18 yaş altına, içkili mekana giriş YASAĞI!

Çocuk yaştaki kişilerin kötü alışkanlıklar edinmemesi gerekçesiyle “Alkollü İçkiler Satış Yasası”nda değişikliğe gidildiÖNEMLİ BİR SORUN...

Çocuk yaştaki kişilerin kötü alışkanlıklar edinmemesi gerekçesiyle “Alkollü İçkiler Satış Yasası”nda değişikliğe gidildi

ÖNEMLİ BİR SORUN GİDERİLDİ… “Alkollü İçkiler Satış Yasası”nda üniformalı askerlere ve 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılamayacağı öngörülüyordu ancak 18 yaşından küçüklerin bu mekanlara girmesini engelleyecek herhangi bir düzenleme olmadığından, yapılan denetimlerde önünde alkol olmayan bir kişiye müdahale yapılamıyordu. Bu kapsamda yasada değişikliğine gidildi ve üniformalı askerler ile 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmaması, 18 yaşından küçüklerin eğlence mekanlarına girememesi kuralı getirildi.

ÇOCUKLAR, ZARARLI MADDELER KULLANIYORDU... Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, denetimlerde 15- 16 yaşlarındaki gençlerin eğlence yerlerine girdiğini ve alkol başka olmak üzere birçok zararlı madde kullandıklarının tespit edildiğini belirtti. Karaokçu, gençlerin içkili mekanlara girmesini ve içki kullanmasını engellemeyi amaçlandıklarını söyledi.

Ülkemizde çocuk yaştaki gençlerin diskotek, bar ve benzeri içkili eğlence mekanlarına girmesinin önüne geçebilmek amacıyla “Alkollü İçkiler Satış Yasası”nda değişikliğe gidildi.

Bu değişiklikle artık 18 yaşından küçüklerin içkili eğlence yerlerine girişi yasaklandı.

Polis, gözetim esnasında diskotek, gece kulübü, pub, bar ve cafe-bar olan eğlence mekanlarına yasa gereğince girişi yasak olan kişiler hakkında yasal işlem yapmaya yetkili kılındı.

Yasa değişikliğiyle, üniformalı askerlere ve 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmaması ve 18 yaşından küçüklerin eğlence mekanlarına girememesi ile ilgili cezalar düzenlendi.

Yasadaki eksiklik giderildi

Fasıl 144 Alkollü İçkiler Satış Yasası’nın 22’nci maddesinde üniformalı askerlere ve 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılamayacağı öngörülüyordu ancak 18 yaşından küçüklerin bu mekanlara girmesini engelleyecek herhangi bir düzenleme olmadığından, yapılan denetimlerde önünde alkol olmayan bir kişi görüldüğünde müdahale yapılamıyordu.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu İlçe Emniyet Kurulları ile yapmış olduğu toplantılarda, toplumumuzda ciddi endişe kaynağı olan çocuk yaştaki bireylerin diskotek, bar ve benzeri içkili eğlence mekanlarına girmesinin önlenmesine yönelik denetimler yapılması gerektiği gündeme gelmişti.

Yasal mevzuat olmadığından denetimlerde 18 yaşından küçük çocukların önünde içki olmadığı takdirde polis, herhangi bir müdahalede bulunamıyordu.

Bu çerçevede tüm İlçe Emniyet Kurulları üyeleri ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu, Fasıl 144 Alkollü İçkiler Satış Yasası’nda 18 yaşından küçüklerin söz konusu mekanlara girişini engelleyecek bir düzenleme yapılması gerektiği hususunda karar aldı.

Yasa değişikliğiyle 18 yaşından küçüklerin eğlence mekanlarına girişinin yasaklanması, buna ilişkin cezaların düzenlenmesi, polisin denetimi sırasında söz konusu eğlence mekanlarına bahse konu yasa gereğince girişi yasak olan kişiler hakkında yasal işlem yapmaya yetkili kılınması amaçlandı.

Bu kapsamda Alkollü İçkiler Satış (Değişiklik) Yasa Tasarısı hazırlanarak, 19 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak halkın bilgisine getirildi.

Karaokçu: 15- 16 yaşındaki gençler eğlence yerlerinde

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, ilgili yasada alkol satışına yaş sınırı getirildiğini ancak içkili eğlence yerlerine girişte böyle bir yasaklamanın bulunmadığını söyledi.

Denetimlerde 15- 16 yaşlarındaki gençlerin eğlence yerlerine girdiğini ve alkol başka olmak üzere birçok zararlı madde kullandıklarının tespit edildiğini ifade eden Karaokçu, bu kapsamda yapılan çalışmaların hızlandırıldığını ve yasal düzenlemeye gidildiğini belirtti.

Karaokçu, gençlerin içkili mekanlara girmesini ve içki kullanmasını engellemeyi amaçlandıklarını söyleyerek bu kapsamda denetimlerin bir şekilde yapılacağını, etkinleştirileceğini söyledi.

Polis, Gümrük veya Vergi memuru,

alkollü içki stoklarına bakabilecek

Alkollü İçkiler Satış (Değişiklik) Yasası şöyle:

“Esas Yasa’nın 21’inci maddesinin (1)’inci fıkrası kaldırıldı ve yerine yeni (1)’inci fıkra kondu:

(1) Bu Yasa kuralları uyarınca ruhsatlandırılmış olan herkes, herhangi bir Polis, Gümrük veya Vergi Memurunun, her zaman, ruhsatlı bina veya yerin her tarafına girmesine ve bu memurların orada muhafaza edilen tüm alkollü içki stoklarını ve onlarla ilgili herhangi bir defter veya kaydı teftiş etmesine izin verir. Polis gözetim esnasında diskotek, gece kulübü, pub, bar ve cafe-bar olan eğlence mekanlarına bu Yasa gereğince girişi yasak olan kişiler hakkında yasal işlem yapmaya yetkilidir.

Üniformalı askere, denizciye, havacıya

ve 18 yaşından küçüklere yasak

Esas Yasa’nın, 22’nci maddesi kaldırıldı ve yerine yeni 22’nci madde kondu:

“üniformalı askerlere ve 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmaması ve 18 yaşından küçüklerin eğlence mekanlarına girememesi:

(1) Herhangi bir kişi; (A) Üniformalı herhangi bir askere, denizciye veya havacıya, komutanının yazılı izni olmadıkça, herhangi bir alkollü içki satamaz ve satılmasına müsaade edemez. (B) 18 yaşından küçük herhangi bir kişiye herhangi bir alkollü içki satamaz ve satılmasına müsaade edemez.

(2) Perakende alkollü içki satışı için izin verilen diskotek, gece kulübü, pub, bar kafe-bar olan eğlence mekanlarına 18 yaşından küçük kişilerin girmesi yasaktır, bu kişilerin girmesine izin verilmez ve izin verilmesine müsaade edilmez.

Mekan sahibi kimlik sorabilir

(3) Mekan sahibi içki talebinde bulunan veya mekana giriş yapacak olan kişilerin yaşı konusunda tereddüde düşmesi halinde kimlik belgesi talep edebilir.

“On sekiz Yaşından Küçüklerin

Girmesi Yasaktır” levhası asılacak

(4) Perakende alkollü içki satışı için izin verilen diskotek, gece kulübü, pub, bar ve kafe-bar olan eğlence mekan sahipleri herkes tarafından görülecek şekilde mekanın giriş kısmına “On sekiz Yaşından Küçüklerin Girmesi Yasaktır” ibaresini taşıyan bir levha asmak zorundadır. Levha 30 cm (otuz santimetre)’e 20 cm (yirmi santimetre) ebadında olmalıdır. Levha yoldan okunacak şekilde asılmak ve mekanın dışındaki tüm materyaller ayni renkte olmak zorundadır. Ayrıca bu mekanların içerisine de 18 yaşından küçüklerin bu mekanlara girmesinin ve onsekiz yaşından küçüklere alkollü içki satılmasının yasak olduğu ve suç teşkil ettiğine ilişkin uyarılar, herkesçe açıkça görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılır. Bu uyarılar; mekanların içerisine asgari 10 cm²’lik (on santimetrelik) puntolarla, herkes tarafından görülebilir yerlere asılır.

Asgari ücretin beş katı ceza, iki yıl hapis

(5) Yukarıdaki (1)’inci ve/veya (2)’nci fıkra kurallarına aykırı hareket eden herhangi bir kişi, suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde asgari ücretin beş katına kadar para cezasına veya iki yıla kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir ve mahkeme, vereceği herhangi bir cezaya ek olarak mahkum olan kişinin alkollü içki satış ruhsatı sahibi olması halinde satış ruhsatının iptal edilmesini emredebilir.

(6) Yukarıdaki (4)’üncü fıkra kurallarına aykırı hareket eden herhangi bir kişi, suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde asgari ücretin dörtte biri kadar para cezasına çarptırılabilir. Mahkeme, vereceği herhangi bir cezaya ek olarak mahkum olan kişinin alkollü içki satış ruhsatı sahibi olması halinde satış ruhsatının iptal edilmesini emredebilir.

(7) Cezayı zamanında ödemeyenler hakkında Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasası uyarınca işlem yapılır”.

Ergül ERNUR

Kıbrıs Haberleri

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’de çeşitli temaslarda bulanacak
Başbakan Üstel Gazze’deki işgalin birinci yılı dolayısıyla mesaj yayımladı: Masum sivillerin hayatlarının altüst edildiği, temel
KKTC, TDT Haritacılık Kurumları Başkanları 1. Toplantısı’nda temsil edildi
Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC’de yapılacak TEKNOFEST 2025 ile ilgili açıklama yaptı: “TEKNOFEST’in ülkemizde yapılacak olmasından do
Cumhurbaşkanı Tatar, temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gitti