Kutuplar tekrar dondurulabilir mi?

Küresel iklim krizinin çözümüne yönelik arayışlar sürüyor. Bilim insanları, kuzey ve güney kutuplarındaki buzulların korunması ile eriyen buzulların yeniden dondurulmasının iklim krizinin yönetilmesinde etkili olduğu görüşünde.

Küresel ısınma etkisini artırıyor. Kutuplardaki buzullar erimeye devam ediyor. Bilim insanları bu duruma çare arıyor.

Amerikan Yale Üniversitesi'nde yapılan çalışma dikkati çekti.

Bilim insanlarına göre, kuzey ve güney kutuplarında buzul kütlelelerinin korunması ile eriyen buzul kütlesinin yeniden dondurulması iklim krizini yönetmede etkili olabilir.

Atmosfere püskürtülen aerosoller güneş ışığını kısmen engelleyebilir

Araştırma kapsamında, uçaklardan atmosfere püskürtülen aerosol adı verilen gaz haline getirilmiş parçacıkların güneş ışığını kısmen engelleyebileceği vurgulandı.

Daha az güneş ışığına maruz kalan buzulların kütlesinin artacağı ifade edildi. Böylece bölgedeki ısınmanın önüne geçilebileceğine dikkat çekildi.

Bilim insanları bunun, deniz seviyelerinin yükselmesi sorununu yönetmeye yardımcı olabileceğini düşünüyor. Bu yöntemin yılda 10 milyar sterline mal olacağı vurgulanıyor.

Yılda yaklaşık 175 bin uçuş yapılması gerekiyor

Environmental Research Communications'da yayımlanan plana göre, bunu başarmak için yılda yaklaşık 175 bin uçuş yapılması gerekiyor. Fakat bu, yapılan çok sayıda uçuş sırasında atmosfere büyük miktarda sera gazı salınması demek.

Çalışmayı yöneten Will Smith, planın iklim krizinin nedenini değil sadece bir belirtisini iyileştireceği uyarısını yapıyor.

TRT

Dünya Haberleri

Dünya Bankası Türkiye’nin elektrik altyapısına 1,5 milyar dolar yatırım yapacak
Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Rutte’yi kabul etti
KKTC ve Azerbaycan’daki Reklamcılık örgütleri işbirliği protokolü imzaladı
TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü
Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun….