Safran toprakla buluştu

Safranbolu'da 49 çiftçi tarafından yaklaşık 70 dekarlık alanda yetiştirilen mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safran, ekim-kasım aylarında toplanacak.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak da adlandırılan safranın ekimi başladı.

Dünyada tescili sağlanarak "milli bitki" unvanını alan safranın ekimi, adını verdiği ilçede İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Gayza köyünde oluşturulan tarlada başladı.

Her yıl ağustos ayında soğanı dikilen, 30 santimetreye kadar uzayabilen, mor renkli, güzel kokulu çiçekler açan safran, ekim-kasım aylarında toplanıyor.

"Dünyanın en pahalı baharatı"

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen safran, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak nitelendiriliyor.

Her yıl yaklaşık 5 milyon çiçekten 35 kilogram ürün alınan Safranbolu safranının kilogramı 80 bin liradan alıcı buluyor.

İran, İspanya, Hindistan ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde de üretilen safran, üretildiği yere göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösteriyor.

TRT

Güncel Haberleri

Sivas ve Yozgat'taki üniversitelerde "hibrit eğitim" başladı
Karaman'da sulama havuzuna düşen kadın yaşamını yitirdi
Kayseri'de uyuşturucu operasyonu
Muş'ta çiftçilere 20 bin meyve fidanı dağıtıldı
Afyonkarahisar'da devrilen kamyonetteki 2 kişi yaralandı