Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerine devam ediliyor…
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre başkanlığında toplanan Genel Kurulu’nda ilk olarak 43 milyon 949 bin 43 Türk Lirası olarak öngörülen Sayıştay Başkanlığı Bütçesi ve 82 milyon 277 bin 200 Türk Lirası olarak öngörülen Hukuk Dairesi Başsavcılık Bütçesi ile 103 milyon 400 bin TL olarak öngörülen Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı Bütçeleri görüşüldü.
Üç bütçe de oybirliği ile onay aldı.
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra toplamı 1 milyar 36 milyon 455 bin 200 Türk Lirası olarak öngörülen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Bütçesi’nin görüşülmesine başlandı.
Bütçe üzerine söz alan Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman Ercan Havalimanı yeni terminal binası konusunda eleştirlerde bulunarak, yapılan sözleşmelerinin sürekli uzatıldığına değindi…
Girne Antik Limanla ilgili çıklan ihalede ise mendireğin tamirinin yer almadığını belirten Erhürman, Girne Antik Liman’daki mendireğin tamiri, Ercan yeni terminal binasının açılışı, Rusya’dan direkt uçuşlar, gibi konuların gerçekleşemediğini söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bütçesi üzerinde bazı milletvekilleri de söz alarak eleştiri, görüş ve önerilerini paylaştı…
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da Ercan Havalimanı’nın açılışı ile ilgili tarihler verdiğini, çünkü Ercan Havalimanının fiziki halinin bittiğini, ancak teknik cihazların yerleştirilmesinin kaldığını belirtti…
Arıklı, cihazların geldiğini, montajlarının başladığını ve Şubat ortası gibi test uçuşlarına başlayacaklarını, tarih vermesiyle firmayı sıkıştırdığını ve açılış süresinin gecikse de en geç Mart’a kadar test uçuşlarına başlayacağını söyledi.
Arıklı, gecikmeler yaşandığını ancak Ercan Havalimanı bitince Türkiye Cumhuriyeti’nin 4. Büyük havalimanına eşit olan ve yıllık 300 milyon TL civarında gelir getiren bir havalimanına sahip olacaklarını kaydetti.
Bilet fiyatlarının yüksekliği ve uçak şirketinin kurulması konularına da değinen Arıklı, bu konuda yaptığı girişimleri anlattı, bilet fiyatlarının ucuzlaması için devlete görev düştüğünü, özel şirket kurulması için girişimler yaptıklarını ve yeni şirketlerin piyasaya girip biletlerin ucuzlamasını amaçladıklarını anlattı.
4,5G/5G ihalesinin ülke için önemine işaret eden Arıklı, maliyeye ciddi bir kaynak sağladıklarını ifade etti, şirketlerin maliyeye yatırdıkları ciddi kaynağın yanı sıra 25 milyon dolar yatırım yapacağını söyledi.
KKTC’nin 6 ay içinde 4G’ye kavuşmuş olacağını ifade eden Arıklı, bütçenin yetersizliğine işaret etti.
Limanlarda durumun kötü olduğunu, Mağusa Limanının çökmek üzere olduğunu, ayrıca limanlarda güvenlik konusunda sıkıntılar yaşandığını anlatan Arıklı, bir an önce rehabilitee edilmesi gerktiğini belirtti.
Konuşmaların ardından bütçe oy çokluğuyla onaylandı…
Daha sonra 128 Milyon 653 Bin 200 Türk Lirası olarak öngörülen Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesinin görüşülmesine geçildi.
Bütçe üzerine CTP milletvekilleri Fikri Toros, Devrim Barçın ve Teberrüken Uluçay söz aldı…
“Bütçe devletlerin bütçesidir, bütün devleti ilgilendiren parasal bir tablodur” ifadelerini kullanarak konuşmasına başlayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, herkesten gelen eleştiri ve önerileri dinleyerek ve dikkate alarak adımlar attıklarını kaydetti…
Amcaoğlu bugüne kadar Türkiye ile 510 milyon TL’lik kıyı ticareti yapıldığını kaydederek, bu konuda Türkiye Ticraret Bakanı Muş ile bu anlaşmasyı yenileceklerini ifade etti.
Amcaoğlu konuşmasında, enerji ve sanayi bölgeleri ile ilgili çalışmalara da değindi.
Amcaoğlu’nun konuşmasının ardından bütçe oy çokluğu ile kabul edildi.
Genel Kurul bu aşamada çalışmalarını tamamladı…
Genel Kurul’da yarın Ombudsman, Mahkemeler, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçeleri görüşülecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.