SİGARA DUMANI GEÇSE DE KANSER YAPICI ÖZELLİĞİNİ KORUYOR
Ev, kafe ya da restoran gibi kapalı ortamlarda içilen her bir sigaranın dumanı çevreye kanserojen etki yayıyor. İkinci el tütün dumanı da denilen pasif içiciliğin yanı sıra sigaranın yarattığı bir risk de ‘üçüncü el tütün dumanı’… Dumandan eşyaya ve havay
28 Mart 2023 Salı 13:13
Sigara, halk sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor. Kanser türlerinden kalp ve damar hastalıklarına, diyabetten solunum yolu hastalıklarına, gastrit, ülser gibi mide hastalıklarından diş ve diş eti hastalıklarına kadar çok sayıda rahatsızlığa neden olan sigara, erken ölüm risklerini de artırıyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre sigara tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 18’i üzerinde de etkili...
Sigaranın zararı sadece içen kişiye etkisi ile sınırlı değil. Halk arasında bilinen tabiri ile pasif içicilik diğer bir tanımı ile ikinci el tütün dumanı toplum sağlığı açısından önemli bir risk. Yeşilay verilerine göre; yanan bir sigaradan çevreye yayılan duman, 50’si kanser yapıcı olan 4 bin kimyasal madde ve toksin içeriyor.
Bir sigara yaklaşık 12 dakika yanıyor, kişi sigarayı sadece 30 saniye içine çekiyor. Geri kalan dumanı ise çevredekiler soluyor. Çevreye yayılan sigara dumanı normal olarak içilen sigaradan 3 kat daha fazla nikotin, yüzde 70 daha fazla katran ve 2,5 kat fazla karbon monoksit içeriyor.
Bu korkutucu tablonun tehlikeli bir boyutu daha var. Ev, kafe ve restoran gibi kapalı ortamlarda yaşanan ancak toplum içinde çok da bilinmeyen bir yönü… ‘Üçüncü el tütün dumanı’… Üçüncü el tütün dumanının ne olduğunu, en çok kimleri tehdit ettiğini ve ne gibi acı sonuçlara yol açtığını Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Erol Sezer ile konuştuk…
Üçüncü el tütün dumanı ne demek?
Kapalı bir ortamda sigara içildiğini düşünün. Sigara bittikten sonra pencere ya da kapı açıldı, ortam havalandırıldı, duman da kokusu da artık yok. Ama bu sizin gördüğünüz. İşin aslı ise öyle değil.
“Dumanda bulunan maddeler, ortamda bulunan yüzeylerdeki maddelere sinebiliyor. Sindikleri gibi tutunabiliyor. Tutundukları ve sindikleri yerlerde ya da havada bir süre asılı kalabiliyorlar” diyor Prof. Dr. Recep Erol Sezer. Sözlerine şöyle devam ediyor:
“Oralardayken birbirleriyle reaksiyona giriyorlar ya da o ortamda bulunan başka kimyasal maddelerle kolayca reaksiyona girip yeni maddeler yaratabiliyorlar. Yüzeylere sinen, tutunan ve tutunduktan sonra ortamdaki maddelerle girdikleri reaksiyonlar sonucu oluşan maddeler kümesi, üçüncü el tütün dumanını oluşturuyor. Bunlar yerlerinde durmuyorlar. Zaman zaman solunan havaya çıkıyor, parçacıklar olarak orada asılı kalıyor ya da yeniden yüzeylere tutunuyorlar. Bu şekilde sigara içilen ortamda birkaç ay zehirli maddelerin varlığının sürdüğünü biliyoruz.”
Prof. Dr. Recep Erol Sezer, sigara dumanının oluşturduğu hastalıkların içe çekilen dumanın oluşturduğu hastalıklarla benzer olduğunun altını çiziyor. “Tabii içe çekilen doz ve çevreden alınan doz genellikle birbiriyle aynı değil” diyor ve ekliyor:
“Sigara dumanını içine çeken daha fazla çekiyor. Yani 7 kişi sigara içtiği için ölüyorsa sigara içmeyenlerden bir kişi de ortamdaki duman nedeniyle ölüyor. Böyle düşündüğümüz zaman sigara salgınını sadece içenlerin hastalığı ve salgını değil herkesin salgını gibi düşünmemiz gerekir.”
Üçüncü el tütün dumanı en çok çocukları etkiliyor
Sigara dumanı içen içmeyen herkesi etkiliyor. Ancak bu etkiye en çok maruz kalanlar çocuklar. Prof. Dr. Sezer bu etkiyi ikinci el tütün dumanından başlayarak şöyle anlatıyor:
“İkinci el tütün dumanı hamilelikte solunduğu zaman erken doğumlara neden oluyor. Bebeklerde önemli sorunlara yol açabiliyor, yarık damak ya da yarık dudağa neden olabiliyor. Bebekler çevreden duman soludukları zaman, ani bebek ölümüyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Çocuklukta orta kulak iltihapları olabiliyor. Astım, solunum yolu hastalıkları oluyor ve dumana maruz kalan çocukların akciğer fonksiyonları düşük kalıyor.
Üçüncü el tütün dumanında ise ikinci el dumandaki zehirlerin etkilerini görüyoruz. Fakat bunlardan birine özellikle değinmek istiyorum. O da nikotin. Nikotinin bağımlılık yapıcı özelliği çok yüksek. Aynı zamanda önemli bir zehir. Nikotin ortamda bulunan nitröz asit ile birleştiği zaman kanser yapıcı bir madde grubu oluşturuyor. Üçüncü el tütün dumanının kanser yapıcı etkisi hayvanlarda denendi ve kanser yapıcı etki gösterdiğini biliyoruz. Şimdi düşünürsek, içen kişi sigaradan bir miligram nikotin alıyor. Ama içtiği çevreye 8 miligram nikotin saçıyor. Bu nikotinin ortamda sürekli bulunduğunu düşünün. Yani yüzeylere tutunuyor. Tozlara tutunuyor. Çocuklar bu tozlara, yüzeylere devamlı değiyor. Elleriyle bunu alıyor ve ağızlarına götürüyorlar. Çocuklarda nikotin birikimi daha hızlı ve daha çabuk oluyor. Vücuttan atılım da daha geç oluyor.”
Prof. Dr. Sezer nikotinin yanı sıra ortamlarda bulunan bir diğer kimyasal madde için de uyarıda bulunuyor. O da ozon. Ozonun nikotin ile ilişkiye girdiği zaman zehirli aldehitler denen çok küçük parçacıklar oluştuğunu söylüyor. Bunların iltihap ve kanser yapıcı özellik taşıyan partiküller olduğunu belirtiyor.
Üçüncü el tütün dumanında en büyük risk evlerde
Üçüncü el tütün dumanı sigara içilen her yerde birikiyor. Ancak evlerde birikmesi en korkutucu olanı. Çünkü sigara kullanmayanlar da sigaradan kaynaklı kimyasallara maruz kalıyor. Prof. Dr. Sezer üçüncü el tütün dumanının ev ortamında çocuklara etkisini şu sözlerle anlatıyor:
“Çocuklar evlerde emekliyorlar, zemine dokunuyorlar, o evlerde yaşıyorlar. Örneğin; sigara içilen bir evde herkes içmeyi bıraktıktan bir hafta sonra taze yastık kılıfları yerleştirilmiş ve yastık kılıflarında biriken nikotin üç hafta boyunca izlenmiş. Sıfır yastık kılıfı, nikotin yok. Buna rağmen kılıfların üç hafta içerisinde önemli bir nikotin birikimi sağladığı görülüyor. Demek ki bu nereden geliyor? Ev içinde birikmiş, yayılmış, saçılmış olan nikotin ortama çıkıyor. Ortamdaki maddelere gidiyor. Çocuklar bunlara maruz kalacak. Demek ki çocukları kanserden korumanın ya da hastalıktan korumanın önemli yollarından birisi evleri sigarasızlaştırmak.”
Prof. Dr. Sezer’e göre evlerden sonra gelen risk alanlar, kapalı bölümlerinde sigara içilmesine izin verilen kafe ve restoranlar…
“İkinci el tütün dumanı ve ona bağlı üçüncü el tütün dumanının en fazla bulunacağı ortamları söylerken kafeleri, restoranları da belirtmeliyiz. Sigara salgınını körükleyen kafe ve restoranlar iki türlü işlev görüyor. Bir tanesi ikinci el tütün dumanı ve üçüncü el tütün dumanı yaratarak bunlara maruz kalmayı sağlıyorlar. İkincisi bu mekanlar insanların bir araya geldikleri yerler. Keyif ve güzel beraberliklere sigaranın eşlik etmesi çocuklar tarafından hayatın normal bir unsuru gibi algılanıyor, sigaraya başlamanın önemli bir nedeni oluyor. Özendirici bir durum oluşuyor.”
Üçüncü el tütün dumanı önlenebilir mi?
Daha önce duman altı olmuş bir ortamın sigaranın zehirli etkisinden bildiğimiz yöntemlerle temizlenmesi pek mümkün değil. Prof. Dr. Recep Erol Sezer’e göre sigara içilen bir yerin kendisini temizlemesi, kalan maddelerin orada tükenmesi, o ortamda hiç sigara içilmezse, 2 ila 3 aylık bir süre alır.
“Tabiat bu işi yavaş yavaş yani kendi kendine yapmaya çalışıyor. Kendi kendine yaptığı zamanda bu uzun bir süre alıyor. Yani üçüncü el dumanı uzun süre devam eden bir maruziyet. İçme eğer devam ediyorsa daima oluyor. Kimyasalların etkisi ev temizliği ile de geçmiyor.”
Sigara kullanan pek çok ebeveyn, evde çocuklarına zarar gelmemesi adına balkonda ya da pencerede sigara içiyor. Prof. Dr. Sezer bunun aslında çok da koruyucu bir önlem olmadığını anlatıyor.
“Bazı insanlar evlerinde dikkat ederek sigarayı içmeyi seçiyorlar. Yani çocuğun bulunduğu odada içmemek gibi. Hiç içmemeyle karşılaştırtıldığında, bu şekilde dikkatli içse dahi 5 ila 7 kat daha fazla toksik madde birikimi oluyor üçüncü el tütün dumanında. Dikkat yeterli değil.”
Grafik: Nursel Cobuloğlu
TRT
GALERİLER
- Serim: “Denktaş, sadece bir lider değil çok yönlü bir değer olarak tarih sahnesinde öne çıktı”Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) tarafından “Doğumunun 101. Yılında Rauf R. Denktaş Panel ve Fotoğraf Sergisi” düzenlendi. ASBÜ Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi Konferans Salonu’nda, T.27 Ocak 2025 Pazartesi 20:28KIBRIS
- “Rauf Raif Denktaş, başarı öyküsünün en önemli kahramanlarından biridir”Cumhurbaşkanı ersin Tatar, doğumunun 101. yılında Rauf Raif Denktaş paneli ve fotoğraf sergisinin açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, panelde yaptığı konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 101.27 Ocak 2025 Pazartesi 20:03KIBRIS
- Vefat Edenlerin Beyan Edilmeyen Gelirleri ile Vefat ile Devreden Malların Vergilendirilmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı kabul edildiCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda devlet tarafından el konulan ithal araçlar konusu tartışılmaya devam etti. Daha sonra Vefat Edenlerin Beyan Edilmeyen Gelirleri ile Vefat ile Devreden Malların Vergilendirilmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı oylanara27 Ocak 2025 Pazartesi 15:03KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı ve beraberindekileri kabul ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Değirmenlik-Akıncılar Belediye Başkanı Ali Karavezirler ve beraberindeki heyeti kabul etti. Cumhurbaşkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, açılmas27 Ocak 2025 Pazartesi 15:03KIBRIS
- Meclis’te ülkeye ithal edilen ve devlet tarafından el konulan 61 araç konuşulduCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ülkeye ithal edilen ve devlet tarafından el konulan 61 araç konuşuldu. Muhalefet milletvekilleri, bu araçların “çalıntı” olduğunu ifade ederken, Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, “Araçlar birileri tarafından27 Ocak 2025 Pazartesi 15:03KIBRIS
- İngiliz Sömürge İdaresine Karşı Direnişin 67. yıldönümü. Lefkoşa Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendiLefkoşa Şehitler Abidesi önünde, “27-28 Ocak 1958 İngiliz Sömürge İdaresine Karşı Direnişin 67’nci yıl dönümü” dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Anma töreninde; anıta çelenkler sunuldu, saygı duruşu, saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı eşliğ27 Ocak 2025 Pazartesi 13:33KIBRIS
- Meclis Genel Kurulu toplandıCumhuriyet Meclisi Genel Kurulu yasama ve denetim gündemiyle toplandı. Genel Kurul’da oy birliğiyle kabul edilen karar uyarınca yarınki birleşim de bugüne alındı. Meclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığında saat 11.27 Ocak 2025 Pazartesi 11:25KIBRIS
- Sömestr tatilinde müze ve ören yerleri ücretsizBaşbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 3 – 14 Şubat sömestr tatili boyunca ülke genelindeki tüm müze ve ören yerlerinin ailelerin ücretsiz ziyaretine açılacağını duyurdu.27 Ocak 2025 Pazartesi 11:25KIBRIS
- Başbakan Üstel:27-28 Ocak 1958 Direnişi, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktasıdırBaşbakan Ünal Üstel, 27-28 Ocak 1958 Direnişinin, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Üstel, 27-28 Ocak Direnişinin 67’nci yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: “27-2827 Ocak 2025 Pazartesi 11:08KIBRIS
- LTB çocuklar için Şubat tatili etkinlikleri düzenliyorLefkoşa Türk Belediyesi (LTB), çocuklar için Şubat tatilinde 9 farklı etkinlik ve kurs düzenliyor. “Şubat Tatilinde Hem Öğreniyor Hem Eğleniyoruz” sloganıyla Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından Şubat tatilinde çocukların yaratıcı, sosyal, eğitsel, kültürel27 Ocak 2025 Pazartesi 10:25KIBRIS
VİDEOLAR
- KKTC’nin beş yıllık kalkınma planıyla ilgili toplantı düzenleniyorKKTC’nin beş yıllık kalkınma planıyla ilgili toplantı düzenleniyor. Başbakanlıktan verilen bilgiye göre, Devlet Planlama Örgütü tarafından, çarşamba günü saat 11.00’de Lefkoşa Concorde Tower Hotel’de yapılacak “KKTC 4.27 Ocak 2025 Pazartesi 10:25KIBRIS
- 27-28 Ocak Şehitleri için anma töreni düzenlediKıbrıs Türk halkının, İngiliz Sömürge Yönetimi’ne karşı 27-28 Ocak 1958’de verdiği mücadelede şehit düşenler için bugün Küçükkaymaklı Mezarlığı’nda tören düzenlendi.27 Ocak 2025 Pazartesi 10:25KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar:27-28 Ocak Direnişi Kıbrıs Türk halkının azınlık olmadığını dünyaya gösterdiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-28 Ocak Direnişi’nin, Kıbrıs Türk halkının azınlık olmadığını, Rum’a yama olmayacağını, Kıbrıs’ta iki ayrı halk olduğunu dünyaya gösterdiğini vurguladı.27 Ocak 2025 Pazartesi 09:38KIBRIS
- İlk ve orta eğitimde karneler cuma günü verilecekKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, 23 Eylül 2024’te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona eriyor. İlköğretim Dairesi, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı okullarda öğrenim gören yaklaşık27 Ocak 2025 Pazartesi 09:38KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar Hamsi Festivali’ne katıldı:“Kıbrıs Türkü ile Türkiye Halkının acıları ve mutlulukları ortaktır”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Girne’de Karadeniz Kültür Derneği tarafından düzenlenen 16’ncı Hamsi Festivali’ne katıldı. Cumhurbaşkanı Tatar, festivalde yaptığı konuşmada, festivale Türkiye’den ve ülkemizden gelen katılımcıları görmekten du26 Ocak 2025 Pazar 20:58KIBRIS
- Tatar depremde hayatını kaybeden Güzelyurt bölgesindeki vatandaşların ailelerini ziyaret ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde yaşamını yitiren Güzelyurt bölgesindeki vatandaşların ailelerini ziyaret etti. Cumhurbaşkanlığından verilen bilgiye göre, Tatar, ziyaretlerde depremde hayatını kaybe26 Ocak 2025 Pazar 20:33KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan Miraç Kandili mesajıCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Miraç Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Tatar mesajında “Bu mübarek gecenin barış, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, mesajında şu ifadeleri kullandı: “Kıbrıs Türk halk26 Ocak 2025 Pazar 17:18KIBRIS
- Milli Eğitim Bakanlığı ile T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi iş birliği protokolü imzaladıMilli Eğitim Bakanlığı ile T.C. İstanbul Medeniyet Üniversitesi arasında KKTC uyruklu A level öğrencilerine özel kontenjanlar ayrılmasını da ön gören bir iş birliği protokolü imzalandı.26 Ocak 2025 Pazar 15:18KIBRIS
- Başbakan Üstel’den Miraç Kandili mesajı:Huzur ve rahmet getirsinBaşbakan Ünal Üstel, Miraç Kandili’nin halka, İslam dünyasına ve bütün insanlığa huzur ve rahmet getirmesini, hayırlara vesile olması diledi. Miraç Kandili nedeniyle mesaj yayımlayan Üstel, “Anavatan Türkiye’de meydana gelen yangın faciasının26 Ocak 2025 Pazar 14:03KIBRIS
- Çocuklarda “dijital bağımlılık” gelişimi bozuyorÇocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu ile Psikolog Süreyya Geylan Gürdal, çocuklarda “dijital bağımlılık” konusunda uyarı ve önerilerde bulundu. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr.26 Ocak 2025 Pazar 11:25KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.