Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü ile Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında, Mesleki Eğitim Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştayla Türkiye’nin mesleki eğitimdeki uygulamalarının KKTC’ye katkı sağlaması, yol haritasının belirlenmesi hedefleniyor.
Çalıştay’ın açılışında ilk konuşmayı Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Gülşen Hocanın yaptı, amaçlarını aktardı..
Hocanın, “Çalıştay’ın amacı daha fazla üretime yönelik uygulamaları ne şekilde yapabiliriz, ne elde edebiliriz yönündedir. Türkiye’de ziyaret yaptık oradaki uygulamaları ülkemize nasıl taşıyabiliriz, neler yapabilriz sorusuyla çalıştayı oluşturduk. Ülkemizde meslek eğitiminde yenilikleri nasıl kazandırabiliriz çalışması yapacağız odalarımızla birlikte.” dedi.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Dairesi Müdürü Ali Karagöz ise konuşmasında, Türkiye ile KKTC arasında mesleki eğitim alanında işbirliğini güçlendirmek amacında olduklarını belirtti.
Karagöz, “İki kardeş ülke olarak işbirliklerimizi sürdüreceğiz. Eğitim ilişkilerinin güçlendirilmesiyle mevcut işbirliklerinin geliştirilmesi gençlerimize bırakacağımız en önemli miras olacak. Meslek sahibi olan bireylere ihtiyaç artmaktadır. Gençleri yetiştirme sürecinde iç piyasa ile kuvvetli ilişki içinde olmak elzemdir. Bu çalıştay, KKTC’nin mesleki teknik yol haritasını belirleyecek” dedi..
Türkiye Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz da konuşmasında, bu çalışmanın TC-KKTC arasında mesleki eğitim açısından yeni bir başlangıç olacağı ifade etti.
Yılmaz, karşılıklı işbirliği ile çocukların geleceğe hazırlanması konusunda istişarelerin gerçekleşeceğini belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da çalıştayda konuşma yaparak, mesleki eğitim çalıştayının, gelişerek ileriye gitmenin başlangıcı olduğunu söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, KKTC’de meslek liselerini çoğaltmak ve esnaf ve zanaatkar odası ile birlikte çıraklık eğitim merkezleri kurarak, toplumun ihtiyacını karşılama noktasında büyük bir mücadele içerisinde olduklarını belirtti.
Çavuşoğlu, “Bizim ülkemizde gerileyen meslek eğitiminin tekrardan yükselişe geçtiğinin altını çizmek istiyorum. Bu yükseliş çalıştaydan çıkacak olan şekillenme ile daha hızlı yol alacak. 7 bin civarı meslek eğitiminde insanımızın olması yeterli bir sayı değil, alt yapımız kapasitenin üzerine çıkmaya müsade etmemektedir. Okullarımız yetersizdir ama bizim her ilçede bir meslek lisesi kazandırma hedefimiz var. Mağusaya esnaf zanaatkarlar odası ile çıraklık merkezini açtık. Şu an ihalede olan lefkoşada bir meslek lisemiz var, girnede iskelde hedefimiz var. Bunları yaparken TC’nin de desteği var. Mesleki eğitim çalıştayı yaptığımız çalıştayların en önemlisidir. Çünkü dünyanın geleceği bilgi ve işgücünün birleşmesinde, ekonomik üretimindedir” dedi.
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise konuşmasında, hem TC’de hem de KKTC yapılan çalıştayların önemli olduğunu vurguladı.
Büyükelçi Feyzioğlu, 6 Şubat depremi öncesi okullardaki eksikliklerle ilgili bir çalışma yapıldığını ve ihtiyaçların belirlendiğini hatırlattı.
Büyükelçi, “14 tır malzeme geldi. TC’den büyük bir heyet geldi, akıllı tahtalar ve mobilyalar kuruldu. Çünkü vatan sevgisi işini en iyi yapmaktan geçer. İki ülkenin bürokratları ve siyasileri bu ülkenin geleceğine hep birlikte yatırım yapıyor çünkü hayalimiz ortak geleceğimiz bir” dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.