TARIMDA DESTEKLEME MODELİ DEĞİŞECEK, "KENT TARIMI" HAYATA GEÇİRİLECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına gelinirken tarım, hayvancılık ve ormancılık sektörlerinde kentten kırsala uzanan bir dizi yeni uygulamaya imza atacak.
10 Ağustos 2022 Çarşamba 10:23
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına" yönelik hazırlanan yeni tarım, orman ve hayvancılık modelini, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun (MKYK) son toplantısında üyelere anlattı.
Sunumda, yeni destekleme modelinden yapılacak yasal düzenlemelere, arz güvenliğine yönelik planlamadan dijital tarıma ve yeni projelere kadar detaylar yer aldı.
Sunuma göre salgın, iklim değişikliği, tarım arazilerinin azalması, göç, jeopolitik riskler, gıda milliyetçiliği, tarım ve gıdada tekelleşme, tüketim artışı, artan maliyetler gibi sorunlar "yeni normal" dönemini başlattı. Tarım ve gıdadan su ve enerjiye kadar alanlarda bu döneme uygun adımlar atılarak üretim ve arz güvenliğinin sağlanması planlanıyor.
Yeni destekleme modeli uygulanacak
"Sen üret yeter" sloganıyla hayata geçirilecek yeni vizyonla birlikte destekleme modeli de değişecek. Bu kapsamda, desteklerin sadeleştirilmesi öngörülüyor. Üretim öncesi izin uygulamasıyla birlikte ekim öncesi ayni destek ve hasat sonrası fark ödemesi yapılması planlandı.
Sözleşmeli üretim, üretim öncesi izin ve tarımsal kayıtlılığın artırılması konularının Tarım Kanunu çerçevesinde ele alınması öngörüldü. Ayrıca, Çay Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, Su Kanunu ve Mera Kanunu gibi yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Arz Güvenliği Takip Sistemi oluşturulacak
Bakanlığın odak noktası, stratejik ürünlerde arz güvenliği olarak belirlendi. Bunun için Arz Güvenliği Takip Sistemi kurulacak. Böylece hem tarımsal piyasalara yönelik analiz çalışmaları yapılacak hem süreçler izlenerek alınan kararlar desteklenecek.
Tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesi de yeni dönemin öne çıkan adımlarından biri olacak. Bu kapsamda Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'dan Amerika'ya kadar kıtalardan çeşitli ülkelerle anlaşmaların yapılması öngörülüyor.
Kent Tarımı Modeli hayata geçirilecek
Yeni vizyonla birlikte "Kent Tarımı Modeli" de uygulanmaya başlanacak. Bu sayede üretim ve tüketim merkezleri yakınlaştırılarak şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması hedefleniyor. Lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, zayiatın azaltılması ve istihdamın artırılması da hedefler arasında bulunuyor.
Kırsala yönelik projelerle de buralardaki imkanların artırılması öngörülüyor. Pilot Köyler Projesi uygulanarak kırsaldan göçün azaltılması, tersine göç, üretimin artırılması, genç-kadın çiftçi ve kırsalda refah hedefleniyor.
Gelir koruma sigortasının yaygınlaştırılmasıyla gelirin istikrara kavuşturulması ve üretimde sürdürülebilirlik amaçlanıyor.
Küçük aile işletmelerine hayvancılık desteği de kırsala yönelik adımlardan birini oluşturuyor. Mevcut ahır ve ağılların fiziki koşullarının iyileştirilmesiyle buzağı ve kuzu ölümlerinin önlenmesi, et ve süt veriminin, hayvan refahının ve gelir seviyesinin artırılması, göçün azaltılması öngörülüyor.
Meraların ıslahında sürdürülebilirliğin sağlanması da planlar arasında bulunuyor.
Dijital tarım daha da geliştirilecek
Yeni vizyonun önemli ayaklarından birini de dijital tarım uygulamaları oluşturuyor. Yeni uygulamaların yanı sıra mevcut olanların da geliştirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, e-Devlet Çiftçi Kayıt Sistemi entegrasyonu, Tarım Cebimde ve ÇKS Kayıt Doğrulaması gibi uygulamalar öne çıkacak.
Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da birinci sırada
Bakan Kirişci'nin sunumunda, tarımda bugüne kadar atılan adımlar ve gelinen noktaya ilişkin de bilgi verildi.
Buna göre, tarımsal üretim alanı bakımından dünyada 31'inci sırada bulunan Türkiye, tarımsal hasıla bakımından ise Avrupa'da birinci sırada, dünyada ilk 10 içinde yer alıyor.
Türkiye'nin 2002'de 37 milyar lira olan tarımsal hasılası 10 kat artışla 2021'de 407 milyar liraya ulaştı. Söz konusu rakam yılın ilk çeyreğinde 63 milyar lirayı buldu. İstihdamda tarımın payı 2002'de yüzde 35 iken 2021'de yüzde 17 olarak kayıtlara geçti.
Bu dönemde 87 milyar dolar tarımsal dış ticaret fazlası verilirken dış ticarette tarımın payı ihracatta yüzde 10'dan yüzde 11'e, ithalatta ise yüzde 4'ten yüzde 6,5'e yükseldi.
Yapılan yatırımlar ve sağlanan destekler
Tarımsal desteklemeler 2002'de 1,8 milyar lira iken bu yıl itibarıyla 21 kat artışla 39,2 milyar liraya yükseldi. Temmuz itibarıyla 24,5 milyar lira destek ödemesi yapıldı. Böylece son 19 yılda cari fiyatlarla 464 milyar lira destek ödemesi yapılmış oldu.
Aynı dönemde cari fiyatlarla 305 milyar lira bitkisel üretim desteği verildi. Toplamda 21,3 milyar liralık 2022 yılı bitkisel üretim destekleme bütçesinin ise 17 milyar lirası, yani yüzde 80'i ödendi.
Hayvansal üretime yönelik olarak ise son 19 yılda cari fiyatlarla 108 milyar lira hayvancılık desteği verildi.
Su ürünleri yetiştiricilik üretimi 2002'de 62 bin ton iken 2021'de 471 bin tona yükseldi. Toplamda 100'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirildi. 1,2 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlayan sektörün 2021 ihracatı 1,4 milyar dolar oldu. Bu sektörde 2023 ihracat hedefi ise 2 milyar dolar olarak belirlendi.
TARSİM'de sigortalılık oranı 2006'dan bu yana yüzde 21 artış gösterdi.
Son 19 yılda çeşitli yatırımları içeren 18 bin projeye 7 milyar lira hibe verilirken 118 bin istihdam sağlandı.
Türkiye'de 2003-2021 döneminde 447 milyar liralık Devlet Su İşleri (DSİ) yatırımı gerçekleştirildi, 9 bin 189 tesis kuruldu.
27 Temmuz 2022'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında DSİ ile TOKİ arasında Sulama Protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde ihale çalışmalarına başlanırken TOKİ tarafından 2022 ve 2023'te toplam 50 milyar liralık kredi temin edilmesi planlandı. Ayrıca 230 tesis için 20 milyar lira ödenek ayrılırken 374 tesis için de 29 milyar liralık ek ödenek talep edildi. Talebin 12,35 milyar lirası karşılandı.
Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında dünya dördüncüsü
Türkiye'nin orman varlığı 2002'de 20,8 milyon hektardan 2021'de 23,1 milyon hektara yükseldi.
FAO'nun Dünya Orman Varlığı Raporu'na göre, 2015'te 46'ncı sırada bulunan Türkiye, 2020'de 27'nci sıraya geldi. Türkiye, ağaçlandırma çalışmalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada 4'üncü sırada yer aldı.
Orman yangınlarıyla mücadelede kara, hava ve insan gücü artırıldı. 2022 itibarıyla 1350 arazöz, 20 uçak, 55 helikopter, 8 İHA, 692 iş makinesi ve ilave 21 binden fazla personel bu mücadelede görev alıyor. Ayrıca 2 bin 270 diğer araç, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından 2 uçak, 25 helikopter ve 1 İHA rezerv güç, 30 bölgede 10'ar kişilik orman arama kurtarma timi oluşturuldu.
TRT
GALERİLER
- TC Dışişleri’nden BM’ye Kıbrıs tepkisiBirleşmiş Milletler Barış Gücü, Kıbrıs’taki görev süresini 1 yıl daha uzattı. TC Dışişleri Bakanlığı, söz konusu karara ilişkin Kıbrıs Türk tarafının onayının alınmamasına tepki gösterdi.31 Ocak 2025 Cuma 23:03KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, BMBG Misyon Şefi Stewart’la görüştü..Stewart: “Yeni geçiş kapıları açılması konusunda bir irade olduğu fikrindeyim”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’la görüştü. Cumhurbaşkanlığında saat 16.30’da başlayan görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü.31 Ocak 2025 Cuma 18:53KIBRIS
- Dışişleri Bakanlığı: BM Barış Gücü’nün görev süresini uzatan kararı kabul etmiyoruzDışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum tarafına gayrı yasal bir şekilde “devlet” muamelesi gösteren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin BM Barış Gücü’nün görev süresini uzatan kararlarının KKTC makamlarınca kabul edilmediğini açıkladı.31 Ocak 2025 Cuma 18:33KIBRIS
- Çavuşoğlu:Eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdırMilli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, gelişen ve değişen dünyada eğitime yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğu inancıyla nitelikli bir eğitim için çabaladıklarını ve önceliklerinin nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi olduğunu belirtti.31 Ocak 2025 Cuma 18:28KIBRIS
- Öztürkler: Kıbrıs Adası’nda barışın simgesi TSK’dırCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türk askerinin barış ve huzurun korunmasındaki önemli rolünü, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile yaptığı görüşmede bir kez daha vurguladı.31 Ocak 2025 Cuma 18:08KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ni ziyaret ettiCumhurbaşkanı Ersin Tatar, Şampiyon Melekler’in şehadetlerinin ikinci yıl dönümü münasebetiyle Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ni ziyaret ederek, ailelerle görüştü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ziyarette, Şampiyon Melekler’in ailelerinin iki yıldır verdiği31 Ocak 2025 Cuma 17:58KIBRIS
- Kıb-Tek’in Hizmet ve Depozit Ücretleri değiştiKıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), Hizmet Ücretleri ile Depozit Ücretlerinde değişikliğine gitti. Yeni ücretler yarından itibaren geçerli olacak. Buna göre, ilk tesisat kontrolünde herhangi bir ücret alınmazken, ikinci ve sonraki her kontrol ile sayaç31 Ocak 2025 Cuma 17:53KIBRIS
- “Şampiyon Meleklerin adları yaşatılacak”Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Gazimağusa Belediyesi’ni ziyaret etti ve Gazi Mağusa Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uluçay ile görüştü. Görüşmede Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Karakaya da yer aldı.31 Ocak 2025 Cuma 16:18KIBRIS
- Öztürkler Ankara’da vurguladı: “Türkiye’nin adadaki varlığı bölge için istikrar”Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye’nin Kıbrıs’taki varlığının bölge için istikrar olduğunu vurguladı. Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Öztürkler Ankara temasları kapsamında Bengü Türk TV ve TVNET’e konuk oldu.31 Ocak 2025 Cuma 14:58KIBRIS
- Rauf Raif Dektaş ve Dr. Fazıl Küçük II. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Sempozyumu başladıTürk Birliği Dayanışma Derneği öncülüğünde düzenlenen “Rauf Raif Dektaş ve Dr. Fazıl Küçük II. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Sempozyumu” başladı. Başbakan Ünal Üstel’in katılımıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılışı, bugün Dışişleri Bakanlığı Uğur U31 Ocak 2025 Cuma 12:48KIBRIS
VİDEOLAR
- Bakan Çavuşoğlu İskele’deki iki okulda karne dağıtımına katıldıİlk ve orta dereceli okullarda 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı’nın birinci dönemi bugün tamamlandı. 23 Eylül’de başlayan eğitim öğretim yılında, İlköğretim, Genel Ortaöğretim ve Mesleki Teknik Öğretim dairelerine bağlı okullarda öğrenim gören yaklaşık31 Ocak 2025 Cuma 10:27KIBRIS
- Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 76,15 dolardan işlem görüyorBrent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 76,15 dolardan işlem görüyor Dün 76,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı bu seviyede tutunamadı ve günü 75,83 dolar seviyesinde tamamladı.31 Ocak 2025 Cuma 09:47DÜNYA
- İlk ve orta dereceli okullarda karneler verildi..Şubat tatili başladı23 Eylül 2024’te başlayan 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi sona erdi, karneler dağıtıldı. İlköğretim Dairesi, Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı okullarda öğrenim gören yaklaşık 62 bin öğrenci, karnel31 Ocak 2025 Cuma 09:38KIBRIS
- Meclis Başkanı Öztürkler Azeri heyeti kabul ettiCumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Azeri milletvekilleri, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı heyeti kabul etti. Cumhuriyet Meclis’inden verilen bilgiye göre, Türk Birliği Dayanışma Derneği’nin (Türk-Bir) yarın düzenley30 Ocak 2025 Perşembe 19:47KIBRIS
- Cumhurbaşkanı Tatar: Şampiyon Melekleri unutmadık, unutmayacağızCumhurbaşkanı Ersin Tatar, geliri Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ne bağışlanacak olan “Masal” filminin gösterimine katıldı. Girne Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen gösterim öncesinde konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, 6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana g30 Ocak 2025 Perşembe 17:08KIBRIS
- Sıla-4’ün “Bir Damla Akdeniz Notalar” kitabı, okullarda yardımcı kitap olarak kabul edildiSıla-4 Grubu’nun 60. yıl anısına yayımlanmış olan “Bir Damla Akdeniz Notalar” adlı kitabı okullarda yardımcı kitap olarak kabul edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kültür Dairesi himayelerinde SILA 4 Grubu’nun 60.30 Ocak 2025 Perşembe 16:47KIBRIS
- Sayıştay Komitesi, mali gelirlerle ilgili 2 raporu onaylayarak Genel Kurul’a sevk ettiCumhuriyet Meclisi Sayıştay Komitesi, mali gelirlerle ilgili 2 raporu onaylayarak Genel Kurul’a sevk etti. Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, bugün saat 10.00’da CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay başkanlığında toplanan komite ilk olarak “Gazim30 Ocak 2025 Perşembe 16:27KIBRIS
- Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi halkın bilgisine sunulduKKTC’de Askerlik Yasası kapsamında bedelli askerlik ücretlerinin ödenmesinde kolaylık sağlanması amacıyla hazırlanan Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi, dün, Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunuldu.30 Ocak 2025 Perşembe 16:27KIBRIS
- Yapılan itiraz üzerine yeniden değerlendirilen asgari ücret aynı kaldıYapılan itiraz üzerine yeniden değerlendirilen asgari ücret aynı kaldı. Asgari Ücret Saptama Komisyonu Başkanı Tahir Serhat asgari ücretle ilgili nihai kararı açıklayarak, asgari ücretin 43 bin 469 TL olarak aynı kaldığını kaydetti.30 Ocak 2025 Perşembe 14:03KIBRIS
- Asgari ücret aynı kaldı. Sendikalar açıklama yapıyorSendikaların asgari ücrete en az hayat pahalılığı oranında artış yapılması talebi, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda değerlendirildi ancak rakam değişmedi. Yeni asgari ücretin 17 Ocak’ta belirlenen aylık brüt 43 bin 469, net de 37 bin 818 TL olarak30 Ocak 2025 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2013 Ada Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.