NÜFUS SAYIMINDA NEREDEN NEREYE?
Türkiye'de ilk nüfus sayımı 28 Ekim 1927'de yapılmıştı. O günden bu güne kadar 29 kez daha Türkiye nüfusu sayıldı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden yapılan sayımlar, bir zamanlar sokağa çıkma yasağı uygulanarak yapılan sayımları mazid
28 Ekim 2022 Cuma 14:33
Nüfus sayımı bir ülkenin insan varlığının tespiti için yapılıyor. Yalnızca kaç kadın, kaç erkek yaşadığını tespit etmekten öte hangi yaş grubunda, eğitim düzeyinde, hangi işleri yapan kim var ve bunlar ülke coğrafyasının neresinde yoğunlaşıyor, neresinden uzaklaşıyor gibi birçok veri, bu sayımlarla elde ediliyor. Elbette bu sayımın bir özelliği de “ülke yönetiminde kimin daha çok söz sahibi” olacağını belirlemek çünkü insanlar kayıtlı olduğu yerlerin seçmeni kabul ediliyor. Böyle olunca da sayımda kim kalabalık çıkarsa onun temsilcisi daha fazla oluyor ve o şehir, ülke yönetiminde elbette daha ağırlıklı hale geliyor. Türkiye için buna en güzel örnek, İstanbul olsa gerek. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en kalabalık şehirleri arasında yer alan İstanbul, Türkiye’de 600 vekilin bulunduğu TBMM’de 98 milletvekili ile temsil ediliyor.
28 Ekim 1927…
İlk olarak Osmanlı Devleti döneminde, 1831 yılında ve 2. Mahmut’un padişahlığı döneminde bir sayım yapılmış olsa da burada asıl amaç savaşa katılacak Müslüman erkekleri tespit etmek olduğu için, ne kadar sağlıklı sonuç verdiğini kestirmek zordur.
Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise ilk nüfus sayımı, 28 Ekim 1927’de yapıldı. 1926’da kabul edilen ‘İlk Genel Nüfus Sayımı Kanunu’na göre yapılan sayımda ülke nüfusu 13 milyon 649 bin 945 kişi olarak belirlendi. Bu nüfusun 7 milyon 65 bin 541’i kadın, 6 milyon 584 bin 404’ü erkekti.
Cepheden kalanlarla mucize artış
Bu sayılar bugün az gibi görünse de 1911’de Trablusgarp Savaşı, 1912’de Balkan Savaşı, 1914-1918 arasında 1. Dünya Savaşı (Umumi Harp) ve 1919-1922 arasında Kurtuluş Savaşı yaşamış bir ülkede bu kadar nüfus bulunması bile mucizedir. Ülkenin bütün genç, sağlıklı nüfusunu cephelerde kaybettiği bir dönemin ardından 4 yıl içinde 13 milyon nüfusa ulaşabilmek yeni cumhuriyet için de geleceğe güvenle bakma sebeplerindendir. Hem o yıllarda hem de 2. Dünya Savaşı sonrasında Türkiye’ye dâhil neredeyse tüm ülkelerde nüfus artışı desteklenmiş, 1960’lara kadar da bu durum devam etmiştir.
29 kere sayım yaptık
1927’deki ilk sayımın ardından 1935 yılından başlayarak 1990 yılına kadar yasa gereği her 5 yılda bir sayım yapmaya devam ettik. 1990’dan sonra 10 yılda bir sayım modeline dönülse de 2000 yılından sonra, AB’ye üyelik kapsamında detaylı bir istatistik verebilmek adına, 2007 yılında yeniden sayım yaptık. 2008 yılından sonra ise artık ‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNK)’ devrede olduğu için sayımlar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından tamamen nüfus kayıtları üzerinden yapılmaya başlandı ve her yıl sonuçları açıklandı. Türkiye, böylece 1927 ile 2021 arasında 29 kere sayım yapmış oldu.
Sokağa çıkma yasağı!
Bugün artık e-devlet ve birleşik uygulamaları sayesinde TÜİK, Türkiye nüfusunun kaç kişi olduğunu, cinsiyet, yaş, adres, eğitim gibi dağılımlarını bilebiliyor. Hatta hane halkı gelir durumlarına kadar istatistik verileri elde edip kamuoyuna sunabiliyor. Böylece Türkiye’nin günlük olarak bile nüfusuna ilişkin bilgileri elde edebilmek mümkün hale geldi. Ancak bir zamanlar bu imkanlar yoktu ve nüfus sayımları, ‘sokağa çıkma yasağı’ uygulanarak, herkesi evinde oturtarak ve vatandaşın ayağını memur gönderilerek yapılıyordu.
2000 yılına kadar yapılan sayımlarda bir günlük sokağa çıkma yasağı uygulandı ve vatandaşların evine giderek sayım yapıldı. Sokağa çıkma yasağına uymayanlara ise küçük de olsa para cezaları verildi.
Şehirlerarası seyahatteki hareketlilik
Sokağa çıkma yasağı ile hatırlanan sayımlar öncesinde, şehirlerarası otobüs terminallerinde ve tren garlarında büyük hareketlilik yaşanıyordu çünkü vatandaşlar, “seçimde nerede oy kullanmak istiyorsa”, sayımda yazılmak için o şehre gidiyorlardı. Bu da sayımdan önceki cumartesi günü, terminal, gar ve şehirlerarası çok kalabalıklaşmasına neden oluyordu.
En önemli sıkıntılardan biri, ‘nüfus kâğıdı olmayan kişilerin sayımda yazılıp yazılmayacağı’ konusuydu. Bir şekilde nüfus kâğıdı henüz çıkarılmamış, yeni doğmuş ya da nüfus kağıdını kaybetmiş kişilerin kaydı, her zaman çözüm bulunmaya çalışılan konuların başında geldi.
Kocaman defterler, çay, kahve
Sokağa çıkma yasağı, Türkiye’de hemen her dönem medyada tartışma konusu olsa da 2000 yılı öncesi kuşaklar için ilginç anıların biriktirildiği günler olarak kaldı. Pazar günü olmasına rağmen resmi kıyafetli erkek ya da kadın memurlar, ellerinde büyük boyutlu defterlerle kapıları çalıp içeriye buyur edildiler. Uygun bir masaya alındılar ve sonuçta ‘misafir’ oldukları için onlar gelmeden hazırlanmış kek, börek, kurabiyeler ikram edildi. “Çay veya kahve alıp almayacakları” soruldu. Evler de bir gün önceden temizleniyor, misafire hazır hale getiriliyordu.
Oysa gayet ciddi bir şekilde işini yapan memurlar, birkaç dakika içinde ayrılıp başka bir eve geçmek zorundaydılar…
Televizyon en büyük eğlence
Birkaç gün önceden insanları basmaya başlayan “Tüm gün evde ne yapacağız?” düşüncesi, cumartesi günleri artık herkesin kafasını kurcalayan bir konuya dönüşür, bir günlük yasak çok uzunmuş gibi sohbetler yapılırdı. Sabah saatlerinde “oflayıp puflamaya” başlayan babalar, tüm aileyi bir arada yakalamışken en güzel kahvaltıları hazırlamaya çalışan anneler, “Şundan bir tabak da komşuya götürsek, yasağı çiğnemiş olur muyuz?” diye düşünmeler, balkondan, pencereden yapılan konuşmalar, bu dönemin klasiklerindendi.
1990’lı yıllara kadar kamu yayıncısı olarak TRT en güzel programları bu özel gün için hazırlar, müzik ve eğlence programları, seçkin filmlerle evde kalanlara hoşça vakit geçirtmeye çalışırdı. 1990’lı yıllardan itibaren özel yayıncılığın gelişmesiyle birlikte, sayım günleri televizyon kanalları arasında bir reyting yarışına da dönüştü ve büyük hazırlıklar yapıldı.
Çocuklar yasak dinlemez
Her ne kadar görev bölgesine göre polis ya da jandarma, sokağa çıkma yasağını çiğneyenleri tespit etmek için arada bir devreye gezse de yasağı ilk çiğneyenler çocuklar oluyordu. Önce apartman bahçesine sonra sokağa çıkmaya cesaret eden çocuklar, daha önce vızır vızır arabaların geçtiği cadde ve sokakları bomboş bulup oyun sahasına çevirdiler yıllarca... En güzel, en heyecanlı maçlardan bazıları sayım günlerinde, boş sokaklarda yapıldı.
Öğleden sonra, akşama doğru ise adet olduğu üzere hemen herkes yavaş yavaş sokağa çıkıyordu. Neredeyse sayılmayan kimse kalmadığı için resmi görevliler de ayrılmış oluyor ve insanlar kapı önlerinde birbirleri ile bir araya gelip sohbet ediyordu.
2000’de sona erdi
2000 yılında, sokağa çıkma yasağı son kez uygulandı ancak tarihe karışmadı. Bu sayımdan sonra ADNK üzerinden yapılan sayımlarla birlikte hem daha sağlıklı sonuçlar alındı hem de vatandaşların bir gün bile olsa, özgürlükleri kısıtlanmamış oldu. Buna rağmen pek çok insan Pazar gününü evinde dinlenerek geçirmeyi tercih ediyor!
2000 yılında, evde yapılan son sayım, özellikle fotoğraf sanatçıları ve medya açısından arşivlik bir tarih oldu denilebilir. Artık milyonluk nüfuslara sahip şehirlerin bütün meydanları, caddeleri, anıt yapıları insansız halde görüntülenerek bol boş arşiv yapıldı.
Sokağa çıkma yasağı 20 yıl sonra yeniden Türkiye’nin gündemine yeniden geldi ancak sayımla değil, sağlıkla… 2019 sonlarında başlayan küresel Covid19 pandemisi, Türkiye’yi de etkileyince, 11 Nisan 2020’de, cumartesi ve Pazar günleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Pandeminin yoğun günlerde hafta sonları yasaklar sürdü ve sonra kaldırıldı.
2040’da 100 milyon
Türkiye, 13 milyon 649 bin 945 kişiyle başladığı nüfus sayımlarına, 1950’de 20 milyonu, 1975’te 40 milyonu aşarak devam etti.
1985 sayımında 50 milyonu aşan Türkiye nüfusu, 2007’de 70 milyonu, 2017’de ise 80 milyonu aştı.
2021 sonu itibariyle Türkiye nüfusu 85 milyon sınırında bulunuyor.
Cumhuriyetin ilk yıllarında yüzde 13’leri aşan nüfus artış hızı, 2020 yılında yüzde 1’in bile altına düşerek 0,6 olarak gerçekleşmişti. Türkiye’nin 2040 yılına 100 milyon nüfusla gireceği tahmin ediliyor. Geleceği bugünden kesin olarak bilmek mümkün olmasa da, geçmişin evde kalıp tek tek kayıt yapılan nüfus sayımları çoktan nostalji oldu.
TRT
GALERİLER
- Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 760 milyon TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 22:27KIBRIS
- TÜK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nda 2 milyar 447 milyon 72 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) bütçesi, Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde oy çokluğuyla26 Kasım 2024 Salı 22:13KIBRIS
- Akıncı’nın “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildi tanıtıldıDördüncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildini, bugün Merkez Lefkoşa’da düzenlenen etkinlikte tanıttı. 2001 ile 2009 yılları arasında Akıncı’nın siyasi yaşamını konu alan kitabın tanıtım etkinliğine Lefkoşa Türk Bele26 Kasım 2024 Salı 21:27KIBRIS
- 187 milyon 250 bin TL’lik SÜTEK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildiCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, 187 milyon 250 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 21:13KIBRIS
- Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi komiteden geçti… Çavuş: “2025 yılı bütçesi üretimi büyütecek”Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın 4 milyar 658 milyon 371 bin TL’lik 2025 bütçesi görüşülerek, oy çokluğuyla kabul edildi.26 Kasım 2024 Salı 21:13KIBRIS
- Çavuş: Mavi Dil hastalığının yayılması durmuş durumdaTarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş, 2025 mali bütçesi görüşmeleri sırasında Mavi Dil ile ilgili bilgi verdi. Çavuş, “Bu hastalığın yayılması durmuş durumda” dedi. Sinekle bulaşan hastalığın yayılmasında iklim değişikliğinin de etkili olduğunu k26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Bakanlar Kurulu toplantısı tamamlandıBakanlar Kurulu toplantısı tamamlandı. Başbakan Ünal Üstel başkanlığındaki toplantı, bir saati aşkın sürdü. 26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı ve yönetim kurulunu kabul etti:“Devletin, milli varlığın devamı için Türkiye ile bağların gelişerek artması önemli”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının mücadelesini sürdürdüğünü ifade ederek, bağımsız bir Türk devleti olarak seslerini duyurmak adına çaba sarfettiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre Tatar, MHP Keçiören İlçe Başkanı Me26 Kasım 2024 Salı 19:18KIBRIS
- Komitede Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde 4 milyar 258 milyon 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşülüyor. Komitede söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya konuşmasında, sanayi devrimden s26 Kasım 2024 Salı 17:46KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, TEKNOFEST 2025 hazırlıkları dolayısıyla KKTC’de bulunan heyeti kabul ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede yapılacak olan TEKNOFEST 2025 hazırlıkları dolayısıyla KKTC’de bulunan heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC TEKNOFEST 2025 hazırlıkları ile ilgili bilgi26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
VİDEOLAR
- Bakanlar Kurulu toplandıBakanlar Kurulu, Başbakan Ünal Üstel başkanlığında toplandı. Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre toplantı saat 16.20’de başladı.26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Çalışma Bakanlığı’yla Barolar Birliği arasında şiddet gören kadınlara yönelik adli yardım desteği protokolü yenilendiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği arasında, ekonomik gücü yetersiz şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verilmesine yönelik sürdürülen iş birliği protokolü yenilendi.26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Tarım Bakanlığı bütçesi görüşülüyorCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, 4 milyar 258 milyon, 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesini görüşüyor. -Kürşat: “Bu rakamlar hiçbir yaraya merhem olmaz” Tarım Bakanı Hüseyin Çavuş ile bakanlık bürokratların26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- KKTC, İstanbul MÜSİAD Expo Fuarı’ndaKKTC‘nin de temsil edildiği MÜSİAD EXPO Fuarı, bugün İstanbul’da kapılarını açtı. Fuara Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Ş26 Kasım 2024 Salı 17:33KIBRIS
- Bütçe komitesi toplandı…. Gündemde Tarım ve Sağlık bakanlıklarının bütçeleri varCumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi bugün saat 13.30’da toplandı. Komitenin gündeminde 4 milyar 258 milyon 371 bin TL’lik Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile 12 milyar 859 milyon 721 bin TL’lik Sağlık Bakanlığı bütçeleri va26 Kasım 2024 Salı 13:53KIBRIS
- 13 Kasım’da geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanan genç hayatını kaybettiHaspolat-Taşkent ana yolunda, 13 Kasım’da meydana gelen kazada ağır yaralanan ve yoğun bakımda tedavi gören 19 yaşındaki Sabri Baykuş, hayatını kaybetti. Polis Basın Bülteni’ne göre, Mehmet Salih Ay (E-19) yönetimindeki JU 988 plakalı araçla seyrettiği sı26 Kasım 2024 Salı 13:53KIBRIS
- Güler: Kıbrıs’ta yabancı ülkelerin artan hareketliliğini yakından takip ediyoruzTürkiye Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarının kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidinin, kendileri için olmazsa olmaz olduğuna” vurgulayarak, “Bu konuda anlamlı26 Kasım 2024 Salı 13:46KIBRIS
- Bolat: Dünyada tek kalsak bile Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz. KKTC’yi de de aynı şekilde destekliyoruzTürkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Filistin’in her zaman yanında yer aldık, almaya da devam edeceğiz. Yaptıklarımız ortada. Siyasi alanda, uluslararası diplomaside, hukukta, insani yardımlarda… İsrail’in saldırılarını durdurup ateşkes s26 Kasım 2024 Salı 13:46KIBRIS
- Öztürkler:Türkiye ile kurumlar arası iliṣkileri önemsiyoruzCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türk Rekabet Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu ile KKTC Rekabet Kurulu Başkanı ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde, Meclis Genel Sekreteri Seral Fırat ve Meclis Özel Kalem Müdürü İrem Uygun da hazır bu26 Kasım 2024 Salı 12:33KIBRIS
- Oktay: Kaynaklar tüm ada halkına aittir ve hakkaniyet bazında paylaşılmalıTBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Kıbrıs sorununa ilişkin, “(Akdeniz’de) Kıbrıs meselemiz var bizim orada. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve oranın kaynakları var. Var olan bir millet.26 Kasım 2024 Salı 12:26KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.