27 Kasım 2024
  • Lefkoşa7°C
  • Girne11°C
  • Mağusa5°C
  • İskele5°C
  • Güzelyurt5°C
  • Lefke7°C

ÜLKEDE SİGORTA SEKTÖRÜNDE ATILMASI GEREKEN ADIMLAR KIBRIS SİGORTA’NIN DÜZENLEDİĞİ ACENTE BİLGİLENDİRME TOPLANTISINDA ELE ALINDI

Kıbrıs Sigorta Acente Bilgilendirme toplantısı Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sami Güneş, dünya ile rekabet edebilmek için devletin sigorta sektör

Ülkede sigorta sektöründe atılması gereken adımlar Kıbrıs Sigorta’nın düzenlediği Acente Bilgilendirme toplantısında ele alındı

10 Mayıs 2023 Çarşamba 13:30

Kıbrıs Sigorta Acente Bilgilendirme toplantısı Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Sami Güneş, dünya ile rekabet edebilmek için devletin sigorta sektörüne önem vermesini ve gerekli yasalar ile tüzüklerin bir an önce çıkartılmasını istedi.

Güneş dünyada yaygın olan tam kapsamlı sağlık sigortası, seyahat sigortası ve yeni inşaat sigortalarının ülkede yaygınlaştırılması için devletin ve Sigortasılar Birliği’nin çalışma yapmasını beklediklerini söyledi.

Ülkedeki sigortacılık bilincini yaygınlaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Sami Güneş, 6 Şubat depremine de değinerek, ülkedeki konutların ancak yüzde 20’sinin sigortalı olduğunu belirtti, bu konuda gerekli yasal düzenlemenin yapılmasını talep etti.

İngiltere’de faaliyet gösteren Boitefin Şirket Direktörü/ Genel Müdür İbrahim Özkaratan, Kıbrıs Sigorta ile başlattıkları işbirlikleri hakkında bilgi verdi.

Ülkedeki konut sigortalarındaki düşük oranın korkutucu olduğunu belirten Özkaratan, Sigorta ürünlerinin risk transferi olduğunun vatandaşlara anlatılması gerektiğini kaydetti.

KKTC Sigortacılar Birliği Başkanı Raif Çukurovalı, konuşmasında sigortacılığın ülke değerlerini koruma altına alan tek sektör olduğunu söyledi, geliştirilmesi ve tanıtılmasının önemine vurgu yaptı.

Sigorta sektörü gelişmeden bir ülkenin ticaretinin gelişemeyeceği, ekonomisinin büyüyemeyeceğini kaydeden Çukurovalı, KKTC’de ise bu sektörün yeterince gelişmediğini ifade etti.

“Ülkede toplam üretimimiz 1 milyar 300 milyon civarındadır, Güney Kıbrıs’ta ise bu rakam 1 milyar 400 milyon Euro olarak gerçekleşmektedir. Bu rakamlar sektör olarak ne kadar geride olduğumuzu gayet açık bir şekilde gösteriyor. Bu nedenle sigorta bilincinin halka anlatmak için hepimize önemli görevler düşüyor” diyen Çukurovalı, Sigorta sektörünün geliştirilmesi için siyasetten uzaklaştırılması gerektiğini de vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Enver Öztürk, Bakanlık olarak kendilerine bağlı olsa da Kıbrıs Sigorta yönetimine müdahale etmediklerini belirtti, şirketin siyasi kontrolden uzak olunması konusunda kendilerinin de hem fikir olduğunu söyledi.

Ülkede sigortacılığın henüz yeterince gelişmediğini, bunun için bir takım yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Öztürk “ancak sigorta şirketlerinin de bazı anlayış değişikliği yapması gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, sigortalanmanın önemine işaret etti.

“Hiçbir şey beleş değildir. Ne ödersen onu alırsın” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, üreticilerin kuraklık nedeniyle devletten ödenek beklediğini ancak yapılması gerekenin üreticilerin tarım sigortası yaptırması olduğunu vurguladı.

Sosyal sigortalara da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, yatırılan primlerin yetersiz olduğunu vurguladı.

Tatar “başımıza bir hastalık geldiğinde hastane masraflarını, tedavi masraflarını karşılamasını bekliyoruz. Bir de emekli çıktıktan sonra hayatta olduğumuz sürece bir emeklilik maaşı bekleriz. Ödediğimiz sigorta primi tüm bu mükellefiyetleri yerine getirmek için yeterli bir rakam değil. Çünkü beklenti büyük” diye konuştu.

brt

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA
GÜNCEL HABERLER