batığı bulduğumuzda sevincin yanında üzüntü de duydum. Bu beni geminin batış anına götürdü. Gemi tahmin ettiğim gibi düz duruyordu. Batığı boydan boya yüzdük. Zaman durmuş gibiydi. Sanki 1918 yılına geri gitmiştik…”
Baskının hikayesi seyirciyle buluştu
İmroz Baskını, 100 yıl sonra Mavi Tutku ekibi tarafından ekranlara taşındı.
Yönetmenliğini Hakan Aslan’ın üstlendiği belgeselde; Midilli kruvazörünün sualtı görüntüleri, baskını temsil eden animasyon görüntüleriyle birleştirildi ve Midilli ile Yavuz’un hikayesi seyircilere sunuldu.
TRT
GALERİLER
- Başbakan Üstel, ülkemizi etkisi altına alan olumsuz hava koşuları nedeni ile açıklama yaptı:’İlgili kurumlar aracılığı ile meydana gelen hasarlara müdahale ediyor, daha büyük bir felakete maruz kalmamak adına gerekli önlemleBaşbakan Ünal Üstel, ülkemizi etkisi altına alan olumsuz hava koşuları nedeni ile açıklama yaptı. Üstel açıklamasında, ‘Ülkemizi etkisi altına alan şiddetli fırtına devam ediyor.24 Kasım 2024 Pazar 22:33KIBRIS
- Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olumsuz hava koşullarının yarın da devam edeceğini belirterek, tedbirli olunmasını istediTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ülke genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle, özellikle seralar, barınaklar ve balıkçılar başta olmak üzere tüm tarımsal üretim sektörlerinde ciddi hasarlar oluştuğunu ve tehlikenin yarın da devam edeceği24 Kasım 2024 Pazar 22:18KIBRIS
- Boğaz Piknik alanında fırtınaya rağmen ateş yakan dört kişi hakkında yasal işlemBoğaz Piknik alanında, şiddetli fırtınaya rağmen ateş yakıp, tehlike yaratan dört kişi Girne Polis Müdürlüğü ekipleri tarafından anında tespit edilerek, ateş söndürüldü. Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, olay bugün saat 18.24 Kasım 2024 Pazar 21:46KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeyi etkisi altına alan olumsuz hava koşulları nedeniyle mesaj yayımladıCumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelen hasarlardan dolayı geçmiş olsun mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yayımladığı mesajda, ülkeyi etkisi altına alan kuvvetli rüzgar nedeni ile yaşanan zarar ziyandan dolay24 Kasım 2024 Pazar 21:46KIBRIS
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Cahitoğlu: Olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olumsuzluklar takip ediliyorBaşbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı ve Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu kötü hava koşuları nedeniyle açıklama yaptı. Cahitoğlu’nun açıklamasında; “KKTC Geneli’nde devam eden olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olums24 Kasım 2024 Pazar 20:48KIBRIS
- Girne-Alsancak çevreyolu trafiğe açıldı: Yola uçan çatı kaldırıldıGirne-Alsancak Çevre Yolu, fırtına nedeniyle üzerine uçan bir çatı nedeniyle bir süre ulaşıma kapanmıştı. Çatı, vinç yardımıyla kaldırılarak yol yeniden trafiğe açıldı. Polis, bölgede seyahat edecek sürücüleri dikkatli olmaya çağırdı.24 Kasım 2024 Pazar 20:46KIBRIS
- Soğuk ve kuvvetli fırtına etkili oluyor..Elverişsiz hava koşulları bazı bölgelerde zarara da neden olduKKTC sert hava koşullarının etkisinde bulunuyor. Sabah saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına kuzey ve batı yönlerden gün boyu etkili oldu. Yarın sabaha kadar devam etmesi beklenen sert hava koşulları nedeniyle hava sıcaklığı mevsim normallerinin 5 ile 7 d24 Kasım 2024 Pazar 17:26KIBRIS
- Girne Polis Müdürlüğü telefon hatlarında arıza…Vatandaşların 0548 811 5155 çağrı numaralı hattı kullanmasını istendiPolis, Girne Polis Müdürlüğü’ne ulaşmak isteyen vatandaşların 0548 811 5155 çağrı numaralı hattı kullanmasını istedi. Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamada, Girne bölgesinde telefon hatlarında meydana gelen arızadan dolayı Girne Polis Müdürlüğüne a24 Kasım 2024 Pazar 16:46KIBRIS
- Sürücüler dikkat! Alsancak-Girne çevreyolunda bir iş yerinin çatısı yola uçtu!Şiddetli fırtına nedeniyle Alsancak – Girne çevreyolunun, Girne geliş istikametinde bir iş yerine ait profil demir ve saçtan oluşan çatı yol içerine uçtu. Polis Basın Subaylığı tarafından verilen bilgiye göre Alsancak istikametinden Girne istikameti24 Kasım 2024 Pazar 16:46KIBRIS
- Gardiyanoğlu, ülkede açılacak otizm merkezi için Antalya’daki merkezi gezdiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, sosyal hizmet politikalarında Türkiye’deki çalışmaları örnek aldıklarını söyledi. Gardiyanoğlu, AA muhabirine, KKTC‘de bu yılı “sosyal hizmet yılı” ilan ettiklerini ve adada ne24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
VİDEOLAR
- TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştüTC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le telefonda görüştü. Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.24 Kasım 2024 Pazar 16:46DÜNYA
- 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendiUlu önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanı verilişinin bugün yıl dönümü. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla başkent Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun katılımıyla tören düzenlendi24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
- SunExpress Havayolları, Turizm Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği iş birliğinde workshop düzenlendiBaşbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ve SunExpress Havayolları iş birliğinde Workshop düzenledi.24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
- İskele Belediyesi ile Mersin Yenişehir Belediyesi arasında kardeş şehir protokolü imzalandıİskele Belediyesi’nin, İstanbul Büyükçekmece, Beykoz ve Pendik, Ankara Mamak, Kütahya, Samsun, Antalya Finike,Trabzon Ortahisar ve Uçhisar Belediyesi’nin ardından 11. Kardeş şehri Mersin Yenişehir Belediyesi olİskele Belediyesi’nin, İstanbul Büyükçekmece,24 Kasım 2024 Pazar 09:25KIBRIS
- Başbakan Üstel’den Öğretmenler Günü mesajıBaşbakan Ünal Üstel, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle mesaj yayımladı. “Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1928 yılında ‘Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ unvanını kabul etmesine dayanan 24 Kasım Öğretmenler Günü toplum24 Kasım 2024 Pazar 09:13KIBRIS
- Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun…. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun24 Kasım 2024 Pazar 01:03DÜNYA
- Cumhurbaşkanı Tatar, TC Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona katıldıCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona katıldı. Varşova’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyona, çok sayıda Türk ve Kıbrıslı Türk iş insan23 Kasım 2024 Cumartesi 20:26KIBRIS
- “Gelinliksiz Gelinler”; Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği’nin hayata geçirdiği kitap tanıtıldıMormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği’nin onuncu kuruluş yılı anısına hayata geçirilen kitap projesi, “Gelinliksiz Gelinler” etkinlikle tanıtıldı. Mormenekşe Çağdaş Kadınlar Derneği Başkanı Hayriye Tokyay , “Gelinliksiz Gelinler” kitabında 1963 -1974 y23 Kasım 2024 Cumartesi 20:08KIBRIS
- Tatar, Varşova’da Polonya Turizm Odası yetkilileriyle bir araya geldiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Polonya’nın başkenti Varşova’da Polonya Turizm Odası yetkilileriyle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Polonya temasları kapsamında, Polonya Turizm Odası Başkanı Pawel Niewiadomski ve Turizm Odası Genel Sekreteri Pawel23 Kasım 2024 Cumartesi 20:03KIBRIS
- Fidan: Kıbrıs’ta şu andaki gerçekliği yansıtacak bir çözüm istiyoruz Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı’nda Ankara’daki basın temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme dair soruları yanıtladı. Kıbrıs meselesine ilişkin de açıklamalarda bulunan Fidan, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs mesel23 Kasım 2024 Cumartesi 18:46KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.