KAMİKAZE İHA'LAR: GERÇEK BİR TEHDİT Mİ BASİT BİRER HEDEF Mİ?
Kimi zaman Libya’da, kimi zaman Suriye ya da Irak’ın kuzeyinde, şimdi de Ukrayna’da… Kamikaze İHA’ları giderek daha sık duyduğumuz bu dönem sahada yeni bir gerçekliğe işaret ediyor. Peki gerçekten de Kamikaze İHA’lar ciddi bir tehdit mi yoksa basit birer
17 Ekim 2022 Pazartesi 10:33
Son dönemlerde insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra kamikaze İHA’ları da sıkça duyar olduk. Libya ve Suriye’de nadiren de olsa gördüğümüz bu platformlar Azerbaycan’ın Karabağ zaferinde iyice öne çıktı ve başarıda büyük katkı sağladı.
Şimdilerdeyse İran yapımı kamikaze İHA’ların Rusya tarafından Ukrayna’da kullanıldığını görüyoruz. Bu durum sahada yeni bir gerçekliğe işaret etmekle birlikte kimi soruları da beraberinde getiriyor. Tabi ilk akla gelen kamikaze İHA’ların gerçekten de çok ciddi bir tehdit olup olmadıkları ve nasıl önlenebilecekleri meselesi.
Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan ile hem Kamikaze İHA meselesini hem Türkiye’nin bu alandaki durumunu hem de bu tür platformlara karşı alınabilecek muhtemel önlemleri konuştuk.
Hafif, çevik ve etkili
Kadir Doğan, detaylara geçmeden önce genel bir çerçeve çiziyor ve en basit haliyle kamikaze İHA’ları ‘Sabit veya döner kanatlı, alçak irtifadan hareket eden, hafif, çevik, içerisinde harp başlığı bulunduran ve bu harp başlığı ile belirlenen hedefe ulaşarak kendini infilak ettiren insansız hava araçları’ olarak tanımlıyor.
Bu platformlar ANKA ve TB2 gibi Male sınıfı insansız hava araçlarıyla çok benzer sistemler. Hatta temel sistem mimarilerinin bile aynı olduğunu söylemek mümkün. TB2 ve ANKA gibi platformlara kıyasla çok daha küçük ve hafif olan bir platformdan bahsettiğimizi hatırlatmak fayda var.
Kamikaze İHA’lar nasıl kullanılıyor?
Kullanılan birçok kamikaze insansız hava aracı el veya bir mancınık yardımıyla kolayca fırlatılabiliyor. Bir pilot yardımı ile veya otonom bir şekilde hareket eden bu araçlar, belirlenen hedefe doğru hareket yapıp dalış gerçekleştiriyor.
Dalış esnasında hedefe belli bir mesafe yakınlığa ulaştığı takdirde, içerisindeki harp başlığını infilak ettiriyor ve daha geniş bir alana etki edebiliyor.
Genellikle statik hedeflerin vurulması ve anti-personel amaçlı olarak kullanılan bu platformlarda, çeşitli harp başlıkları da görmek mümkün. Tüm bunları alt alta koyduğumuz takdirde, maliyet etkinlik ve ürün kabiliyetlerini göz önüne alırsak, kamikaze insansız hava araçlarının çok etkin platformlar olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor.
İran’ın kamikaze İHA’ları Ukrayna’da nasıl bir sınav veriyor?
Azerbaycan’ın zaferinde İsrail’in Kamikaze İHA’ları öne çıkmıştı. Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ordusunun İsrail’den satın aldığı bu araçların cephede çok yoğun kullanılması ve başarılı sonuçlar vermesi sahadaki dengeleri değiştirmişti.
Benzer dönemde İran’ın kamikaze İHA’larını da Yemen, Suriye ve Irak başta olmak üzere farklı coğrafyalarda duymuştuk. İran kamikaze İHA’larını son dönemde yeniden gündeme taşıyan olay Ukrayna oldu.
Batılı istihbarat örgütlerine göre Rusya, İran’dan temin ettiği kamikaze İHA’ları Kiev yönetimine karşı savaşında kullanıyordu.
Kadir Doğan bu süreci anlatırken, İran’ın Kamikaze İHA, Bulut Altı İHA (BİHA) ve Orta İrtifa Uzun Menzilli (MALE) İHA alanlarında uzun zamandır teknoloji kazanmaya, ürün geliştirmeye çalışan bir ülke olduğu bilgisini paylaşıyor. Uygulanan yaptırımlar ve ülkenin içinde bulunduğu siyasi yapı sebebiyle İran’ın batı teknolojisine erişiminin çok kısıtlı olduğunu biliyoruz. Doğan, bu nedenle Tahran yönetiminin Rusya ve Çin gibi Asya ülkeleri üzerinden bu teknolojilere erişmek üzerine kurulu bir strateji güttüğünden bahsediyor.
Kaza kırıma uğramış platformlar çok değerli
İran’ın bu tür platformları geliştirmesinde diğer ülkelerin kaza/kırıma uğramış platformlarının çok değerli olduğunu öğreniyoruz. “Bahsettiğimiz kimi araçlar İran'ın o bölgede etkin olan vekil unsurları veya istihbarat birimleri tarafından İran sınırları içerisine alınıyor. Orada bir nevi tersine mühendislik ile o teknolojilere erişim amaçlanıyor” cümlesiyle süreci özetliyor Doğan.
Sonrasında somut bir örnek de veriyor ve “İran tarafından geliştirilen ve sıklıkla kullanılan Sayed-2 isimli Bulut altı insansız hava aracı, Boeing tarafından geliştirilen Scaneagle ürününün neredeyse kopyası. ABD donanması tarafından kullanılan bu ürün, İran tarafından ele geçirildikten çok kısa bir süre sonra Sayed-2 ismiyle Tahran tarafından üretilmeye başlandı. Sonrasında da başta Suriye iç savaşı olmak üzere birçok bölgede aktif bir şekilde kullanıldı” bilgisini paylaşıyor.
Benzer bir durum Shahed 136 isimli kamikaze İHA için de geçerli. Rusya tarafından Ukrayna'da da kullanılan bu ürün, İsrail yapımı Harpy'ler ile çok ciddi tasarımsal benzerlikler gösteriyor.
Türkiye Kamikaze İHA’larda ne durumda?
Sürecin İsrail ve İran tarafına baktıktan sonra madalyonun Türkiye kısmını çeviriyoruz. Kadir Doğan, Türkiye’nin bu alanda ciddi çalışmaları olduğundan bahsediyor. STM’nin bir ‘kamikaze İHA ailesi’ bulunduğuna dikkati çekip, Alpagu ve Kargu ismiyle kamuoyuna duyurulan iki ürüne işaret ediyor.
Alpagu sabit kanatlı, Kargu ise döner kanatlı bir platform. Her ikisi de tek bir erin kullanabileceği platformlar. Bu açıdan ciddi bir kullanım esnekliği sunuyor. Yine her ikisi de anti-personel amaçlı olarak kullanıma uygun harp başlıklarına sahip. Bu platformlar 5 kilometre menzildeki herhangi bir hedefe karşı yüksek hassasiyet ile yönlendirilip, hedefi imha edebiliyor. Kargu envanterde. Alpagu da bu yılın sonuna kadar envantere girecek.
Lentatek imzalı Kargı Anti-Radyasyon İHA da bu alanda çok değerli bir boşluğu dolduruyor. Kargı yetenekleriyle İsrail’in Kamikaze İHA’ları Harpy ve Harop arasında bir yere konumlanıyor. Kargı dolanan mühimmat özelliğiyle hava savunma sistemlerinin baskılanması ve imhası görevlerinde kullanılacak. Ayrıca farklı stratejik hedeflere karşı da rol oynayabiliyor. Kargı’nın geliştirme faaliyetleri devam ediyor.
Türkiye’nin bu alanda üzerinde çalıştığı bir diğer ürün ise Şimşek. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, geçmişte ‘hedef uçak’ olarak kullanılan Şimşek’in GPS güdümlü otonom uçuş ile uzun menzildeki hedefleri vuran bir ‘füzeye’ dönüştürüldüğünü duyurmuştu. Bu açıklama, hava atışlarında hedef olarak kullanılan Şimşek'in artık kamikaze İHA olarak da görev yapacağı anlamına geliyor. Şimşek de envanterde yerini alan platformlardan biri.
Kamikaze İHA’lar nasıl önlenebilir?
Kadir Doğan ile görüşmemizin sonunda ‘Kamikaze İHA’lar nasıl önlenebilir?’ sorusuna yanıt arıyoruz. Doğan farklı bir detaya dikkat çekiyor. “Buradaki temel konu bu sistemleri imha edebilmekten ziyade nasıl imha edilebileceği” meselesi dedikten sonra sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Bu noktada karşımıza bir fayda/maliyet denklemi çıkıyor. Kamikaze araçlar tabiatları gereği maliyet etkin ürünler. Bu platformları kullandığınızda finansal olarak çok fazla harcama yapmamış olursunuz. Buna karşın hava savunma sistemlerinin hem ikame maliyetleri hem de birim maliyetleri oldukça yüksek.
Örneğin; 10 adet Kamikaze İHA'nın birim maliyeti ile bir hava savunma füzesinin birim maliyeti aynı olabilir. Ancak bu 10 aracı imha edebilmek için sizin de 10 adet hava savunma füzesi ateşlemeniz ve dahası bu süreç boyunca bu sistemlerin ikamesini yapmanız gerekiyor. Bu da uzun soluklu mücadelelerde saldırıda bulunan taraf için ciddi bir avantaj yaratıyor.
Günümüzde bu problemlerin çözümü için klasik hava savunma sistemleri yerine daha uygun maliyetli ancak yaygın sistemlerin geliştirilmesi hem Türkiye'de hem batılı ülkelerde üzerine ciddi şekilde çalışılan bir konu. Türkiye'nin bu konuda Batı'ya kıyasla daha ileri bir noktada olduğunu söylemek de yanlış olmaz. Zira tehdit algımız onlara kıyasla, özellikle bulunduğumuz jeopolitik gereği, daha fazla.
Bu gibi sistemlerin durdurulması adına çeşitli lazer sistemleri, anti-kamikaze insansız hava araçları, kundağı motorlu sistemler gibi daha maliyet etkin çözümlerin geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Ancak günümüzde aktif kullanılabilecek oldukça maliyet etkin bir sistem henüz geliştirilmedi. Bu noktada Türkiye'nin bu alana öncülük etmesi ile insansız hava araçları serüveninde yakaladığımız başarıyı tekrar edebilir ve dünyaya bu alanda öncülük de edebiliriz. Bunun için hiçbir engel yok.”
TRT
GALERİLER
- GİKAD yönetimi “Teknolojide Fark Yaratan Kadın Liderler” eğitimini tamamladıKıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) yönetimi Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Turkcell Akademi’nin düzenlediği “Teknolojide Fark Yaratan Kadın Liderler” eğitim programını tamamlandı.27 Kasım 2024 Çarşamba 13:13KIBRIS
- Komitede bütçe maratonu sürüyor…Gündemde Dışişleri ve Çalışma bakanlıkları ile Sivil Savunma ve TAK bütçeleri varCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi saat 11.45’te toplandı. Komite’nin bugünkü gündeminde 897 milyon 914 bin TL’lik Dışişleri Bakanlığı bütçesi, 5 milyar 430 milyon 161 bin TL’lik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi, 600 bi27 Kasım 2024 Çarşamba 13:08KIBRIS
- Milletvekili Hasan Tosunoğlu, DP’den istifa ettiDemokrat Parti (DP) milletvekili Hasan Tosunoğlu, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan ve istifasını TAK muhabirine de doğrulayan Hasan Tosunoğlu, DP yönetimini “partinin tarihine, geleneğine ve misyonuna uygun27 Kasım 2024 Çarşamba 11:46KIBRIS
- Polis memuru kadrolarına 170 kişi alınacak… Başvurular 9-13 Aralık’ta kabul edilecek Polis Genel Müdürlüğü, 140 erkek ve 30 kadın polis memuru alımı yapacağını duyurdu. Münhal kadro için başvurular 9-13 Aralık 2024 tarihleri arasında kabul edilecek. Adayların, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı olmaları, lise veya dengi bir ok27 Kasım 2024 Çarşamba 11:08KIBRIS
- Sağlık Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.27 Kasım 2024 Çarşamba 09:18KIBRIS
- Komitede Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçesi ele alınmaya başladı. Komite toplantısında, Sağlık Bakanı Hakan Dinçyürek ve bakanlık bürokratlarıyla, komite üyeleri ve bazı mille27 Kasım 2024 Çarşamba 05:46KIBRIS
- Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 760 milyon TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 22:27KIBRIS
- TÜK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 2 milyar 447 milyon 72 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla26 Kasım 2024 Salı 22:13KIBRIS
- Akıncı’nın “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildi tanıtıldıDördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildini, bugün Merkez Lefkoşa’da düzenlenen etkinlikte tanıttı. 2001 ile 2009 yılları arasında Akıncı’nın siyasi yaşamını konu alan kitabın tanıtım etkinliğine Lefkoşa Türk Bele26 Kasım 2024 Salı 21:27KIBRIS
- 187 milyon 250 bin TL’lik SÜTEK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 187 milyon 250 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 21:13KIBRIS
VİDEOLAR
- İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdiABD Başkanı Joe Biden’ın Lübnan ile İsrail hükümetlerinin onaylamasının ardından duyurduğu ateşkes antlaşması yerel saatle 04.00 (Türkiye saati ile 05.00) itibarıyla yürürlüğe girdi.27 Kasım 2024 Çarşamba 05:48DÜNYA
- Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi komiteden geçti… Çavuş: “2025 yılı bütçesi üretimi büyütecek”Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın 4 milyar 658 milyon 371 bin TL’lik 2025 bütçesi görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 21:13KIBRIS
- Çavuş: Mavi Dil hastalığının yayılması durmuş durumdaTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, 2025 mali bütçesi görüşmeleri sırasında Mavi Dil ile ilgili bilgi verdi. Çavuş, “Bu hastalığın yayılması durmuş durumda” dedi. Sinekle bulaşan hastalığın yayılmasında iklim değişikliğinin de etkili olduğunu k26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandıBakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı. Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki toplantı, bir saati aşkın sürdü. 26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı ve yönetim kurulunu kabul etti:“Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, bağımsız bir Türk devleti olarak seslerini duyurmak adına çaba sarfettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı Me26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Komitede Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 258 milyon 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Komitede söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya konuşmasında, sanayi devrimden s26 Kasım 2024 Salı 17:46KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST 2025 hazırlıkları dolayısıyla KKTC’de bulunan heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede yapılacak olan TEKNOFEST 2025 hazırlıkları dolayısıyla KKTC’de bulunan heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC TEKNOFEST 2025 hazırlıkları ile ilgili bilgi26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Bakanlar Kurulu toplandıBakanlar Kurulu, Başbakan Ünal Üstel başkanlığında toplandı. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre toplantı saat 16.20’de başladı.26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Çalışma Bakanlığı’yla Barolar Birliği arasında şiddet gören kadınlara yönelik adli yardım desteği protokolü yenilendiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında, ekonomik gücü yetersiz şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verilmesine yönelik sürdürülen iş birliği protokolü yenilendi.26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 258 milyon, 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşüyor. -Kürşat: “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz” Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile bakanlık bürokratların26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.