Sağlık Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında açıklamalarda bulundu.
Dinçyürek, Birleşmiş Milletler tarafından Nisan ayının “Dünya Otizm Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmesinin ve 2 Nisan’ın “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak belirlenmesinin, otizm hakkında yapılan çalışmaların özendirilmesini, bilincin artırılmasını, erken tanı ve tedavinin artmasını amaçladığını belirtti.
Dinçyürek, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2023 verilerine göre Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), her 100 çocuktan birinde görülmekte olduğunu, buna göre erkeklerde kızlara göre 3-4 kat daha fazla rastlandığını, ülkemizde ise binde bir oranında otizm vakası bulunduğunu kaydedildiğini açıkladı.
Dinçyürek, ebeveynlere çocuklarında otizm belirtileri fark edildiğinde derhal Çocuk ve Ergen Psikiyatristine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Erken teşhis ve müdahale ile bazı belirtilerin ortadan kalkabileceğini ve çocukların daha uyumlu olabileceğini, becerilerinin geliştirilebileceğini belirtti.
Dinçyürek, otizmli bireylerin ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirmenin toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Bakan Dinçyürek, otizmli çocukların mutlu bir yaşam sürebilmeleri, sosyal hayata katılabilmeleri ve eğitim ile sağlık hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri için devlet ve bireyler olarak gayret göstermemiz gerektiğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.