Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi’nin düzenlediği Kadın ve Siyaset Çalıştayı sonucunda “Siyaset Okulu” kurma kararı alındı.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin de desteğiyle hayata geçirilen “Siyaset ve Liderlik Okulu”, eğitim programı Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda başladı.
Açılış konuşmasını yapan Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Başkanı İçim Kavuklu, 1 buçuk yıldır üzerinde çalıştıkları projenin eğitim programları aşamasına geçilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
GİKAD’ın ekonomik dönüşüm, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşümde yaptığı çalışmalardan bahseden Kavuklu, sosyal dönüşüm için de kadının siyasette bulunmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezi (KAEM) Başkanı Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen de geçmişte tarihte kadının adının çok geçmediğini ancak son yıllarda kadınlarla ilgili çalışmaların daha ön plana çıktığını ve araştırdıkça çok başarılı kadın ismin hem tarihte hem de günümüzde yer aldığını ifade etti.
2000’li yıllardan sonra siyasette kadınların daha çok yer aldığını belirten Doç. Dr. Üçışık Erbilen, kadınları bu konuda daha da güçlendirmek ve cesaretlendirmek gerektiğine işaret etti.
Türkiye’de birçok partinin siyaset okullarının danışmanlığını yapan Siyast ve Liderlik Okulu Danışmanı Dr. Ercan Demirci de zamanı, parayı ve insanı iyi yönetebilmenin önemine işaret etti
‘Lider doğulur siyasetçi olunur’ diyen Demirci, KKTC’de mükemmel bir insan kaynağı olduğunu bunun için de doğru organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu da “hak verilmez alınır siyaset zordur, meşakkat ister, emek ister. Bu okul bir fidan olsun” diyerek başladığı konuşmasında kişinin siyasetten ne beklediğinin önemli olduğunu belirterek insan odaklı olmanın önemine işaret etti.
Bakanlığının yüzde 64’ünün kadın çalışanlardan oluştuğuna dikkat çeken bakan Gardiyanoğlu, kadınların fazla olduğu bir bakanlıkta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve hak alma mücadelesinde her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını belirtti.
Açılışta konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de kadın kotalarına işaret ederek kadının kendisini siyasete hazırlamasının önemli olduğunu ifade etti ve siyasetin bir nevi pazarlama işi olduğunu söyledi.
“Siyasette kadın olmalıdır ve daha ileriye gidilmelidir. Milli mücadelede beraber olduğumuz kadınlar vardı, siyasette de böyle olmalıdır. Hep birlikte yola devam edeceğiz” ifadelerini kulandı.
Açılışa eşi Sibel Tatar ile katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da konuşmasında kadınların siyasette daha fazla yer alabilmesi için siyasete hazır olması zamanını ona göre ayarlaması gerektiğini belirtti.
Tatar, “Kadınlarımız eskiye göre daha ön plana çıkabilir. Kamu Hizmeti Komisyonu sınavlarında da daha başarılıdırlar. Kadınlar yaptıkları işte daha titiz daha başarılıdır. Başarılı olanların önü açıktır. Sizlere yardımcı olmak için çalışmalarınızı destekliyoruz. Siyaset okulunun hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Yapılan açılış konuşmaları ve verilen aranın ardından Prof Dr.Nazan Çiçek ve Prof. Dr. Nuran Yıldız ders verdi.
Siyaset ve Liderlik Okulu ile 10 hafta boyunca her hafta iki modül olmak üzere dersler verilecek ve 21 Haziran’da sertifika töreniyle program tamamlanacak.
Eğitim programını %70 oranında tamamlayan katılımcılara, her iki üniversitenin ortak olduğu Katılım Sertifikası; sınavda başarılı olanlara ise Başarı Sertifikası verilecek.
Bu sertifikalar, siyasette veya çeşitli kurum ve kuruluşlarda lider pozisyonlara yükselmeyi hedefleyen kadınlara büyük avantaj sağlayacak.
Siyaset Okulu’na 0392 630 22 69 ile 0546 999 20 21 telefonları ve cws.kaem@emu.edu.tr ve genelsekreter@gikad.org adreslerinden kayıt yapılabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.