Dünya Parkinson Günü…Sağlık Bakanlığı: KKTC’de de hastalığın artacağı öngörülüyor

Sağlık Bakanlığı, dünyada 10 milyon civarında Parkinson hastası olduğunu, bu hastaların büyük oranda 40-70, yüzde 5 oranında ise 20-40 yaş arası yetişkinlerde görüldüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, dünyada 10 milyon civarında Parkinson hastası olduğunu, bu hastaların büyük oranda 40-70, yüzde 5 oranında ise 20-40 yaş arası yetişkinlerde görüldüğünü kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalığın sıklığı yaş ile birlikte arttığından, yaşlı nüfusun fazla olduğu ülkelerde hastalığın görülme oranının da arttığını belirterek, hızla yaşlanan toplumlar arasında olan Kıbrıs Türk toplumunda görülen Parkinson hasta sayısının da artacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, nörodejeneratif hareket bozukluğu olan Parkinson hastalığının erkeklerde görülme sıklığının kadınlara kıyasla yüzde 50 oranında daha fazla olduğuna da dikkat çekildi.

Hastalıkta yüz mimiklerinde azalma, hareketlerde yavaşlama ve zorlanma, istirahat halinde elde titreme, eklemlerde katılaşma, küçük adımlı yürüme, düşmeler, vücut postüründe öne doğru eğilme gibi belirtilerin olabileceği kaydedilen açıklamada, buna psikiyatrik şikayetler ve unutkanlığın da eklenebileceği vurgulandı.

Parkinson hastalığının var olan tedavilerle semptomların iyileştirilebildiği ve hastanın yaşamını daha az etkiler hale getirilebildiği tek nörodejeneratif hastalık olduğuna dikkat çekilen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, özellikle Parkinson’da erken tedavinin, hastalığın ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olduğu ve kaliteli yaşam süresini uzattığı yönünde bilgilerin mevcut olduğu kaydedildi.

Kıbrıs Haberleri

Komitede Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşülüyor
Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
TÜK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi
Akıncı’nın “Yaşandığı Gibi” adlı kitabının üçüncü cildi tanıtıldı
187 milyon 250 bin TL’lik SÜTEK bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi