6. Sağlık Hukuku Sempozyumu yapıldı

Uluslararası Final Üniversitesi’nin merhum iş insanı Ünal Çağıner’in anısına, Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği katkılarıyla, 6’ncı Sağlık Hukuku Sempozyumu Uluslararası Final Üniversitesi Konferans salonunda g

Uluslararası Final Üniversitesi’nin merhum iş insanı Ünal Çağıner’in anısına, Sağlık Bakanlığı, Kıbrıs Türk Barolar Birliği ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği katkılarıyla, 6’ncı Sağlık Hukuku Sempozyumu Uluslararası Final Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleştiriliyor.

Sempozyumun açılışında konuşan Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Nilgün Sarp, sağlık hukuku sempozyumunda, sağlık ve hukuk alanındaki profesyonellerin bir araya gelerek eksiklikler ve yapılması gerekenleri ele alacağını belirterek, sempozyumun faydalı geçmesini diledi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birlği As Başkanı Doktor Çağrı Cemaller de, ülkede son dönemde meslek ve sivil toplum örgütlerinin etkisizleştirilmeye çalışıldığını, bunun son örneğinin Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC sağlık bakanlıkları arasında 20 Aralık 2022’de imzalanan uluslararası anlaşma olduğunu savundu. Cemaller, bu anlaşmayla kamusal sağlık alanının neredeyse her noktasının olumsuz etkilenme riski buluduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı da, sempozyumu gerçekleşmesine kaktı koyanlara teşekkür ederek, sağlık hukukunun, hızlı gelişmelere paralel olarak sürekli yenilenmesi gerken tıp ve hukuk bilimlerinin iç içe geçtiği hassas bir alan olduğunu belirtti.

Uluslararası Final Üniveritesi Genel Sekreteri ve Müteveli heyeti Üyesi Bülent Taşel ise, Türkiye’de 35 yıldır hekim olarak çalıştığını anımsatarak, KKTC’de sağlık hukuku alanında yasal çalışmalar yapılırken, Türkiye’de konuyla ilgili yasalar tüzüklerde yapılan hatalardan sonuç çıkarılarak, doğru bir yapılandırılmaya gidilmesi gerektiğini belirtti.

Meclis Başkan Yardımcısı Fazilet Özdenefe de konuşmasında sempozyumun sağlık hukuku alanında mevzuattaki eksikliklerin tespit edilerek giderilmesi konusunda, yasa koyuculara önemli yol haritası oluşturacağına inanç belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy da, hasta hakları ve hekim hakları arasında dengenin önemine vurgu yaparak, sağlık hukuku alanında ülkedeki yasal mevzuattaki eksikliklerin giderilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra ise, insanın en temel anayasal hakkının başında sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşayabilme geldiğini söyleyerek, bunu sağlamanın devletin en başta gelen görevleri arasında yer aldığını vurguladı.

Konuşmaların ardından, sempozyum oturumlarına geçildi.

Kıbrıs Haberleri

Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
TÜK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
Akıncı’nın “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildi tanıtıldı
187 milyon 250 bin TL’lik SÜTEK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçesi komiteden geçti… Çavuş: “2025 yılı bütçesi üretimi büyütecek”