• BIST 9774.49
  • Altın 2817.367
  • Dolar 34.0942
  • Euro 37.9234
  • Lefkoşa 22 °C
  • Girne 25 °C
  • Mağusa 20 °C
  • İskele 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • Lefke 22 °C

Tatar: KKTC bir hukuk devletidir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2024-2025 Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuğa saygı gösterildiğini belirtti. Tatar, “Benim için önemli olan KKTC’nin varlığıdır.
Tatar: KKTC bir hukuk devletidir

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 2024-2025 Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu ve hukuğa saygı gösterildiğini belirtti.

Tatar, “Benim için önemli olan KKTC’nin varlığıdır. Hukuk devletinin kendi kendini devam ettirebilmesi, Anavatan Türkiye ve şimdilerde Azerbaycan’ın da desteği ile uluslararası camiaya buradaki halkın insan hakları gereği bu yapının devam etmesi anlayışının özümsenmesidir” dedi.

Konuşmasında mülkiyet konusuna değinen Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun önemine dikkat çekerek, AİHM ile bağımsız mahkeme tarafından verilen kararların AİHM tarafından uygunluğunun defaten teyit edildiğini vurguladı.

Tatar, mülkiyet rejiminin Avrupa İnsan hakları sözleşmesi dahil uluslararası hukuka uygun olduğunu belirterek, AİHM’in Taşınmaz Mal Komisyonu’nu etkin ve ulaşılabilir bir iç hukuk yolu olduğunu karara bağladığını hatırlattı.

TMK’nın önündeki başvuruları zamanında sonuçlandırması için üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini kaydeden Tatar, alınan kararların da vakitli uygulanması için de kaynak yaratılmaya da devam edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yüksek İdari mahkemesine getirilen Taşınmaz Mal kararlarının da makul sürede sonuçlandırılmasının önemine dikkat çeken Tatar, bu önemli görevi yargının en iyi şekilde yerine getireceğine olan inancının tam olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, “uluslararası alanda gerçekçi olacaksak; iki taraf arasında ne kadar büyük farklar olduğunu görebiliyoruz. Onun için iki toplum liderinin bu kadar uzak olduğu zihniyetin daha gerçekçi olması gerekiyor. Biz aslında uzak değiliz. Kıbrıs’ta eşit adil kalıcı bir çözüme ulaşabilmek için egemenliğimizin kabulü ile müzakere masasına oturacağımızı vurgulamaktayız” dedi.

“Egemenlik hakkımızın inkar edilmesi asla kabul edilemez” diyen Cumhurbaşkanı, bu güne kadar yapılan görüşmelerde anlaşmaya ulaşılamamasının nedeninin de Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinin kabul edilmemesinin yattığını söyledi.

Tatar, “masaya oturabilmemiz için hukuk. Hukuk da ne diyor. 1960 anlaşması bu ülkenin tarihinde en önemli hukuk sözleşmesidir. Bütün Zemin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni haksızca işgal etmeleridir. Esas işgal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgalidir. Esas işgal bütün halkın bağımsızlığını ifade eden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgaliyle Güney Kıbrıs’ın kendisini bütün dünyaya hukuksuzluk temelinde biz Kıbrıs’ın devletiyiz demeleridir” dedi.

Konuşmasında Kamu Hizmeti Komisyonunun bağımsız bir kurum olduğunu, atamalar ve sınav sisteminin de bağımsız olduğunu belirten Tatar Cumhurbaşkanlığı yerleşkesine yakın bir yerde yeni mahkeme yapılması için çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti…

Tatar, mahkemelerdeki yoğunluğun azalması gerektiğini ve bütçe imkanlarının artırılarak yargıç sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Şampiyon Melekler davasına da değinen Cumhurbaşkanı Tatar, bu dava için yapılan çalışmalarda birlik ve mücadelenin önemine dikkat çekti…

  • Yorumlar 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Ada Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.