Türkiye Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Başkent Üniversitesi Kıbrıs Türk Tarihi Araştırmaları Merkezi ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı işbirliğinde yapılacak olan ” Mücahit ve Mücahidelerin Anlatımıyla Kıbrıs Türk Milli Mücadelesi” başlıklı sözlü tarih projesi imza töreni Ankara’da gerçekleştirildi.
Törende konuşan Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Balyemez, son iki yıldır Türk Tarih Kurumu ile ortaklaşa yürüttükleri projeler sonunda Kıbrıs Türk tarihine ait kişisel arşivlerde bulunan 20 bin sayfaya yakın belge ile 2 bine yakın kitap ve 1940 – 1974 yıllarına ait gazetelerin kütüphane ile arşive kazandırıldığını ifade etti.
Bu çalışmaların istenilen hedeflere ulaşabilmesi için sözlü tarih çalışmalarının da önemli olduğunu ve proje sonunda elde edilecek kayıtların diğer kaynakları tamamlayacağını kaydeden Balyemez, projenin yürütülmesiyle ilgili olarak ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi.
Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Atilla Karaca da, Kıbrıs Türk halkının var olma mücadelesinde çok önemli sorumluluklar üstlenmiş Mücahit ve Mücahidelerle yapılacak sözlü tarih çalışmasının 1955’ten 1974 yılına kadar süren 19 yıllık dönemde yaşananları ortaya koyması açısından çok önemli olduğunu belirtti.
KKTC’de bu zamana kadar bu tarzda çalışmalar yapıldığını hatırlatan Karaca, ancak Kıbrıs Türk tarihine olan hakimiyeti bilinen Mehmet Balyemez’in proje yürütücüsü olması ve söz konusu dönemin en önemli aktörlerinden İsmail Bozkurt’un nezaretinde tematik bir yaklaşımla yapılacak olmasının bu projeyi diğerlerinden farklı kıldığını ifade etti.
Karaca, “Teşkilat olarak önceki yıllarda çok sayıda mücahit ve mücahide ile söyleşiler yapıldı. Kayıtlar proje paydaşlarına da verilecek. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılacak çekimlerde proje grubuna ev sahipliği yapacağız. Çekimler sürecinde her türlü yardımda bulunacağız” dedi.
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu’da, yürütülecek bu ortak proje sonunda elde edilecek ürünlerle bu dönemde yaşananların her yönüyle ortaya konacağını söyledi.