• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Lefkoşa 8 °C
  • Girne 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • İskele 10 °C
  • Güzelyurt 6 °C
  • Lefke 8 °C

Polis Yasası'nda 'TOP' CTP'de!

Komiteden geçen ve Meclis'e gönderilen Polis Yasası'nda kilit parti CTP...
Polis Yasası'nda 'TOP' CTP'de!

DP meclisten çekildi... Demokrat Parti bundan sonraki Meclis çalışmalarına katılmayacak. Polis Yasası'nda top CTP'de...

CTP, "Evet" derse yasa geçecek... Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak Meclis'e gönderilen, ardından meclis komitesinden geçirilerek, Meclis Genel Kurulu gündemine getirilen Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın Meclis'te görüşülerek yasallaşması için gelinen aşamada CTP kilit parti konumunda bulunuyor.... Başbakanlık'ın meclise sevki için Bakanlar Kurulu gündemine götürdüğü yasada, CTP, UBP ile uzlaşıp yasaya "Evet" oyu verirse, polis mensuplarının emeklilik haklarını düzenleyen tasarı yasallaşacak...

Erhürman sıcak bakmıyor... Ancak CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, polisle ilgili yasanın diğer yasalar gibi seçimden sonraya kalması gerektiğini savunuyor... Erhürman, bugün düzenlediği basın toplantısında, “Biz CTP olarak, Başbakanın ve Başbakan Yardımcısının olmadığı ortamda Meclise girmeyi doğru bulmadık. Sorumsuzluklarını ve ciddiyetsizliklerini yasama faaliyetlerine yansıtmalarına destek ve ortak olma niyetinde değiliz” diye açıklama yaptı.

Çakıcı 'evet' oyu kullanacak... Televizyon programı olduğu gerekçesiyle meclis birleşimine katılmayan ve nisaba katkı koymayan TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı ise, “Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Önerisi'ne geçmişte olduğu gibi bugün de desteklerinin devam ettiğini, söz konusu yasa önerisine “evet”  oyu kullanacaklarını ifade etti.

TDP nisaba katkı koydu... TDP Milletvekilleri Zeki Çeler ve Hüseyin Angolemli, Meclis oturumuna katılsalar da nisap için yeterli sayı sağlanamadı.

İLGİLİ HABERLER >>>

  1. Erhürman: Polis Yasası, seçimden sonraya kalmalı!

  2. TKP'den Polis Örgütü Yasası'na EVET!

 

ADA HABER - ŞERMİN SARRO

Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı, komitede onaylanarak Meclis'e gönderildi. 

Polis Örgütü Değişiklik Yasası, bugünkü Meclis Genel Kurul toplantısının gündeminde bulunuyordu. Ancak Polis Yasası'nın görüşüleceği Meclis'te nisap sağlanamadı. DP seçim çalışmaları gerekçesiyle Genel Kurul toplantısına katılmadı. CTP de nisaba katkı koymayınca, UBP nisabı sağlayamadı.

Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nın bugün görüşüleceği Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu nisap sorunu nedeniyle toplanamadı. Toplantı yarına ertelendi. Yasa değişikliğinin mecliste görüşülerek onaylanmasını, meclisin izleyici locasında büyük bir umutla bekleyen polis mensupları, nisap sağlanamayınca hayal kırıklığı yaşadı.

Meclisin dünkü toplantısına hasta olduğu gerekçesiyle Başbakan Hüseyin Özgürgün katılmazken, TKP Milletvekili Mehmet Çakıcı da televizyon programı olduğu gerekçesiyle katılmadı. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş seçim hazırlıkları nedeniyle meclis birleşiminde bulunmadıklarını ve seçime kadar bundan sonraki meclis toplantılarına da DP'nin katılmayacağını belirtti. UBP'nin nisap sağlama çalışmasına yardımcı olmayan CTP'nin de toplantıya katılmaması sonucunda nisap sağlanamadı ve polislerin yasallaşması için umutla beklediği Polis Değişiklik Yasa Tasarısı görüşülemedi.

TDP Milletvekilleri Zeki Çeler ve Hüseyin Angolemli birleşime katılsalar da nisap için yeterli sayı sağlanamadı. 

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, seçim çalışmaları nedeniyle bundan sonraki meclis toplantılarına katılmayacaklarını kaydetti ve "zaten komitelerde de yokuz, seçime hazırlanmamız gerek, UBP ve CTP uzlaştıkları bir şey varsa geçirsinler" dedi. 

KOMİTEDE OYBİRLİĞİYLE ONAYLANMIŞTI

Meclis komitesinde oybirliğiyle onaylanan Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi’ne gönderildi. 

Polis mensuplarının emeklilik haklarını düzenleyen tasarı, Bakanlar Kurulu'nda onaylanarak, 13 Kasım günü Meclis'te ivediliği onaylanıp komiteye gönderilmişti. Komitede görüşülen ve onaylanan tasarı, Meclis'e gönderildi. Meclis'te görüşülmesinin ardından yasallaşarak, yürürlüğe girecek.

EMEKLİLİK KONUSUNDA DÜZENLEME

Tasarı, Polis Teşkilatında mağduriyet yaratan emeklilik konusunda düzenlemeyi amaçlıyor. 

Mevcut yasaya göre, polis memurlarının yirmi beş yıl fiili hizmetinden sonra emekliye ayrılabileceği ancak, emekliye ayrılan polis mensubuna Emeklilik Yasası kuralları uygulanacağından, yaş haddini doldurmadan (yani 56 yaşından gün almadan) emeklilik maaşı verilemeyeceği düzenlenmişti.

Yasa değişikliğiyle, polis mensuplarının emeklilik haklarında, Güvenlik Kuvvetleri mensupları ile paralel düzenlemeye gidilmesi amaçlanıyor. 

Yasa Tasarısı'nın gerekçesi şöyle: "Polis mensupları da tıpkı Güvenlik Kuvvetleri mensuplarının üstlendiği dış savunmayı, içte ülke düzen ve intizamında üstlenmektedir. Dolayısıyla Güvenlik Kuvvetlerinin dıştaki sorumluluğu, içte polis mensuplarına ait olduğundan Emeklilik Haklarında da paralel düzenlemeye gidilmesi amacıyla Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlanmıştır."

34. MADDE'NİN 2'İNCİ FIKRASINDA DEĞİŞİKLİK

Yasanın 34'üncü maddesinin ikinci fıkrasının değiştirilmesini kapsayan Polis Örgütü (Kuruluş, Görev ve Yetkileri) Değişiklik Yasa Tasarısı'nın 2'inci fıkrası şöyle:

Polislik görevinde veya itfaiye hizmetlerinde en az fiili 25 hizmet yılını dolduran polis mensupları, herhangi bir zamanda emekliye sevk edilmelerini isteyebilirler. Bu istem yazılı olarak ve bağlı bulunduğu amir aracılığıyla Polis Genel Müdürlüğü'ne yapılır. Böyle bir başvuru uyarında emeklilik işlemlerinin gerçekleştirilmesi en çok üç ay ertelenebilir. 

Bu kurallar çerçevesinde 25 hizmet yılını doldurmadan sağlık nedeniyle (Sağlık kurulu tarafından iş yapamaz raporunun olması şartı ile) ayrılmak zorunda kalan polis mensupları ile 25 hizmet yılını doldurmuş olan ve emekliye sevk isteyen polis mensupları Emeklilik Yasası'nda yaş haddine bakılmaksızın emekliye ayrılabilir ve emekliye ayrıldıkları tarihten itibaren emeklilik maaşı ve ikramiye almaya hak kazanırlar. Emeklilik Yasası'na göre yaş haddini doldurduğu için mecburi emekliye ayrılanlar da bu haktan yararlanırlar.

 

İLGİLİ HABER >>>>

 

 

Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.