BM Daimi Temsilcisi Önal, Genel Kurul'un Ukrayna özel oturumunda konuştu

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, "Krizin kaderini savaş meydanındaki dinamikler belirleyemez. Diplomasi yoluyla savaşı sonlandırmak için açık bir vizyonun bir an önce ortaya konulması gerekiyor" de

Büyükelçi Sedat Önal, Rusya-Ukrayna Savaşı birinci yılını doldururken düzenlenen Ukrayna konulu BM Genel Kurulu Acil Özel Oturumu'nda konuştu.

Türkiye’nin ilk günden itibaren ilkeli bir tutum sergileyerek Ukrayna’daki savaşı reddettiğini ve kabul edilemez olduğunu ifade ettiğini kaydeden Önal, aynı zamanda Türkiye’nin Antalya ve İstanbul’da diplomatik girişimleri kolaylaştırıcı rol oynadığını belirtti.

Önal, Türkiye’nin bu konuda BM Genel Kurulu’nda alınan kararlara eş sunucu olarak veya olumlu oy kullanarak tutumunu güçlü şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

"Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde destekliyoruz"

Türkiye’nin tutumunun Kırım’ın yasadışı ilhakına karşı çıkmasının doğal bir uzantısı olduğuna dikkati çeken Önal, savaşın üzerinden geçen bir yıl içinde de ülkenin pozisyonunda bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Önal, "Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve egemenliğini güçlü bir şekilde destekliyoruz. Savaşa karşı tutumumuzu sürdürürken, Ukrayna topraklarının ilhakını da reddediyoruz" vurgusunda bulundu.

"Karadeniz Tahıl Girişimi diplomasi yoluyla somut sonuçlar elde edilebilineceğini gösterdi"

BM Şartındaki ilkelere saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Önal, savaşın etkilerinin Ukrayna'nın ötesinde küresel bağlamda güçlü bir şekilde hissedildiğini ifade etti.

Önal, savaşın maddi ve insani maliyetinin giderek tırmandığına dikkat çekerek, olumsuz etkilerin artan enerji fiyatları, hayat pahalılığı, tedarik zincirleri ve gıda güvenliği alanlarında da görüldüğünü dile getirdi.

Büyükelçi Önal sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Krizin kaderini savaş meydanındaki dinamikler belirleyemez. Diplomasi yoluyla savaşı sonlandırmak için açık bir vizyonun bir an önce ortaya konulması gerekiyor. Gerçekçi, sürdürülebilir ve uygulanabilir bir barışın inşa edilmesi için çaba sarf etmemiz lazım. Karadeniz Tahıl Girişimi diplomasi yoluyla somut sonuçlar elde edilebilineceğini gösterdi. Savaşın ikinci yılına girerken, Türkiye bu yöndeki tüm çabaları desteklemeye devam edecektir."

TRT

Dünya Haberleri

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi
Dünya Bankası Türkiye’nin elektrik altyapısına 1,5 milyar dolar yatırım yapacak
Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte’yi kabul etti
KKTC ve Azerbaycan’daki Reklamcılık örgütleri işbirliği protokolü imzaladı
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü