Türkiye Bilimler Akademisi, mevcut doğal kaynakların da verimli kullanılmasının yanıda yenilikçi enerji teknolojikeri ile enerji kaynaklarının durumunu değerlendirmek amacı ile İTÜ Kuzey Kıbrıs ev sahipliğinde “Doğal Kaynaklarda Verimlilik ve Alternatif Enerji Çözümleri Çalıştayı” düzenledi.
Çalıştayda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Türkiye Bilimler Akademisi tanıtım filmi gösterildi.
Çalıştayın açılışında Türkiye Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay’ın mesajı okundu.
Daha sonra İTÜ KKTC Rektörü Cumali Kınacı yaptığı konuşmada, Türkiye’deki depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diledi.
Hedeflerinin bundan sonra da KKTC de arge faaliyetlerini arttırmak olduğunun da altını çizen Kınacı, ülkede yaşanan önemli problemlere de çözüm bulmak için çalıştıklarını söyledi.
Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şekerde, Türkiye de yaşanan deprem felaketine değinerek, acıların ve sevinçlerin paylaşıldıkça azalıp arttığını kaydetti.
Yaraların el birliği ile sarılacağını söyleyen Şeker, uzmanlar tarafından yapılan uyarıların da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da, devlet olarak önem verdikleri bir çalıştayda bulunduğunu kaydederek, TÜBA ve İTÜ nün çok değerli ilim ve bilim kurumları olduğunu vurguladı.
KKTC’de de çok ciddi bir akademik potansiyel olduğunu ifade eden Feyzioğlu, bunun işlenmesi gerektiğini söyledi.
Büyukelçi Feyzioğlu, KKTC de yapılması gerekenleri de sıraladı ve “Sorunları kamu yararını nasıl sağlarız ilkesinden çözmeye var mıyız yokmuyuz” diyerek, zamana göre, toplumun gelişen ve değişen ihtiyaçlarına göre kuralların değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Büyükelçi, Turkiye ve KKTC nin omuz omuza ortak hedeflere yürümeye devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise, bu önemli toplantıyı düzenleyenler teşekkür ederek, uluslararası toplantılarda da söylediği gibi ülke yararına olan şeylerin akıl yolu ile yönetilmesi gerektiğini kaydetti.
“Biz Kıbrıs’ta eşit statümüzün kabulü olmadan Kıbrıs konusundaki görüşme msasına oturmayacağız dedik. Anavatan Türkiye’de buna tam destek ve4rdi” diyen Tatar, ancak ortak projelerde birlikte çalışmaya karşı olmadıklartını vurguladı.
Tatar, Güney Kıbrıs’ın KKTC’yi tanımakta ısrarcı olmasının her iki tafın da çıkarına olacak projelere sırt çevirmesine neden olduğunu vurgulayarak, Türkiye’den KKTC ye asrın projesi ile taşınan suyu Güney Kıbrıs ile paylaşmaya hazır olduklarını kaydetti.
Tatar, “Biz bu suyu Güneyle de paylaşabileceğimiz söyledik. Eşit Egemen iki devletin işbirliği ile ada etrafındaki doğal kaynaklar da paylaşılabilir. Ancak Güney, tek devket var Kıbrıs Cumhuriyeti diyor ve KKTC yi ortadan kaldırarak Kıbrıs Türkünü bu Cumhuriyete yama yapmak istiyor” dedi.
Konuşmaların ardınd TUBA Baskanı Cumhurbaşkanı ve Büyükelçi’ye kitap takdim etti. Daha sonra da ani fotoğrafı çekikdi.
İki gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde, “İklim Değişikliği Çerçevesinde KKTC Su Yönetimi” ile ilgilişunumlarışunumldı.
Çalıştayın ikinci gününde de “Alternatif Enerji Kaynakları ve Doğal Gaz Lojistiği” ile ilgili sunumlar yapılacak.
Çalıstayın sonunda hazırlanacak raporun, Ülkenin bu konudaki politika ve uygulamalarında önemli katkı yapması bekleniyor.