KADDAFİ SONRASI LİBYA'DA NELER YAŞANDI?
Afrika'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'da, 17 Şubat 2011'de başlayan ayaklanmaların ardından Kaddafi dönemi, NATO'nun askeri müdahalesi ile sona erdi. Ancak ülkede 10 yıldır istikrar sağlanamadı.
20 Ekim 2022 Perşembe 17:43
Libya'yı 42 yıl "demir yumrukla" yöneten Albay Muammer Kaddafi, "Arap Baharı" olarak adlandırılan sürecin ülkesine ulaşmasıyla, kitlesel gösterilerle baş başa kaldı.
Gösterilerin kısa sürede silahlı çatışmaya dönüşmesinin üzerinden 6 ay geçtikten sonra başkent Trablus, muhaliflerin eline geçti. Kaddafi ise bu tarihten 2 ay sonra doğduğu Sirte kentinde öldürüldü.
Kaddafi sonrası ülkede ortaya çıkan siyasi yapılar, siyasi gruplar üzerinde etkinliğini sağlayamadı. Silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalar, siyasi süreçleri de doğrudan etkiledi.
Şimdi gelin Kaddafi'nin devrilmesinden sonra, Libya'da 10 yılda yaşanan önemli gelişmelere yakından bakalım.
"Arap Baharı"nın rüzgarı Libya'da
17 Şubat 2011: Tunus'ta fitili ateşlenen "Arap Baharı" isimli süreç Libya'ya ulaştı. Başta Bingazi olmak üzere birçok kentte kitlesel gösteriler başladı. Kaddafi yönetimi, gösterileri gerçek mermiyle bastırmaya çalışınca onlarca kişi hayatını kaybetti ve gösteriler ülke geneline yayıldı.
19 Mart 2011: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yapılan oylamanın ardından, Libya'da sivillerin kurtarılması için NATO'nun uygulayacağı uçuşa yasak bölge ilan edilmesi kararı alındı. Kararın ardından başta Fransa ve İngiltere olmak üzere çok sayıda NATO ve Arap ülkesi, Libya'ya hava saldırılarına başladı.
Trablus muhaliflerin eline geçti
21 Ağustos 2011: NATO bombardımanının da katkısıyla, muhalifler başkent Trablus'a girdi. Başkentte bulunan Babül Aziziye Sarayı'ndaki çatışmaların ardından Kaddafi, Trablus'tan kaçarak saklanmaya başladı.
Kaddafi öldürüldü
20 Ekim 2011: Libya'yı 42 yıldır demir yumrukla yöneten Kaddafi, memleketi Sirte'de muhalif savaşçılar tarafından yakalanarak öldürüldü. Libya'da geçiş döneminin siyasi temsilcisi olarak kabul edilen Ulusal Geçiş Konseyi, 8 aylık mücadelenin ardından Libya'nın "kurtarıldığını" ilan etti.
19 Kasım 2011: Kaddafi'nin veliahtı olarak kabul edilen oğlu Seyfulislam Kaddafi, muhalif gruplar tarafından ülkenin güneyindeki Sebha bölgesinde yakalandı.
Silahlı gruplar arasında çatışmalar başladı
Temmuz-Ağustos 2012: Libya'da devrimden sonra ilk genel seçimler gerçekleştirildi. Ulusal Geçiş Konseyi, görevi kurucu meclis niteliğindeki Milli Genel Kongre'ye (MGK) devretti. Libya'daki devrim döneminde mücadele eden birçok silahlı grup, silah bırakmayı reddetti. Başta Bingazi olmak üzere birçok kentte, silahlı gruplar arasında çatışmalar başladı.
ABD Konsolosluğuna saldırı
11 Eylül 2012: ABD'de internetten paylaşılan bir filmin Hazreti Muhammed'e hakaret içerdiği gerekçesiyle başlayan olaylarda, silahlı gruplar Bingazi'nin ABD Konsolosluğu'na saldırdı. ABD Büyükelçisi Cristopher Stevens, 3 Amerikan koruma görevlisi ve onlarca Libyalı saldırılarda hayatını kaybetti.
Hafter'in "başarısız darbe" girişimi
Şubat-Mart 2014: Eski asker Halife Hafter, 14 Şubat 2014'te televizyon ekranlarından yaptığı açıklamada, askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, MGK'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıkladı. Hükümet ise Hafter'in girişimini "başarısız bir darbe" şeklinde niteledi.
MGK'nin görev süresini uzatma kararının ardından silahlı göstericiler parlamentoya girdi, havaya ateş açtı. Ülkenin doğusundaki Sidra limanına izinsiz demir atan Kuzey Kore bandıralı bir petrol gemisine silahlı gruplar tarafından Libya petrolü yüklenmesi ve geminin demir almasının ardından, Libya meclisi MGK, Başbakan Ali Zeydan hükümetinden güven oyunu çekti.
2 meclis ortaya çıktı
25 Haziran 2014: Libya'da, düşük katılımla gerçekleşen seçimlerin ardından, MGK seçimleri tanımadığını açıkladı. MGK ve yeni seçilen Temsilciler Meclisi'ne bağlı gruplar arasında çatışmalar başladı. Yeni temsilciler meclisi, Trablus'ta çalışamadığı için ülkenin doğusundaki Tobruk kentine taşındı. Tobruk'ta Temsilciler Meclisi'nin faaliyetlerinin ardından Libya'da silahlı gruplar üzerinden iktidar savaşı veren 2 meclis ortaya çıktı.
Ekim 2014: Suriye'de Rakka ve Irak'ta Musul'u ele geçiren DEAŞ terör örgütüne bağlı gruplar, Libya'da yönetim boşluğundan faydalanarak güç kazanmaya başladı. DEAŞ'a bağlı milisler, liman kenti Derna'da yönetimi ele geçirdi. DEAŞ militanları, Kaddafi'nin memleketi Sirte'yi de Şubat 2015'te ele geçirerek Libya'da etkisini arttırdı.
Suheyrat Anlaşması
17 Aralık 2015: Birleşmiş Milletlerin (BM) girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi kuruldu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla Başkanlık Konseyini Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı ancak Konseyin sunduğu hükümet listeleri, Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki Temsilciler Meclisinde onaylanmadığı için süreç tıkandı.
Hafter petrol bölgelerini ele geçirdi
Eylül-Aralık 2016: Libya'da Halife Hafter'e bağlı güçler, eylül ayında ülkenin doğusundaki petrol sahalarını kanlı çatışmaların ardından ele geçirdiğini duyurdu. Başkanlık Konseyi'ne bağlı silahlı gruplar ise sahil kenti Sirte'yi 18 aylık mücadelenin ardından DEAŞ güçlerinden temizlediğini açıkladı.
11 Haziran 2017: Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfulislam Kaddafi bir milis grubu tarafından serbest bırakıldı.
Temmuz 2017: Bingazi'nin 3 yıl süren çatışmaların ardından DEAŞ'tan temizlendiği açıklandı. Libya'nın en büyük ikinci kenti Bingazi, operasyonların ardından büyük yıkım yaşadı.
Siyasi çözüm çabaları başarısız oldu
Eylül 2017: BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, 3 aşamalı bir eylem planı önerdi. Selame, BM tarafından kabul edilen Suheyrat Anlaşması'nın reformu, ülkedeki tüm grupları bir araya getirecek ulusal diyalog forumu düzenlenmesi, son olarak anayasa referandumu ve bu anayasaya bağlı parlemento cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını çözüm olarak sundu. Ancak bugüne kadar BM çözüm planındaki hiçbir adım tamamlanmadı.
Aralık 2017: Akdeniz üzerinden Avrupa'ya göçmek için Libya'ya giden ve burada silahlı gruplar tarafından köle pazarlarında satılan Afrikalı göçmenlerin haberleri BM'yi harekete geçirdi. BM, Afrikalı göçmenlerin Libya'dan çıkarılması için çalışmalara başladı.
Ağustos 2018: Afrika'nın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'nın toplam petrol ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı Petrol Hilali bölgesinde yaz boyunca süren çatışmalar şiddetlendi.
Nisan 2019: Taraflar anlaşmaya uyacaklarını beyan ederken, sahada çift başlı hükümetlerin varlığı devam etti. Doğu’da Tobruk merkezli paralel hükümet iş başında iken Batı’da Faiz es-Serrac yönetimindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) görev başındaydı. Esasen bugünü şekillendiren son adım takvim yaprakları 4 Nisan 2019’u gösterdiğinde atıldı.
Birçok uluslararası güçten siyasi, askeri ve mali destek alan Hafter, başkent Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlattı. Kısa süre içinde milis güçler, başkent Trablus’un arka sokaklarına kadar vardı. Hafter, Rus paralı milis grubu Wagner, Sudan’ın savaş suçlusu Cancavid’leri ve Esed rejimi bölgesinden sevk edilen milislerden sahada destek alıyordu.
Uluslararası toplum ise BM tarafından resmi olarak tanınan hükümete (UMH) destek vermekten çok uzaktı. Batılı ülkeler, Hafter saldırılarını kınamaktan bile imtina ederken, UMH’ye askeri desteğe kimse yanaşmıyordu. Bugün, birçok Libyalı yetkilinin açıkladığı üzere, UMH en 4 farklı ülkeden askeri destek istemişti. Ancak bu çağrıya bir tek Türkiye olumlu cevap verdi.
Yapılan anlaşmaların sonrasında sahada durum hızla değişmeye başladı. Öyle ki, başkent merkezine 10 kilometreye kadar yaklaşan Hafter milisleri, 500 kilometre öteye, Sirte’ye kadar itildi.
Sahada denge: Müzakere masası…
Türkiye’nin kısa süre içerisinde UMH’ye verdiği etkili askeri destek sahada durumu değiştirmekle kalmadı. Bir süredir kurulamayan müzakere masasının da kurulmasını sağladı. Zira, Hafter ve destekçileri karşılarındaki güçleri muhatap kabul etmiyor hatta “terörist” olmakla suçluyordu.
Şubat 2021: Bu şartlar altında, şubat ayı başında Birleşmiş Milletler himayesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu, ülkeyi 24 Aralık 2021’de seçimlere götürecek Başbakan Abdülhamit Dibeybe liderliğindeki Ulusal Birlik Hükümeti'ni ve üç üyeli Başkanlık Konseyi’ni seçti.
İki hükümetli Libya'ya dönüş...
Ancak seçimlerin anayasal taslağı bir türlü çıkarılamadı. Libya Yüksek Seçim Kurulu, 24 Aralık’ta seçimlerin yapılmasının mümkün olmadığını duyurdu. Seçimlerin gerçekleştirilememesi yeni krizin en önemli sebeplerinden biri oldu.
Akila Salih önderliğindeki Temsilciler Meclisi (TM), mevcut hükümetin görev süresinin dolduğunu ve ülkeyi seçimlere yeni bir hükümetin götürmesi gerektiği konusunu gündeme getirdi. Başbakanlık için Başağa’dan başka adaylar olsa da seçim gününe kadar hepsi çekildi.
Mart 2022: Ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda tek aday olan Başağa'yı başbakan seçen TM, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu verdi.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise görevinin başında olduğunu vurguluyor. Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayan Dibeybe, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini tekrarlarken, Başağa da her fırsatta görevini başkent Trablus’ta devralacağını ifade ediyor.
Ağustos 2022: Başkent Trablus'ta Başağa destekçisi askeri gruplar ile Dibeybe'ye bağlı güçler arasında çatışmalar yaşandı. Başağa'ya bağlı güçler ya tutuklandı ya da kaçmak zorunda kaldı.
TRT
GALERİLER
- Hasipoğlu: CTP erken seçime ivediliği geri çekerek, zamanı olmadığını gösterdiUBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu, Meclis Başkanlık seçimi sonrası erken seçim tartışmalarının kendileri için sona erdiğini belirterek, Ana muhalefet CTP’nin de erken seçim önergesine ivediliği geri çektiğini açıkladı.25 Kasım 2024 Pazartesi 16:08KIBRIS
- 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam ediliyorCumhuriyet Meclisi’nde bugünkü Genel Kurul toplantısının ardından toplanan Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine devam ediliyor.25 Kasım 2024 Pazartesi 15:08KIBRIS
- Ekonomik İşbirliği Teşkilatı “4. Ekoturizm Uzmanlar Grubu Toplantısı” Girne’de yapılıyorKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde yapılan (KKTC)Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) “4. Ekoturizm Uzmanlar Grubu Toplantısı” başladı. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençli25 Kasım 2024 Pazartesi 14:28KIBRIS
- Meclis Genel Kurulu toplandıCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugün saat 12.15’te, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığında, yasama öncelikli olmak üzere, yasama ve denetim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere toplandı.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:53KIBRIS
- KKTC Rekabet Kurulu ile T.C. Rekabet Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandıKKTC Rekabet Kurulu ile Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu arasında işbirliği protokolü imzalandı. Lefkoşa Concorde Otel’de yer alan ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu’nun da katılarak konuşma yaptığı törende, protokole, KKTC Rekabet Kurulu25 Kasım 2024 Pazartesi 12:38KIBRIS
- Güneş: “Rüzgarın hızı saatte 118 kilometrenin üzerine çıktı”Meteoroloji Dairesi Müdürü Sinan Güneş, Serdarlı, Mallıdağ ve Kaleburnu’nda dün rüzgarın hızının saatte 118 kilometrenin üzerine çıktığını kaydetti. Birçok bölgede etkili olan kuvvetli rüzgarlarla ilgili Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuşan Güneş, “Fırtına25 Kasım 2024 Pazartesi 12:33KIBRIS
- Başbakan Üstel, ülkemizi etkisi altına alan olumsuz hava koşuları nedeni ile açıklama yaptı:’İlgili kurumlar aracılığı ile meydana gelen hasarlara müdahale ediyor, daha büyük bir felakete maruz kalmamak adına gerekli önlemleBaşbakan Ünal Üstel, ülkemizi etkisi altına alan olumsuz hava koşuları nedeni ile açıklama yaptı. Üstel açıklamasında, ‘Ülkemizi etkisi altına alan şiddetli fırtına devam ediyor.24 Kasım 2024 Pazar 22:33KIBRIS
- Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olumsuz hava koşullarının yarın da devam edeceğini belirterek, tedbirli olunmasını istediTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, ülke genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle, özellikle seralar, barınaklar ve balıkçılar başta olmak üzere tüm tarımsal üretim sektörlerinde ciddi hasarlar oluştuğunu ve tehlikenin yarın da devam edeceği24 Kasım 2024 Pazar 22:18KIBRIS
- Boğaz Piknik alanında fırtınaya rağmen ateş yakan dört kişi hakkında yasal işlemBoğaz Piknik alanında, şiddetli fırtınaya rağmen ateş yakıp, tehlike yaratan dört kişi Girne Polis Müdürlüğü ekipleri tarafından anında tespit edilerek, ateş söndürüldü. Polis Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, olay bugün saat 18.24 Kasım 2024 Pazar 21:46KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, ülkeyi etkisi altına alan olumsuz hava koşulları nedeniyle mesaj yayımladıCumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede kuvvetli fırtına nedeni ile meydana gelen hasarlardan dolayı geçmiş olsun mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yayımladığı mesajda, ülkeyi etkisi altına alan kuvvetli rüzgar nedeni ile yaşanan zarar ziyandan dolay24 Kasım 2024 Pazar 21:46KIBRIS
VİDEOLAR
- KKTC ve Azerbaycan’daki Reklamcılık örgütleri işbirliği protokolü imzaladıKıbrıs Türk Reklamcılar ve Tasarımcılar Birliği Derneği (REK-DER) ile Azerbaycan Reklam və Marketinq Sahəsinin İnkişafına Dəstək İctimai Birliyi (RMID) arasında karşılıklı işbirliği protokolü imzalandı.25 Kasım 2024 Pazartesi 12:38DÜNYA
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı Cahitoğlu: Olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olumsuzluklar takip ediliyorBaşbakanlık Afet ve Acil Durum Komitesi Başkanı ve Başbakanlık Müsteşarı Hüseyin Cahitoğlu kötü hava koşuları nedeniyle açıklama yaptı. Cahitoğlu’nun açıklamasında; “KKTC Geneli’nde devam eden olumsuz hava koşullarının yaratması muhtemel olums24 Kasım 2024 Pazar 20:48KIBRIS
- Girne-Alsancak çevreyolu trafiğe açıldı: Yola uçan çatı kaldırıldıGirne-Alsancak Çevre Yolu, fırtına nedeniyle üzerine uçan bir çatı nedeniyle bir süre ulaşıma kapanmıştı. Çatı, vinç yardımıyla kaldırılarak yol yeniden trafiğe açıldı. Polis, bölgede seyahat edecek sürücüleri dikkatli olmaya çağırdı.24 Kasım 2024 Pazar 20:46KIBRIS
- Soğuk ve kuvvetli fırtına etkili oluyor..Elverişsiz hava koşulları bazı bölgelerde zarara da neden olduKKTC sert hava koşullarının etkisinde bulunuyor. Sabah saatlerinde başlayan kuvvetli fırtına kuzey ve batı yönlerden gün boyu etkili oldu. Yarın sabaha kadar devam etmesi beklenen sert hava koşulları nedeniyle hava sıcaklığı mevsim normallerinin 5 ile 7 d24 Kasım 2024 Pazar 17:26KIBRIS
- TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştüTC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le telefonda görüştü. Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye ile Rusya ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.24 Kasım 2024 Pazar 16:46DÜNYA
- Girne Polis Müdürlüğü telefon hatlarında arıza…Vatandaşların 0548 811 5155 çağrı numaralı hattı kullanmasını istendiPolis, Girne Polis Müdürlüğü’ne ulaşmak isteyen vatandaşların 0548 811 5155 çağrı numaralı hattı kullanmasını istedi. Polis Basın Subaylığından yapılan açıklamada, Girne bölgesinde telefon hatlarında meydana gelen arızadan dolayı Girne Polis Müdürlüğüne a24 Kasım 2024 Pazar 16:46KIBRIS
- Sürücüler dikkat! Alsancak-Girne çevreyolunda bir iş yerinin çatısı yola uçtu!Şiddetli fırtına nedeniyle Alsancak – Girne çevreyolunun, Girne geliş istikametinde bir iş yerine ait profil demir ve saçtan oluşan çatı yol içerine uçtu. Polis Basın Subaylığı tarafından verilen bilgiye göre Alsancak istikametinden Girne istikameti24 Kasım 2024 Pazar 16:46KIBRIS
- Gardiyanoğlu, ülkede açılacak otizm merkezi için Antalya’daki merkezi gezdiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, sosyal hizmet politikalarında Türkiye’deki çalışmaları örnek aldıklarını söyledi. Gardiyanoğlu, AA muhabirine, KKTC‘de bu yılı “sosyal hizmet yılı” ilan ettiklerini ve adada ne24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
- 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendiUlu önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanı verilişinin bugün yıl dönümü. 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla başkent Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun katılımıyla tören düzenlendi24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
- SunExpress Havayolları, Turizm Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği iş birliğinde workshop düzenlendiBaşbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı, Kıbrıs Türk Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) ve SunExpress Havayolları iş birliğinde Workshop düzenledi.24 Kasım 2024 Pazar 14:08KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.