Cumhuriyet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite, UBP Milletvekili Komite Başkanı Oğuzhan Hasipoğlu Başkanlığı’nda toplandı.
Komite, “Hal Yasa Önerisi”’ni “Hal Yasa Tasarısı” altında birleştirerek görüştü.
Yasa Tasarısı’nın madde madde görüşerek 3’üncü okunuşunu oy birliği ile kabul eden komite tasarıyı Genel Kurul’a sevk etti…
Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan Komite Başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, tasarının komite aşamasının tamamlanmasını değerlendirdi.
Hasipoğlu, “Hal Yasa tasarısı bugün komitemizden 3. Oylaması da yaparak, Meclis Genel Kurulun’a havale edilmeye hazır hale gelmiştir. CTP bazı maddelere çekince koyup itiraz etmiş olsa da yasanın geneli oybirliği ile geçmiştir” dedi…
Meclis gündeminde ilk kez 2010 yılında gelen tasarı üzerine çok emek sasrf edildiğini ve sayısız toplantı yapıldığını kaydeden Hasipoğlu, 13 yıllık süre boyunca, farklı iktidar dönemlerinde ve birçok kurum kuruluşun katkıları sonucunda tasarının son halini aldığını belirtti.
Yeni yasama dönemi içerisinde ise 8 kez toplantı yaparak yasanın nihai halini komitede tamamladıklarını belirten Oğuzhan Hasipoğlu. “Bu tasarının amacı, mal ticaretinin kayıt altına alınması, kalite ve standartlara, gıda güvenilirliğine ve sağlık kurallarına uygun olarak serbest rekabet koşulları içerisinde, Haller aracılığıyla yapılmasını, malların etkin şekilde tedarikini, dağıtımını ve satışını üretici ve tüketicilerin hak ve çıkarlarının korunmasını, malların ticareti ile uğraşan kişilerin faaliyetlerinin düzenlenmesini, Hallerinin altyapılarının çağdaş bir sisteme kavuşturulmasını ve işletilmesini sağlamaktır.. Hijyen ve kontrol mekanizması yanında, Bütün ürünler halde kayıt altına alındıktan sonra piyasaya sürülecektir. Malların Hal dışında toptan alım ve satımı yapılamayacaktır. En az 2 en fazla 5 Hal olabilecektir” dedi…
Hasipoğlu, Hal yasasının geçmesiyle birlikte her gün referans fiyatları, hal açılışı ile birlikte gerek halde, gerekse internet ortamında görebilecekğini ifade ederek, şöyle dedi:
“Farklı paydaşlar ve rekabet ortamı olduğu için, doğal olarak her kesimi tatmin edecek mükemmel bir yasa belki olmamıştır. Ancak vatandaşlarımız açısından gıda güvenliği ve fiyat istikrarı ve belirliliği açısından çok büyük bir boşluk doldurulmuş olacaktır.Hal Yasası Meclis’ten geçtiği zaman tarladan başlayıp soframıza gelene kadar ürünlerin bu yolculuk sürecinde, önemli bir düzenleme hayatımıza girmiş olacaktır”